kayısılı bebe bisküvisi

0





ŞEKERSİZ, %100 EV YAPIMI, HEM KEMİRMELİK HEM YEMELİK.


Tarifin orjinali Sevgili Pınar Abla'ya ait. Pekmezli olan tarife buradan ulaşabilirsiniz.
Bazı sitelerde pekmezin 80 derecenin üzerinde ısıyla karşılaşınca yapısının değiştiğini okudum. Ama bu çok dert değil. Bu bisküvi zaten kemirmek için. Pekmezli olanı da afiyetle yedi benimki.

KAYISILI BEBE BİSKÜVİSİ (20 adet)

  • 1 çay bardağı kayısı püresi (3 adet günkurusu kayısıdan yapılıyor)
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (süt alerjisi varsa 1/2 çay bardağı zeytinyağı olabilir)
  • 1/2 çay bardağı irmik
  • 1,5 çay bardağı pirinç unu (dr oetker 5'li paket kullanırsanız 2 poşete denk geliyor)
  • 1,5 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Kayısı püresini hazırlamak için 3 adet kuru kayısıyı 1 su bardağı su ile haşlıyoruz. İyice haşlanan kayısıları tel süzgeçten geçirip bir çay bardağına alıyoruz. Çay bardağının üstü tamamlanıncaya kadar üzerine kayısıları haşladığımız sudan ilave ediyoruz. Marmelat kıvamında bir püre oluyor.

Püre ve diğer malzemelerimizi bir kaba alarak hamuru yoğuruyoruz. Klasik kulak memesi kıvamın bir hamur elde ediyoruz. Hamur çok katı olup toparlanmıyorsa biraz kayısıların haşlandığı sudan ekleyebiliriz. Hamur cıvık olduysa da biraz un ekleyebiliriz.

Ele yapışmayacak kıvama gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak şekillendiriyoruz. Biz daha çok diş kaşıma amacıyla kullandığımızdan finger bisküviye benzetiyorum. Eliyle yiyecekse yuvarlak da olabilir.

Önceden 175 dereceye ısıttığımız fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Bu bir bisküvi olduğu için gevrek pişmesini tercih ediyoruz. Fırından pembeleşince çıkarabilirsiniz. Çıktığı anda yumuşak olsa bile soğuduğunda kaskatı oluyorlar. Ağzında hemen dağılmasın diye ben oldukça gevrek pişiriyorum.

Biz bu bisküviyi diş kaşıma için kullanıyoruz. Oğlum muhallebi yemediği için tahıl alması amacıyla bir bisküviyi bazen yoğurduna ekliyorum, bazen de meyvesine ekliyorum. Özellikle kiraz gibi çok sulu meyvelerde bisküvi ekleyince yedirmesi kolay oluyor.  

Aynı tarifi haşlanmış iki dilim elmadan yapacağınız püreyle, yazın şeftali püresiyle, kışın armut püresiyle de deneyebilirsiniz.







Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol