Şeker Çocukları

Şeker Çocukları !
 
Şeker Çocuğunuzu Nasıl Etkiliyor?
 
Şeker ve çocuğunuz birarada ne anlama geliyor? Şeker ve çikolatadan
hoşlanmayan bir çocuk bulmak hiç mümkün müdür. Hepimiz ''çocukları
mutlu eden'' şekerli gıdaları çocuğumuza vermekten kendimizi
alamadığımız halde şekerin sağlıklı olmadığını biliriz.

Ebeveynler, büyükanne ve babalar, ailenin diğer fetleri, okul
arkadaşları, hatta bazen öğretmenler ve doktorlar çocukları, şekerin
sakinleştirici akıntısına kapılarak besleyebilirler. Doğum günü
pastalarında, kek ve bisküvilerde, içeceklerde, tahıllı gıdalarda ve
hatta bazen içinde şeker olduğunun farkında olmadığımız soslarda ve
yoğurtta bir yaşam alışkanlığı olarak yerini almıştır şeker.
 
Özellikle çocuklara devamlı teklif edildiğinde reddedilmesi güç ve hoş
olmayan bir durum oluşturur. Günümüz çocukları şeker içeren tatlılar
ve cips türleri ile çevrili bir hayata sahipler bazıları diyor ki :
''İnce bir parça çikolatanın zararı olmaz''. Fakat ince bir parça
çikolata küçük bir vücutta muhteşem etkiler yapar ve çocuğun hayatında
şeker yüzünden oluşan tehditlere neden olur. Sonuçta bugünün acımasız
koşullarıyla karşı karşıyayız: Obezite, diyabet, depresyon ve düşük
bağışıklık sistemi.
 
Yüksek şeker içeren beslenme şekli, beslenme eksikliklerine yol açar.
Öncelikle, şeker sağlıklı gıdalar için açlığın önüne geçer. İkinci
olarak barsak duvarlarını tıkar, kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi
önemli maddelerin emilimini azaltır. Üçüncü olarak vücut metabolizması
şekerin parçalanması için önemli besin ögelerini kullanır ki bu da
vücudun diğer yaşam fonksyonlarının performansını azaltır. Sonuç
olarak beslenme eksikliği, sağlıkta düzensiz sonuçlara maruz bırakan
bir manzara oluşturur. Bağışıklık sistemi ve kemik problemleri, tat ve
koku hissinin azalması gibi...
 

Şeker Neden Bir Problemdir?



Şeker vücut üzerinde hasar verici etkilere sahiptir ve hatta bu
etkiler çocuklar üzerinde yetişkenlerde olduğundan daha fazladır.



1. Şeker kilo alımını artırır çünkü ekstra tüketilen şeker vücut
tarafından hemen kullanılmayarak enerji için yağa dönüştürülür (enerji
depolanması için)

2. Şeker ağız içindeki bakterileri besler. Asidik oral bir çevre
yaratarak diş çukurlarına neden olur ve diş çürümelerini artırır,
özellikle de sürekli olarak tüketildiği takdirde.

3. Şeker beynin temel besin kaynağı olan kandaki glukoz seviyesini
bozarak öğrenmeyi yavaşlatır ve konsantrasyonu azaltır.

4. Dengesiz kan seviyesi düzeyleri aynı zamanda çocuklarda
hiperaktifliğe, agresifliğe ve bunalıma sebep olur.

5. Şeker vücudun önemli vitaminleri kullanımına müdahelede
bulunarak (C vitamini gibi) bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudun
doğal hastalıklarla savaşma mekanizmasını engeller. Şekerin herhangi
bi formda yenmesi 5 saate kadar bağışıklığı düşürebilir.

6. Şeker enerji düzeyini azaltarak vücudun temel besin ögelerini talan eder.

7. Şeker ciltte tahribatı teşvik eder (akne, döküntü vb.) çünkü
porları tıkar.

8. Şeker Candida gibi mantarların çoğalmasını teşvik eder, iç
dengeyi bozarak boğaz enfeksiyonlarına olanak sağlar, sindirimi
rahatsız eder, vajinal pamukçuğa yol açar, bebek bezi tahribatına yol
açar, otizm ve öğrenme kabiliyeti üzerinde bile olumsuz etki eder.

9. Şeker göze zarar vererek görme sorunlarına yolaçar. Kandaki
yüksek glukoz seviyesi özellikle retinada ve göz hücrelerinde toksik
etkiye neden olur.

10. Şeker kanı daha asidik hale getirir, bu asitliği tamponlamak için
kemiklerden daha fazla kalsiyum salınır, bu da kemiklerde zayıflamaya
ve osteoporoz ve artirit gibi hastalıklara neden olur.





Şeker İsimleri

Arpa Malt'ı

Pancar şekeri

Şekerkamışı şekeri

Şekerkamışı şurubu

Kahverengi şeker

Kristal şeker

Mısır fruktozu

Mısır şekeri

Mısır tatlandırıcısı

Mısır şurubu

Hurma şekeri

Dekstroz

Fruktoz

Meyve şekeri

Galaktoz

Glukoz

Granüle şeker

Üzüm şekeri

Üzüm tatlandırıcısı

Bitkisel tatlandırıcılar

Yüksek fruktoz mısır şurubu

Bal

Invert şeker

Izomalt

Laktoz

Levuloz

Maltodekstrin

Maltoz

Mannitol

Akçaağaç şekeri

Akçaağaç şurubu

Ham şeker

Sorbitol

Sorgum (süpürge darısı)

Sukanat

Sukroz

Şeker şurubu

Turbinado şekeri

Ksilitol



Hazırlayan: Gıda Müh. Şebnem Kaya





Kaynak: Alia Almoayed, Nutritional Therapist, UK




Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol