Kepek Ekmeği



Fırından aldığım ekmeği de arasıra veriyorum ama evde yapmayı sevdiğim için bebişe genelde ev yapımı veriyorum, biz de yiyoruz tabisi de...

1 bardak normal un
1 bardak kepekli un
yarım bardak çavdar unu
3 çorba kaşığı erimiş tereyağı
1 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya ile de yapılabilir, ılık sütte eritilip)
1 tatlı kaşığı tuz (daha az da olabilir)

Kuru malzemeler karıştırılır ve ortası açılarak süt ve tereyağı eklenir, Güzelce, avcumuzun içiyle 7-8 dakika yoğurulur.Yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam olmalı.( kıvam durumuna göre un veya biraz süt ekleyebilirsiniz) Güzel bir top haline getirip üzeri örtülüp 1 saat kadar olabildiğince ılık-sıcak bir yerde bekletilir. Eğer vaktiniz az ise fırında 50 derecede mayalayabilirsiniz. Sonra kabarmış hamuru alıp 2-3 dakika yine yoğurup güzel bir somun haline getirip, dibi unlanmış tepsiye koyun üzerini örtün ve yarım saat tekrar mayalamaya bırakın.

Tombikleşen hamurun üzerini verev şekilde keskin bir bıcakla 2,3 çizik atın ve 210 derecede üzeri kahverengi olana kadar yaklaşık 30 dk. pişirin. Çok pişerse kabuğu sertleşebiliyor.

Ben fırından çıkarıp üzerine temiz bir mutfak havlusu serip, elimle su serpiştiriyorum daha sıcakken.Bu şekilde ekmeğin kabuğu daha yumuşak oluyor.

Unlar değişiklik gösterebilir, kepekli un yerine tam buğday unu kullanabilirsiniz veya çavdar ununuz yoksa onun yerini diğer unlarla doldurabilirsiniz.

Bizim mini tonton ve koca tonton çok beğendi. Sizlere de afiyet olsun...




Henüz yorum yazılmamış. İlk yorumlayan sen ol.

Yorum yapmak için üye ol