Limonata çeşitleri _ Ruki'den

1

RUKI’NIN SADE KLASIK GURME LIMONATASI

 

  • 2 kap=500 ml su
  • 2 kap=400 gram seker
  • 2 limonun DIS SARI kabugunun ince rendesi—BEYAZINDAN UZAK DURUN ACIDIR
  • 4 kap=1 litre soguk su
  • 2 kap=500 ml taze sikilmis limon suyu
  • nane yapraklari-ustune suslemek icin
  • bardaklara bol buz
  • 1 adet limonun enine kesilmis ince dilimleri-1 adet bardak icine

 

Ilk 3 malzemeyi ateste karistirarak, sekeri eritin;kaynama noktasina gelince, 1 dakika kaynatin ve  atesten alin- yani basit surup yapin.

 

Kaynama noktasina gelince altini kapatin.Sogusun-DILERSENIZ SUZUN. Icine taze  limon suyu+ 4 kap soguk su koyun karistirin;tadina bakin.Gerekirse soguk su veya limon suyu ekleyin. Buzdolabina koyun. Bardaklara koymadan once karistirin; bardaklariniz soguk olmali!

 

 

FAVORIM CILEKLI LIMONLU PEMBE LIMONATA

 

  • 2 kap=400 GRAM toz seker
  • 2 kap=500 ML su
  • 2 limonun dis kabuklarini rendeleyin –beyazindan uzak durun,acidir
  • 4-6-8-10 limonu sikin
  • gerekirse daha soguk su ilave edilecek
  • 5-10-15 adet taze yikanmis veya donmus cilek

 

SOGUSUN.Buna sikilmis taze limon suyunu koyun;karistirin.TADINA BAKIN;GEREKIRSE SOGUK SU,LIMON SUYU KOYUN.sanitasyon icin sadece 1 dakika kaynatin-alinBASIT SURUBU HAZIRLAMAK ICIN- Su+ sekerle+ 2 limonun ince kabuk rendesini ocak ustunde karistirarak sekeri eritin;kaynama noktasina gelsin-

 

Hazirladiginiz limonataya 3-5-7-10 adet taze veya kendi dondurdugunuz vs donmus CILEK koyup, blenderda cevirin limonatayi;cilekli pembe soguk limontayi cok seveceksiniz!Agzi kapali bir surahide buzdolabina koyun iyice sogusun.

 

Ustunde nane yapragi+buzla  ailenize servis yapin.Herkes sevecek. BU LIMONATAYA cilek yerine karadut, frambuaz, ABD de blueberry, kirmizi erik, karpuz , siyah uzum suyu  vs de koyabilirsiniz.

 

PEMBE NAR SURUPLU LIMONATA

  • 1 kap=250 ml taze sikilmis limon suyu-kabuklari ince beyazlarini almadan soyun alin,ayirin
  • 150 gram=3/4 kap ince toz seker
  • 5 kap=1.250 litre su
  • 4-6 yemek kasigi nar surubu veya nar suyu

 

Su+sekeri+limon kabuklarini  ates ustunde  karistirarak  eritin ve kaynama noktasina gelince alin. Sogumaga birakin tezgahta. Suzun.Icine limon suyu+nar surubunu koyun ve karistirin-tadina bakin- buz dolabina agzi kapali surahide koyun.Icerken bardaga bol bol buz koyun.

 

PEMBE- KIRMIZI BUZLU LIMONATALAR – CILEKLI, YA DA KIRMIZI ERIKLI  VEYA  HERHANGI BASKA MEYVELI BIR LIMONATA

 

  • 2 kap yani 500 ml su
  • 1 kap yani 200 gr seker
  • 1-2 limonun incecik dis kabuk rendesi
  • 1 kap yani tam 250 ml taze sikilmis limon suyu
  • 500 gr gibi ayiklanip, yikanmis cilek veya kirmizi erik, siyah dut, ya da karpuz,veya kiraz veya visne vs
  • 2 kap veya 500 ml seltzer veya gazli bir gazoz vs veya soguk su
  • cok cok bol buz

 

 Orta bir tencerede su+sekeri+rendelenmis kabuklari karistirin ocakta ve kaynama noktasina gelsin-altini kisin ve sekerin eridigine emin olun.Simdi limon suyunu da ekleyin ve atesten alin. Karistirin.Tamamen sogumali.Suzun. Blendera cilekle surubu koyun ve pure yapin iyice.Kapakli surahiye koyun ve buzdolabina kaldirin.Iyice sogumali.Kullanacaginizda gazli maden sodasi-alka seltzer vs gibi gazli bir icecekle karistirin veya tadina bakin;tadini ayarlayin.Cok buzla servis yapin.

 

 

TAZE YUMRU KOK ZENCEFILLI LIMONATA

 

  • 2 kap =400 gram seker
  • 2 kap=500 ml su
  • 1 kap=250 ml taze sikilmis limon suyu
  • 5 cm kadar taze kok zencefilin soyulmus, dilimlenmisi/ kalin rendesi

 

Su+sekerle+zencefil dilimleri ile  basit surup hazirlayin; atese koyun;karistirarak sekeri eritin;kaynama noktasina gelince atesten alin;sogumaga birakin.Hatta bir gece buzdolabinda da kalabilir agzi kapali KI ZENCEFILIN TADI IYICE ISLESIN.Suzun.

 

Icine limon suyu koyun;tadina bakin;gerekirse soguk su veya limon suyu koyun. Buzdolabinda agzi kapali saklayin.Bol buzla servis yapin.

 

Not; kullanmayacaginiz taze kok zencefili bir saksidaki topraga gomun ve az az sulayin golgede acik havada-her zaman kok zencefiliniz olur saksinizda!Taze kok zencefilin alternatifi asla degildir toz kuru zencefil. Ikisi birbirinin yerine kullanilmaz.

 

 

TAZE NANELI LIMONATA

  • 1 ½ kap yani 375 ml taze sikilmis limon suyu
  • ½  kap yani 100 gram seker
  • 1 ½ kap yani 375 ml su
  • 1 demet yikanmis,yapraklari dogranmis taze nane-veya sizin sevdiginiz bir yesil ot-taze kekik, dag kekigi, taze biberiye,tarcinli feslegen vs
  • bardaklara bol buz

 

BASIT SURUP HAZIRLAMAK ICIN; Su +seker+ arti yikanmis kesilmis naneleri sos tenceresinde bir tasim kaynatin; karistirin, sekerler iyice erisin, tahta kasikla karistirin ve atesten alin; bir kenarda sogusun ve nane kokusu, tadi suruba infuze olsun iyice. En az 30 dakika bekleyin ama ne kadar uzun kalirsa o kadar iyi- hatta bir gece buzdolabinda agzi kapali bekletmek daha da iyi. Nane o zaman daha fazla nufuz eder.

 

Simdi alin ve suzun.Naneleri atin.(Buzdolabinda agzi kapali 2 aya kadar saklanabilir bu haliyle. )

 

 bardaklarin ve soguk soguk servis yapin.Buzu sadece bardaklara koyunuz her zaman cunku kalan limonata vs nin tadini bozmasin.6 KISILIKTIR.bol buz atinilave edin tadini ayarlamak icin.Icine incecik halka seklinde kesilmis limon ve soguk su Simdi bu suruba taze limon suyunu ilave edin ve karistirin.Tadina bakin,cok sekerliyse, daha su gerekiyorsa 

 

. Malum soguk suda toz seker bir turlu erimez! Hem de sevdiginiz taze nane,taze zencefil,taze/kuru biberiye,cilek gibi seylerle ilave tad da verebilirsiniz kaynamis surup icinde bunlari en az yarim saat veya soguyuncaya kadar da bekleterek (sonra alin;suzun).Hemen simdi deneyin;limonataniz cok baska bir ferahlatici tadda olacak!Ne zaman isteseniz buz gibi limonata yapabilirsinizBuzdolabinizda her zaman hazir, soguk basit surup bulundurmak iyi bir fikirdirNot; 

 

(Tenekeli, gazli, siseli, sekerli zararli icecekleri evinize sokmayin; ailenize vermeyin; icmeyin )

 

 

TAZE YUMRU KOK ZENCEFILLI ERIK LIMONATASI

 

  • 1.250 kilo gibi olgun, herhangi bir cins kirmizi erik; yikayin,cekirdeklerini cikartin-sulari sikilacak VEYA COK IYI PURE YAPMAYI DA DENEYIN
  • 3-4 buyuk limonun suyunu sikin
  • 1 kap kopuren duz soguk gazoz gibi kopuklu bir icecek, seltzer de olabilir
  • Varsa 1 kap yani 250 ml taze kok zencefilli surup ( ½ kap seker+ ¾ kap su+bir miktar, 3-5-7 santim boyunda  yikanmis,dilimlenmis taze kok zencefili bir tasimlik kaynatin;sekeri eritin;sogumaga birakin 30 dakika.Ideali bir gece buzdolabinda bekletilmeli.Taze kok zencefilleri alin atin,suzun)
  • bardaklara bol buz
  • tarifin yarisini da yapabilirsiniz

 

Eriklerin suyunu sikin,sogutun.Sogumus erik suyuna+zencefilli surubu+taze limon suyunu ve kopuren,gazli gazozu/seltzeri koyun ve karistirin;soguk bardaklarla bol buzla servis yapin.

 

Oteki alternatif tarif; 1 kilo cilek suyu veya puresi + 7 limon suyu+2 kap gazli seltzer/ gazoz+3-4 dal taze yikanmis kurulanmis ot/dalli biberiye ile bekletilmis,sogutulmus 1 kap soguk surup.

 

 

KAVUNLU LIMONLU LIMONATA

 

  • 1 kilo olgun kavun-s oyun,cekirdeklerini alin-karisik cins de olabilir kavunlar
  • varsa 3 kiwi soyun veya herhangi bir meyva, karpuz da olabilir
  • 3/4 kap=190 ml ,7-8 tane taze sikilmis limon suyu
  • 1 kap yani 250 ml sogutulmus, buz gibi basit surup ( 1/2 kap seker+1/2 kap suyu bir tasim kaynatin ve sekeri eritin ve sogutun,)
  • 1 1/2 kap olcekle buz gibi soguk su =375 ml
  • bardaklara bol buz koyun

 

Kavunun suyunu sikin,Kiwileri (seftali,erik de olabilir) pure yapin.Karistirin buyukce bir kapta. Limon suyu+basit surubu + 1 1/2 kap buz gibi suyu +bolca buzu iyice karistirin.Tadina bakin.Buzdolabinda agzi kapali muhafaza edin.Servis yapin.

 

 

KARPUZ LIMONATASI

 

  • 2 kilo sari, pembe veya kirmizi karpuz-kabuklari soyun,cekirdekleri alin
  • -ideali 8-10 tane limontaze sikilmis limon suyu1 kap=250 ml  
  • 1 kap yani 250 ml buz gibi soguk surup ( 1/2 kap yani 100 gram seker+1/2  kap yani 125 ml suyu bir tasim kaynatin ve sekeri +3-5 dilim taze kok zencefil dilimleri koyun; sekeri ateste karistirarak eritin ,en az 30 dakika bekletin zencefil iyice koku ve tadini versin suruba ve sogutun ve suzun,)

 

Karpuzun suyunu sikin.Oteki malzemeleri de,karpuz suyunu da agzi kapakli surahinize koyun ve karistirin.Buz ilave edin.tadina bakin.Limon dilimleri koyun incecik.Soguk bardaklarda servis yapin.

 

Simdi bir dahaki sefere sicak yaz gunlerinde ailenize limonata yapacaginizda, etrafinizdaki meyvelere,malzemelere bir de bu gozle bakiniz.

 





1 Yorum


saie

tarifler super tesekkurler paylaşım için

Yorum yapmak için üye ol