Katkı Maddeleri Hakkında

0

Çocuklar ve Gıda Katkı Maddeleri

Gıda katkı maddeleri ilk keşfedildiğinde, bir gıdayı daha mutlu tüketmek için, harika oldukları düşünülmüştü. Örneğin bir kek için lezzetli bir aroma veya bir meyve suyu için parlak bir renk verecekti. Fakat sonra ispatlandı ki bu maddelerin bir kısmı kimyasallardı ve düzenli olarak ve fazla miktarda kullanıldıklarında, insan sağlığı için tehlikeli olmaktaydı.

Günümüzde gıda üreticileri birçok gıda katkı maddeleri kullanmaktalar. Bunların bir kısmını çocuklarınızın tüketmesini İSTEMEZSİNİZ. Gıda katkı maddeleri, koruyucular, renklendiriciler, aromalar, tatlandırıcılar, stabilizerler, antioksidanlar ve birçok daha fazlasını içerir. En çok da ambalajlı gıdaların tat ve kokusu ile görünüşüne katkı sağlamak ve raf ömrünü artırmak için kulanılırlar.

Şu tabloyu bir hayal edin: Akşamüzeri, bir süpermarkette yavaş ilerleyen kasa kuyruğundasınız. Küçük Selim, her geçen dakika daha talepkar davranıyor ve sizin sabrınız azalmaya başlıyor. Sonunda Selim’in bardağını taşıran son damla geliyor ve siz de çaresizce onun en sevdiği kırmızı şekerlemeyi ona alıyorsunuz.

Olamaz! Ne yanlış ama! Malesef siz Selim’’in daha da sakinleşmesini beklerken, Selim’in davranışları daha da kötüye gidiyor.

çeşitli yan etkileri bulunan yapay boyalar, yapay aromalar ve diğer bazı katkıları içeriğinde bulundurma ihtimali vardır. Bu katkıları tüketmek, hiperaktivite, öfke nöbeti, huzurluzsuk, huzursuz uyku, öğrenme güçlükleri ve birçok sağlık problemlerine klavuzluk edebilir. Şekerlemelerin, doğal olmayan içeceklerin, keklerin, cipslerin, dondurmaların ve çocukların sevdiği bazı hazır gıdaların temelinde;

Çocuklar alerjik eğilimleri veya ailede bulunan atopik alerji öyküsüne (astım, egzama ve yüksek ateş gibi) sahiplerse, yapay katkı maddelerine özellikle duyarlıdır.

ÇOCUKLAR İÇİN TAKİP EDİLMESİ VE KAÇINILMASI GEREKLİGENEL KATKI MADDELERİ

Başağrıları, ciltte irritasyon, huzursuzluk, alınganlık

Ekmek, işlenmiş peynirler, dondurulmuş pizzalar

KALSiYUM PROPİYONAT

E 282

Baş dönmesi, başağrıları, nefes alma zorluğu ve hiperaktivite

reaksiyonları, mideyle ilgili irritasyonlar

Astım atakları, hiperaktivite, alerjik cilt

Astım atakları, hiperaktivite, mideyle ilgili irritasyonlar

Astım atakları, isilik, mideyle ilgili irritasyonlar

Tütsülenmiş et, işlenmiş et ürünleri (sosis, sucuk, salam vb.), dondurulmuş pizzalar

Reçeller, jöleler

Meyve suları, meyve salatası, kurutulmuş meyveler, reçeller, sucuk, sosis vb. et ürünleri, içecekler

Reçeller, şuruplar, salata kremaları, salata sosları, meyve suları, margarinler, içecekler

SODYUM NİTRİT, SODYUM NİTRAT

KALSİYUM HİDROJEN SÜLFİT

SULPHUR DIOXIDE

BENZOİK ASİT

E250, E 251

E 227

E 220

E 210

KORUYUCULAR

Beyin hücreleri için potansiyel toksiktir, Alzheimer ve kemik anormallikleri ile bağlantısı olduğu düşünülür.

Hiperaktivite, alerjik reaksiyonlar

Pasta ve hamur işi şekerleme dekorasyonları

Margarinler, peynirler, cipsler, dondurmalar, krema, şekerli kremalar, bazı kekler, içecekler, işlenmiş balık, köfte

ALÜMİNYUM

ANNATTO

E 173

E 160(b)

Sindirim problemleri ve ishal

Çikolata, cipsler, içecekler, sirkeler, pasta dekorasyonları, bisküviler, kekler, dondurulmuş tatlılar

AMMONIA KARAMEL

E 150

astım atakları

Hiperaktivite,

Şekerlemeler, tatlılar, soslar, içecekler, çorbalar, bisküvi kremaları

COCHINEAL, PONCEAU KIRMIZISI

E120, E124

İsilik/şişme ve kabarıklılar, hiperaktivite, mide rahatsızlığı, kusma

şekerlemeler, hazır çorbalar, portakallı gazozlar, reçeller, dondurma Sıcak çikolata içeceği,

SUNSET YELLOW

E 110

Hiperaktivite, migren, astım atakları, ciltte isilik ve kaşınma, burun akıntısı, huzursuz uyku

İçecekler, şekerlemeler ve tatlılar (höşmerim), dondurma, sakız, puding, reçeller, soslar, tütsülenmiş morina balığı

TARTRAZINE YELLOW

E 102

RENKLENDİRİCİLER

NEYE YOL AÇABİLİR?

HANGİ GIDALARDA BULUNABİLİR

ADI

E-KODU

DiĞERLERİ (Tatlandırıcılar, antioksidanlar, kıvam vericiler, vb.)

başağrısı, koltukaltı ve yüz çevresinde soğuk terlemeHassas kişilerde hızlı ve düzensiz kalp atışlarına sebep olabilir, baş dönmesi, zayıflık, susuzluk, mide bulantısı,

Cipsler, hazır çorbalar, et ürünleri, konserveler, işlenmiş peynirler, aromalı şehriyeler, baharat kaplamalı kraker ve kuruyemişler, tütsülenmiş et ürünleri, pişmiş kürlenmiş etler, salata sosları

(MSG) – TAT ZENGİNLEŞTİRİCİ

MONOSODIUMGLUTAMATE

E 621

Midede gaz oluşumu, şişkinlik, ishal, mide bulantısı

Çikolatalar, şekerlemeler, hamur işleri, dondurma, kuru üzüm, ambalajlı pasta ve kekler, sakızlar

SORBİTOL, MANNİTOL

E 420, E421

Hiperaktivite

Bisküviler, şekerlemeler, kuru üzüm, meyveli tart, içecekler, cips, baharatlı pirinç karışımları

BÜTİLLENMİŞ HİDROKSİ ANİSOL (BHA) - ANTİOKSİDAN

E 320

Ciltte irritasyon, gastrik irritasyon, hiperaktivite

gıdalar (cips, kraker vb.), hemen pişen patates, sakızlar Bitkisel yağlar, margarinler, kahvaltılık tahıllar, atıştırmalık

GALLAT-ANTİOKSİDAN

PROPİL

E 310

Şebnem KayaHazırlayan: Gıda Müh.




Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol