kıymalı niyokki

3

Bu tarifi Sahrap Soysal'ın Anne, Ben Acıktım kitabında görerek uyguladım. Bugnlerde pek birşey yemeyen oğlum bayılarak yedi. Özellikle makarna seveler için sadece markana yerine papates de içeren bir yemek olduğu için tercih edilebilir. Okuyunca zor gibi görünebilir ama çok da kolay. Ustelik yavruyla beraber eğlenerek yapmak da mümkün. Tarifi kitaptan aynen yazıyorum, parantez içlerindekiler benim yorumlarım.
Afiyet olsun

Kıymalı niyokki (gnocchi diye de bildiğimiz italyan yemeği bu aslında)

malzemeler
3 orta boy patates
2 su bardağı un
1 yumurta
1 çaykaşığı ucuyla tuz ve karabiber

kıymalı sos için
2 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan

yapılışı
patatesleri kabuklarıyla haşlayın ve sıcakken soyup rendeleyin (ben rendelemeye üşendim, diğer malzeleri de koyduktan sonra elimle yoğurarak ezdim) Un, yumurta, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Kulakmemesi kıvamına gelince çok hafif unladığınız tezgahın üzerine yuvarlayarak uzatın. Parmak kalınlığına getirdiğiniz hamuru, bıçakla birer santim dilimleyin. (ben hamuru yuvarlama, kesme vb. işlemleri  Poyraz'ı da mama sandalyesine oturtup masada yaptım, onun da hamurla oynamasına izin verdim, zevkli oldu. sonra yerken de beraber yapmıştık diye nasıl yaptığımızı anlattım tekrar, zevkle dinledi) Minik akide şekeri biçimindeki niyokkileri bir tepsinin içinde biriktirin. (bu malzemeden 3- 4 kişiyi doyuracak kadar hamur çıkıyor, ben sadece Poyraz için yapıyordum, fazlasını buzluğa attım) 8-10 bardak suya tuz ilave ederek kaynatın ve niyokkileri 5-6 dk. haşlayın.  Pişen niyokkiler yüzeye çıkacaktır (benimkiler kesin çıkmaz diyordum, çıktı :) ) Süzerek tabağa alın.
Tavaya zeytinyağını koyup, kıyma ve rende soğanı 8-10 dk. kavurun. Haşlanmış niyokkileri ekleyerek 2-3 dk. karıştırıp, ocaktan alın ve servise sunun. (bizde yemekte kıymalı taze fasülye vardı, ben bu sosu yapmak yerine taze fasulyeyi tavada biraz çevirip içine niyokkileri kattım. güzel oldu)
dikkat: Bir çeşit makarna gibi düşünebileceğiniz niyokkileri, kıymalı-domatesli, sebzeli, sosisli, sarımsaklı, yoğurtlu sosla da servis yapabilirsiniz.




3 Yorum


crocus

niyokki güzel isim:)

anlamadığım yer,kıymayı kavurduktan sonra içine niyokkileride mi koyup kavuracağız?

babu

Evet evet aynen oyle. Niyokkiler kizaracak kadar falan degil, iyice karissinlar diye 2-3 dk

Bubus

Ben bunu arada yapıyorum çok güzel oluyor...

Yorum yapmak için üye ol