Dondurucu Meselesi-Kış hazırlığı

4

Kavrulmuş kıyma (domates soğan salçalı- yemek içlik)  ve kuşbaşı et (kavurma gibi) – Dolma içi (zeytinyağlı-etli)   

Yoğrulmuş kuru köfte harcı, izmir köfte, sulu köfte, harput köftesi,  (haşlamadan), tavuk köftesi, balık köftesi,  poşetlere bölüp yerleştir.

Haşlanmış mısır ister tanelerine ayırıp garnitür olarak kulanın, isterseniz bütün koyunmısırı hem haşlayıp taneleyerek dondurucuya. (haşladıktan sonra)   

Domates ve biberi küçük küçük doğrayıp sıvı yağ ile hafif kavurduktan sonra poşetlere bölün. (Menemen için)  

Maydonozu doğrayıp kucuk poşetlerde dondurucuya  

Sigara böreği, patatesli börek, mantı, pide, pizza gibi hamur işleri. Yufkayla hazırlanmış pişmeye hazır börekler, Buzluk böreği, sosyete mantısı sarılmış,  her türlü börek çeşidi. Isınınca yeni pişmiş gibi oluyor.Çiğden konup pişirilebilir. 

Portakal- limon - mandalina kabuğu Yazın keklerde kullanmak için.   

Pırasa ayıklayıp halka kesip poşetlenerek konur. Yanına da havuç (rende, halka ve küp)

Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, kuru börülce hafif haşlanıp dondurulur  

Küp kesilmiş ekmekler tereyagda kavurup dondurulur. Kış çorbaları için.  

Etsuyu için tavuk veya dana vs kemiği.

Ekmekler kurutulup galeta yapılır. Köfte veya balık kızartmaları için kullanılır.

Artan mercimek ve ezogelin çorbası kavanoza konulur.

Ekmek – poğaça – açma- kurabiye  türevleri. Pişmiş veya hamur olarak konulabilir.  Hindistan cevizli Kurabiye , Tarçınlı Kurabiye,  Lorlu Poğaça, Kıymalı Patatesli poğaça, Tahinli Çörek vs.

Közlenmiş kırmızı biber. Hem bütün hem doğranmış

Dolmalık biber: Çekirdekli kısımları temizleyip şapkalarını atmayın  kaynar suya koyup 2-3 dk. şoklayıp çıkarın .Kuruduktan sonra yine kullanım şekline  göre adet belirleyip iç içe geçirip poşetlere koyun  Yapacağınızda  gün önce iç harcı hazırlayıp sonra dolmalıkları çıkarın  ve hemen içlerini doldurun .

Barbunya; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.

Bezelye ; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.

Taze Fasülye; temizleyip ayıklayın ve rende domates ile yağsız tavada  soteleyin. Sonra soğutup istediğiniz ölçülerde kilitli poşetlere doldurun. Yapacağınız zaman soğanı doğradıktan sonra direk buzlu hali ile fasulyeleri kullanın.  Ve gerekirse yine domates ekleyin

Bamya; Temizlenip limonlu suda az haşlanır. Poşetlere yada kaplara konur , üstüne yine az limon sıkılır ve  domates rendesi koyulur.  

Patlıcan; Közleyin, salata olacak şekilde kesip , suyunu iyice süzüp poşetlere koyun. Karnıyarıklık patlıcan temizlenip, kızartılmış, yada musakkalık doğranmış yine hafif kızartılmış olarak dondurun.

Domates; Rondodan geçirin, tencerede kaynatın. Sıcakken yeni kapaklı kavanozlara koyup ters çevirin. Kış boyunca kullanabilirsiniz.

Enginar-İç bakla; Alıp temizlenir içi çanak olarak çıkarılır ve limonlu  suda az haşlanır. Sonra poşetlere konup dondurucuya kaldırılır. Hatta içine dereotu, bezelye ve taze sarımsak koyup kaldırabilirsiniz.

Taze börülce:taze fasulye gibi hazırlanır. Domates eklenmeyebilir.

Kış sebzelerinden  ıspanak, yine yıkanır doğranır poşetlenir.

Karnıbahar hafif haşlanır, poşetlenip dondurulur

Kereviz, ayıklanır limonla ovulur ve kaldırılır. Hafif haşlayarak da kaldırılabilir.

Konservenin yanı sıra domatesleri bütün, doğranmış veya rondodan geçmiş olarak dondurabilirsiniz.

Kabak (Rende, küp doğranmış, dilimlenmiş) : Mücver, çorba, kabak muamma, börek vs için dondurulur.

Salatalık rendesi: kış cacığı için

Havuç, lahana, pırasa, kereviz rendelerinden oluşan böreklik veya çorbalık kış sebzeleri- hepsi beraber aynı poşette dondurulabilir.

Beyaz lahana ve pancar _ çiğden veya  şoklama ile dondurulur.

Tavuk, et, balık, sebze  suyu küpleri

Kalmış pilavlar – Yayla çorbası veya kadınbudu köfte için poşetlenip dondurulur.

Beşamel Soslu Tavuk – Fazla yapıldığında dondurucuda en rahat bekleyen yemeklerden. Isıtılıp servis yapılır. 

Patlıcan, sivribiber, kabak fırında domates ve az zeytinyağı ile kızartılıp dondurulur.

Kalan makarnalar dondurularak fırın makarna, makarna böreği için değerlendirilir.

Meyveler, kayısı, vişne, kırmızı erik, çilek, şeftali, muz (kabuğu ile), elma. Meyveler Donduktan sonra yemek için iyi olmuyorlar. Ancak harika reçel, komposto, puding ve dondurma oluyorlar. Donmuş meyveyi az şeker ve yoğurtla rondodan geçirince mis gibi sağlıklı dondurma hazır oluyor. 

Kek, yaş pasta (meyvesiz olanlar). 

Zeytinyağlı veya etli yaprak sarma  yada lahana sarma - çiğden




4 Yorum


Aycadk

ellerine sağlık, çok faydalı olmuş

zynp_kys

Harikasin ellerine sağlık kızın ve esin çok sansli

ozgecon

zeynep yanlış anlaşılma olmasın. ben bunların hepsini tabii ki yapmıyorum. elimin altında olsun diye toparladım, bazen lazım oluyor. Tek bezelye ve domates benimkiler :)

nec5139

harika fikirler:))

Yorum yapmak için üye ol