8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:06:00

Evet evet anladım, işte biz de sulansın diye :) yani suyu ayrılsın da, yediğimiz yoğurt kıvamlı olsun diye tam bahsettiğine 90 derece açıyla, dik alarak yiyoruz :)


Buzluğa koyuyorum suları ama henüz nerede değerlendireceğimi bulamadım.

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:07:00

Yasemin, bu köfte karışımına başka ne koydun?lebeniye nin köftesi de bundan mı oluyor?

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:07:00

kase köftenin bi numarası yok
bildiğin köfteye elinle minik bi çanan şekli veriyosun, içine köz biber, patlıcan, mantar... canın ne çekerse soteleyip dolduruyosun. salçalı suyu tepsinin tabanına döküp üstüne kaseleri dizip fırına. çok sulu olmamalı,
çıkana yakın birer dilim kaşar
pürenin üstünde kalan suyunu da gezdirip servis
önemli bişi yapmamış gibi görünmeye gayret ediyosun, çünkü görüntüsü havalı:PPP

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:12:00

Deyra sen ne becerikli kadınsın maşallah :)

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:14:00

bu yoğurt suyu nasıl kullanılıyor çorbada özgecon,burcuayaz????
neler biliyorsun vay be

Yasemin, köfte??

Derya harbiden,ne beceriklisin,ekşili dolmalar,kase köfteler:))

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:15:00

utanırım:))
gelin size de yapimm

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:16:00

Tamam, dondurmaya devam o zaman.


Somon işine ne diyorsunuz, hani sütlü tarif vardı ya, sular pek ekşi değil bu arada, yoğurt tatlıydı, suları da ekşimeden attım buzluğa.

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:24:00

burcu ayaz,teşekkürler,ekşili köfteye deniyim ben de,ben direk lavaboya süzüyordum
Damla iyi ki sormuşsun

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:31:00

İzmir Köfte
Pilav
Salata

Ynt: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Menüsü :))

03/08/2011 09:32:00

Köfte tarifi (aklimda kaldigi kadari ile, ben daha cok yuvarlama kismini hatırlıyorum cunku:)))

Malzeme: (Bu tarife gore kocaman bir fırın tepsisi + normal bir tepsi kofte cıkıyor. 1/3 olcu bile denenebilir.)
3 bardak ince bulgur
250 gr. yagsiz kıyma
1 sogan
tuz, kırmızı biber (arzu ederseniz)
Yogurrken kullanmak uzere: su ve un

Önce:
ınce bulguru soyle bir yıkıyorsunuz, sonra ince ince kıyılmış soganı ekleyerek hafif hafif islatarak 20-25 dk. yogurmaniz gerekiyor. ancak, ben yogurmak yerine rondoda cektim. (Et makinaniz (eskiden evlerde olurdu ya et kıyma makinasi, koldan cevirmeli)varsa, onda  2 defa cekmeniz yeterli)

Sonra, yumusamis bulgur, sogan karisimina kıymayı ekledim. Elimle soyle bir yogurdum. Sonra  aynı yukaridaki sekilde, rondomun aldıgı kadarını cektim, bir kenara ayırdım, cektim bir kenara ayırdım.

Hepsi bittikten sonra, karisimdan bir parca kopardım. (Bu parca iki avcumla, rastgele aldigim parca, kucuk futbol topları oluyor ya, onlar kadar). Bu parcaya 1 kasık un ve biraz su ekledim, yogurdum. Sonra elimi islatarak misket/ nohut/fındık buyuklugunde kofteler yuvalrdim. Yaglı kagıt koydugum firin tepsisine dizdim. Ustunu jelatinledim deep-freeze attim.

Kofteyi hazirlamam 15 dakika, yuvarlamam 1.5 saat filan surdu.


Bu kofteler nerelerde kullanıyor:

Bu kofteler, kaynar suda 2 dakika haslandiktan sonra, her tabaga 20-25 tane gelecek sekilde servis ediliyor, ustune eksili yahni ekleniyor/ ya da yogurtlu kofte (benzer ismiyle lebeniye).

-----------

Guneydogu mutfaginin soyle bir ozelligi var. Tarifteki bir malzeme  değiştigi an, yemegin de ismi degisiyor. O yuzden yabancisina yuvarlama/yogurtlu kofte/ lebeniye aynı gelirken, yerlisi icin yepsi farkli lezzetler oluyor.

Lebeniye corbasini hazirlayip, koftesiz pişirirseniz lebeniye; yukaridaki kofteleri ekleyip servis ederseniz yogurtlu kofte oluyor.

Bir de yoreden yoreye Antakya/Urfa/Gaziantep/Kilis ufak tefek farkliliklar gozleniyor. Mesela Antakya bildigimiz içli kofteye oruk derken, Kilis'te oruk cok daha farkli bir kebap olarak karsimiza cıkıyor.

-------------

En dip not: Bu tarifi cok guvendigim bir yemek kitabindan aldım. Ancak kendim ilk defa yuvarladim. Tadi nasil olur bilemiyorum, ama umarim guzel olur. (Emegime yazik valla:)



Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
Her Gün Bir Ev Yemeği Menüsü..

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...