Şekersiz Ayva Reçeli

2

Bebekler, gebelik şekeri olan hamileler, diyabetliler ve sağlıklı reçel yemek isteyen herkes için. Bazen Gökhan ve Ilgaz bir kase reçelin içine gömülüyorlar ve ben kendimi o kasedeki toz şeker miktarını hesaplamaktan alıkoyamıyorum.




Malzemeler:
2 büyük ayva
1,5 kg elma (tatlı olması iyi olur)
1 karanfil, bir parça kabuk tarçın (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Ayvaların kabuklarını, çekirdek ve çöp olarak gördüğünüz tüm kısımlarını küçük bir tencereye alın. Ayva çekirdek ve kabukları pektin içerir, reçelinize kıvam ve renk vermesi için çöplere ihityacınız olacak. Ayvaları ya iri rendeleyin, ya da küçük küçük doğrayın. Ben normalde ayva reçelini rende severim ama bu reçel biraz uzun piştiği için çok ince rendelenirse eriyip püre gibi oluyorlar. 

Elmaların suyunu sıkın. Kabukların olduğu tencereye kabukları rahat rahat geçecek kadar elma suyu ekleyin, sıkarken elma kabuğu çıktıysa onları da ekleyebilirsiniz ama posasını eklemeyin. Kabuklar iyice yumuşayıp kıvamlı bir su elde edene kadar kaynatın. Başka bir kapta elma suyunu kaynatın, üzerinde çıkan köpükler olursa alın, ayvaları ekleyin ve altını kısın. Ayvalar elma suyunu çekince kabukları kaynattığınız suyu süzerek, tarçın ve karanfili de ekleyip biraz daha kaynatın. Kavanozlara doldurup buzdolabında saklayın.

Bir dilim esmer ekmeğe labne sürüp, üzerinde reçelinizi deneyin. Nefis oluyor.

Not: Eğer reçel koyacağım kavanoz önceden kullanılmış bir kavanozsa içine biraz  limon veya limon tuzu ve kaynar su ekleyip çalkalıyorum, biraz bekletiyorum. Böylece içindeki mikroplar ölüyor ve sinmiş kokular varsa gidiyor.




2 Yorum


emp

harika.hemen denemek istiyorum.çok teşekkürler..

bu arada hamile olduğunu fark ettim. hayırlı ve uğurlu olsun.

Damla

@emp, teşekkürler :)

Yorum yapmak için üye ol