Fırında hardal soslu tombik balık

0

Yetişkin ve 3 yaş ve üzeri için tarif;

Tombik balık bir çeşit ton balığı imiş, Akdeniz'den gelmiş. Ben de ilk defa bugün yaptım. Yapmadan önce nasıl bir tarif yapayım diye düşündüm, biraz interneti karıştırdım. Bu balığa özgü bir tarif bulamayınca aşağıda yazdığım gibi bir balık yaptım. Işık oğlum da bir güzel yedi. O zaman kaydedeyim dedim.

1 tane tombik balık-dilimlenmiş (ayıklanmış halde bizimki 1 kg 150 gr kadardı)
marine sos için(bu sosu pişirirken de kullanıyoruz):
1 büyük boy soğan
3-4 diş sarmısak
yarım su bardağı zeytinyağı 
bolca kekik (5-6 tatlı kaşığı)
2 tane defne yaprağı
tane karabiber (1 tatlı kaşığı)
iki dolu dolu tatlı kaşığı biberiye (tazeden ya da tazeden kurtulmuş,yapraklar ortadaki tahtamsı sapından ayrılıp ince kıyılacak)
biraz tuz

pişirme sırasında sos için:
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
5 tatlı kaşığı hardal
4-5 tatlı kaşığı kekik
1,5 limonun suyu
2 yeşil biber
1-2 orta boy havuç

Hazırlama:
Pişirmesi 30-49 dakika sürüyor. Hazırlığı kolay olmakla beraber sosta beklediği için yemekten 3-4 saat önce başlamak gerekiyor. 
Bu kırmızı etli bir balık olduğu için önce iyice yıkıyoruz. Sonra fazla kanını temizlemek ve biraz da lezet için derin bir kapta balığın üzerini iki üç parmak kadar örtecek miktarda suyun içine bir iki çorba kaşığı tuz koyup balıkları en az 45 dakika bekletiyoruz. Böylece balığın fazla kanlı suyu da dökülüyor ve ardından bol duru suyla yıkanıyor.
Marine sos için soğan ve sarımsak yemeklik ince doğranır, baharatlar ve bir parça tuzla yarım bardak zeytinyağında iyice karıştırılır. Bu sosumuza balıkları yatırdıktan sonra üzeri streçle kaplanıp buzdolabına konur. Bu şekilde ara ara balıklar çevrilerek sosun balığın her tarafını kaplaması sağlanır. İsteğe göre sosu daha fazla zeytinyağı ve daha fazla sarmısakla lezzetlendirebilirsiniz. Çünkü oldukça kuru ve sert bir balık. En az 3-4 saat bekledikten sonra fırın hazırlığına başlarız.
Fırını 175 dercede ısıttıktan sonra balıkları 1 dakikayı geçmeyecek şekilde çok az yağda kızartalım.  Kızaran balıkları fırın tepsimize yan yana dizelim. Üzerine kalan marine sosumuzu kaşıkla paylaştıralım.
Diğer tarafta yarım çay bardağı zeytinyağını, kekiği, hardalı ve limon suyunu iyice karıştıralım. Bu sosu da balıkların üzerine ve altına kaşıkla sürelim. Tepside yanyana duran dilimlerin arasına da ince doğranmış yeşil biber ve küçük doğranmış havuçları serpelim. Tepsiyi fırına verip 30 dakikadan sonra kontrol ederek istediğiniz kıvama gelene kadar 45 dakikayı pek aşmayacak şekilde pişirelim.
Çocuklara verirken kılçık özellikleri de önemli:
Saydam kılçıkları belli olmuyor ama yassı ve yuvarlak uçlu olduğu için ağızda hemen farkediliyor. Kılçığını ayıklarken kolayca etinden ayrılıyor.

Balık yemeyi ete göre daha fazla seven oğlum yanında taze simit ve biraz havuçla (biz roka salatasıyla) bayıla bayıla 1,5 kalın dilim yedi.
Hardal koyarken önce tereddüt ettim acı olur mu diye ama pişince sadece biraz aroması kalmıştı. Balık biraz sert, kuru ve ağır olduğu için bu aroma lezzet kattı. Havuçlar da fazla haşlanmadan fırında hafif tatlı bir lezzette pişti. Balığın tadına iyi eşlik etti.  

Afiyet olsun!
 






Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol