pekmezli kek

Malzemeler
3 yumurta
1 çay bardagi pekmez
1 bardak süt
1 çay bardagi zeytinyagi
2 bardak un (Pınar hanımın tam bugday unu) + keçiboynuzu tozu (Pınar hanımdan) (1 bardaga 1/4 oranında koyuyorum bu tozdan gerisini un dolduruyorum)
1 tatli kasigi tarcin
1 cay kasigi mahlep
bir tutam tuz
1 tatli kasigi karbonat
3-4 damla limon suyu

içine findik, ceviz, kuru üzüm, damla çikolata vs veya üzerine meyve dizilebilir.
eger kuru meyve ile yapılacaksa 4 kuru incir, 10 kuru kayısı koyuyorum.

Yapılışı
3 yumurta ile 1 çay bardagi pekmez köpürene kadar mikserle çirpilir
sonra içine 1 bardak süt, 1 çay bardagi zeytinyagi eklenir, gene mikserle çirpilir
not: ardindan kuru malzemelere geçilir; bundan sonra çirpma islemi mikserle degil, tahta kasikla yavasca yapilir.
2 bardak un, 1 tatli kasigi tarcin, 1 cay kasigi mahlep, bir tutam tuz ve 1 tatli kasigi karbonat ile tam karbonatin üstüne gelecek sekilde 3-4 damla limon suyu konulur. Karbonat kullanamam dersen limona gerek olmadan, 2 paket kabartma tozu eklenir.
not: kekin kivami akiskan olacak ama sivi olmayacak, çok kati da olmayacak. Sütün ve yumurtanin kivamina göre; un oranini belki bir miktar artirmak gerekebilir. Gerekirse tüm karistirmalar bitince biraz daha un eklenebilir.
tatha kasikla yavasca karistirilir.
içine findik, ceviz, kuru üzüm, damla çikolata vs veya üzerine meyve dizilebilir.

eger kuru meyve ile yapılacaksa 4 kuru incir, 10 kuru kayısı koyuyorum. meyveleri suda beklettikten sonra küçük küçük dogruyor, tüm karısımlar bittikten sonra kekin içine atıp hafifce karıstırıyorum, dibine çökmesin diye.

önemli not: kuru meyve kullanırsam kekin içine pekmez koymuyorum. en son keki tepsiye döktükten sonra 2 kaşık pekmezi kekin üzerine gezdiriyorum.

önceden isitilmis firinda 170 derecede pisirilir. Ilk 30 dakika firinin kapagini açmak yok. Her firin farkli sürede pisiriyor, benim evdeki firin 45-50 dakikada; annemin firini 30-35 dakikada pisiriyor. Kürdan veya biçakla pisip pismedigine dair test yapılabilir.
Afiyet olsun




Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol