Ayşe Arman ve Canan Karatay Röportajından Kesitler - 1

0


Ben şu yumurta meselesine geri dönmek istiyorum, yumurtaları yapmanın ideal bir yolu var mı? Haşlamak daha mı sağlıklı?

- Az pişmiş olacak, kayısı kıvamında olabilir, rafadan olabilir ya da yoğurt, sarımsak ve zeytinyağıyla çılbır yapılabilir, nefis ve doyurucu olur. Peynirli omlet olabilir. Pastırmalı yumurta olabilir. Ancak burada fabrikasyon ortamda üretilmiş sucuk, salam, sosis gibi karışık cinsli işlem görmüş kırmızı etten bahsetmiyorum. Çünkü bunlar yenmemeli…

Çok katı yumurtanın ne sakıncası var?

- Yumurtayı katı olarak haşlarsak, hani pikniğe gittiğimizde yaptığımız gibi, sarısının etrafı gri-yeşil renk olursa, işte o yumurta sarısı artık doğal bir yumurta sarısı değil! Kanserojen kimyasal maddelere dönüşmüştür. Zaten ağzımıza aldığımızda un ufak olur, ağzımızın içinde yayılır ve yapışır. İşte asıl zararlı ve tehlikeli olan yumurtanın pişirilme şekli! Doğal ve az pişmiş yumurtanın hiçbir zararı yok…

Menemen yaparken, yağ yerine su mu kullanmak gerekiyor?

- Hayır. Sağlıklı olan yağdan korkmayın. Hücrelerimizin temel taşlarını bu yağlar oluşturuyor. Kalori hesabından da korkmayın. Sağlıklı olan yağların faydaları saymakla bitmez. Bir kere kan insülinini yükseltmeyen en önemli gıdaların başında  köy tereyağı, zeytinyağı ve Omega-3 gibi yağlar gelir. Beynimiz ve sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde  çalışması da bu yağlara bağlı. Mesela üç yemek kaşığı zeytinyağında 140 kalori var ki, bir yumurta pişirmek için bu kadar yağ fazla bile…

Siz bayağı zeytinyağcısınız!

- Şimdi size hiç bilmediğiniz bir şey söyleyeceğim: Zeytinyağının tüm içeriği, anne sütünün aşağı yukarı aynısı. Ana sütünü yasaklamak mümkün mü sizce? Zeytin en sağlıklı meyve, kalorisi ve yağı fazla diye kısıtlanmamalı. Bir tane orta boy zeytin, beş kalori. 10 adet yesek 50 kalori alıyoruz, doğal ve yüklü lifleri yani posası da cabası! Yani bonusu oluyor. Bu arada zeytin, kabızlık için de bire bir…

Kuruyemiş için şartınız ne?

- Bir öğün yerine bir orta boy tabak, kavrulmamış ve tuzlanmamış çiğ kuruyemiş yiyebilirsiniz! Özellikle de kabuğundan yeni ayıklanmış olursa daha sağlıklı. Yanında ekmek, simit gibi hamur işleri yememek koşuluyla tabii!

Ya Canan Hoca… Dört-beş hafta tamam da, insan beyaz ekmeği toptan nasıl çıkabilir hayatından?

- Ekmek, alışkanlık ve bağımlılıktan başka bir şey değil. Buğdayı öğütmeden tükettiğiniz zaman hem doğal karbonhidrat hem vitamin hem mineral hem de protein almış oluyoruz. Ancak zaman içinde, buğdayın öğütülerek tüketilmesinin yaygınlaşması, onun gerçek tadını insanlara unutturdu. Benim diyetimde, ekmek yok ama ekmeğin hammaddesi buğdayı hem salatada hem çorbada hem de pilavda doya doya yiyebiliyoruz. Ama gelin görün ki, hepimiz yeteri kadar hareket etmediğimiz gibi, aşırı miktarda rafine unlu yiyecekler tüketiyoruz. Zararlı olan bu! Her şeyden önce hareket edilecek, yol yürünecek, yüzülecek. Yan gelip yatılmayacak, uzaktan kumandalarla yaşanmayacak ya da dört çekere binip saatlerce Boğaz Köprüsü’nde bekledikten sonra da yarım ekmek eşliğinde yemek yenmeyecek. Böyle yaparsak ne sağlıklı olabiliriz ne de sağlıklı kalabiliriz!

Sizin beslenmenizde temel karbonhidratlar ve temel proteinler hangileri?

- Proteinler: Yumurta, bol doğal ev yoğurdu, bol ayran, Ezine  peyniri ve benzer türde her türlü beyaz peynir, eski  kaşar, her türlü balık, pastırma, kuzu pirzola, dana biftek veya bonfile, kuzu veya dana etiyle köfte.

Karbonhidratlar: Buğday, bulgur (köfte, dolma ve pilav olarak), kuru fasulye grubu (hem protein hem karbonhidrat), mercimeğin her türlüsü (hem protein, hem karbonhidrat), fındık, fıstık, ceviz, badem (hem karbonhidrat, hem protein, hem potasyum, kalsiyum, demir ve benzeri mineral, hem de omega-3) . Mevsimine göre karnabahar, lahana, bamya, taze fasulye, enginar, domates, biber gibi tüm glisemik indeksi düşük doğal sebzeler ve zeytin, limon, greyfurt  (az miktarda), armut  (az miktarda), ahududu  (az miktarda), böğürtlen  (az miktarda) gibi glisemik indeksi düşük tüm meyveler.

Sizin diyetinizde karbonhidratlarla proteinleri ayırmak ölçütü var mı?

- Anne sütü hepimize yol gösterici olmalı. En faydalı gıda olduğunu bütün dünya kabul ediyor mu etmiyor mu? Anne sütünde sağlıklı yağ var, kolesterol var, omega-3 var, protein var, sağlıklı karbonhidratlar var... Hepsi bir arada, hepsi doğal. Hepsi dengeli bir şekilde bulunmakta, dünyanın da en sağlıklı besini... Kararı siz verin. Onu bunu ayırt etmek tamamen yapay bir olay çünkü...

Kuyruk yağına niye karşı değilsiniz? Damarda yağlanma yapmaz mı?

- Yediğimiz yağlar ya da yağlı yiyecekler, vücudumuzda ve damarlarımızda yağlanma yapmıyor. Ne yaparsak yapalım, vücudumuz ihtiyacı olan yağı üretiyor, üretmek mecburiyetinde çünkü. Kuyruk yağı derken koyunun kuyruk yağından bahsediyorsunuz değil mi? Bir düşünün bakalım, koyunlar ya da kuzular ne yiyorlar yağ mı yiyorlar? Çayır çimen yemiyorlar mı? Ağızlarına bir dirhem yağ girmediği halde, nasıl peki kuyruk ve vücutlarında yağ oluşuyor? Kurbanlıklara, yağlanmaları için yağ mı veriliyor, sun'i yem, küsbe mi veriliyor? Hapis olan tavuklar peki, hangi yağla besleniyorlar bana söyler misiniz? Yağı yasaklayanlardan buna cevap istiyorum…

“İki elin kanda olsa en az 20 dakika yürüyeceksin” diyorsunuz…   Haftada üç kere yetmez mi?

- Hayır, her gün yürünmesi gerekiyor. Özellikle şehir hayatında... Üç kez, kötünün iyisi. Ama kilo vermek ve insülin direncini kırmak için yeterli olmuyor, özellikle yaşlılarda ve menopozdan sonra. Kural şu: Yaş ilerledikçe, yürüyüş süresi de ona paralel olarak artacak... Yaş ilerledikçe, vücudumuzun şekeri kullanma yeteneği giderek azalıyor. İleri yaşlarda şeker hastalığının ortaya çıkmasının temelinde bu metabolik yavaşlama yatmakta. Bu nedenle hareketimizi artıracağız, özellikle 40 yaşlarından sonra. Tabii ki şeker, unlu gıdalar ve tatlıları da azaltmak gerekiyor, aynı nedenden dolayı.

alıntıdır: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20051605.asp









Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol