Şeftali Kompostosu

09/04/2012 10:53:00

Şeftalilerden 2 çeşit yaptım.

1) Şeftalileri soyup küp küp doğradım. O domates/ meyve soyucusunu kim icat ettiyse çok dua ettim kendisine :)

Tencerelerde kaynayan suyun içine şeftalileri bolca boca ettim. 15-20 dk kaynadılar sanırım. Şekilleri baya yumuşayınca hazır olduğu anlaşılıyor.

Koca tencere başına 200 cc’lik 1 su bardağının yarısı kadar toz şeker koydum. Şekerini tadarak ayarlayabilirsiniz. Benimkiler şekersize yakınlar, meyve tadındalar.

Kaynayıp hazır olduklarını anladığım zaman kavanozları ısıtıyorum kettle üstünde. Kapağı açık bi garip duruyor, kaynayan suyun buharıyla birazcık ısınıyor. Teker teker kavanoz ısıtmakla uğraşmak istemezseniz fırın tepsinizde de ısıtabilirsiniz topluca. Bir yandan da ufak bir tencerede kavanoz kapaklarını kaynatıyorum.

Cezve yardımıyla hooopp doldurup ters kapatıp tezgaha.

 

2) Şeftalileri soyup ortadan ikiye kestim, yarım kiloluk kavanozlara 2 adetini koydum. Üzerine 1 tatlı kaşığından az şeker ve dolana kadar su koydum.

Onları kavanoz olarak kaynattım. Dibine sarı mutfak bezi konmuş su kaynayan tencereye kavanozları dizdim. 15-20 dk önce yüksek, sonra kısık ateşte kaynattım.

Sonra onları da tencereden çıkarıp, hopp ters tezgaha.

Dondurma servisini o yarım şeftaliler üzerinde yapmanızı tesviye ederim ;) Çok lezzetli oluyor.

 

Ara not: Şeker yerine pekmez de kullanabilirsiniz, ama ben meyve sularının meyvenin rengini taşımasını istediğim için şeker kullandım.

Tabi bir diğer görüşe göre ise şekerin zararı sebebiyle çocuklara verilmemesi. O konuda çok haklısınız. Ama koca tencerede yarım bardak şeker ile yapacağım meyve kompostosunu kışın tazecik içeceğini düşünürsem, fayda zarar analizinden fayda daha ağır basıyor “bence”.

 

Akan kokan olmazsa ertesi gün konservelerimiz hazır demektir :)

Bu işin püf noktası: her kavanoz kapağının yeni alınmış olması ve sımsıkı kapatılmasıdır.

Dilediğiniz her meyve ile yapabilirsiniz.

Kolay Gelsin ve Afiyet Olsun:)


 

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/04/2012 10:54:00

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/04/2012 15:05:00

ellerinize sağlık çok güzel görünüyolar hele yarım olanlar ;) 

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/13/2012 21:03:00

Tesekkurler istiklal :)

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/14/2012 06:57:00

dondurma fikri süpermiş tuttum bunu  hiç aklıma gelmemişti:)))

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/15/2012 17:34:00

şeftaliler yapıldı, ters çevrildi, heyecanla yarını bekliyorum ;)

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/15/2012 19:02:00

bu kavanozları nerede saklayacağız? buzdolabında değil değil mi?

Ynt: Şeftali Kompostosu

09/16/2012 02:56:00

Erikle yapardık bu ikinci yöntemi, erikler bütün halde.. şeftali de deneyeyim.


Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
Mutfak Sırları

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...