PRATİK BİLGİLER

02/05/2010 15:21:00

 

Tuz Miktari

Yemeklere konan tuz miktari pisen yemegin cesidine gore degisir.
Sulu ve soslu yemeklere baslangicta az tuz koyun,yemek pisince tekrar ilave edebilirsiniz.
Kirmizi etli yemege,iyice pistikten sonra, beyaz etli yemege pismesine yakin tuz koyarsaniz yemekler daha lezzetli olur.

Yemek Tuzluysa

Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin.bir kac dakika kaynatin.

Mumlar

Mumlari kullanmadan once iki saat derin dondurucuda bekletirseniz daha uzun omurlu olurlar.

Et Yemekleri

Et yemeklerine katilan bir miktar sarap etin iyice yumusamasini ve lezzetli olmasini saglar.

Sutunuz Kaymak Tutmasin

Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.

Sutun Tasmasini Onlemek

Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz.

Catal Bicak Temizlerken

Catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz.Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir.Daha sonra iyice durulayin.

Kristaller

Kristalleri yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar.

Kek Kalibi

Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan cikardiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz.

Sogan Sarimsak Kokusu

Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun.

Sigara Kullukleri

Sigara kulluklerini tuzla silerseniz piril piril olur.

Etiket Izi

Cesitli esyalarin ustundeki etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz.

Cay Lekesi

Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir. Ilik su ile çalkalanir.

Etleri yumusatmak icin

Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser.

Ekmegin kuflenmemesi icin

Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeginizi koyarken ufak bir kabin içine de tuz koymayi da ihmal etmeyin.


Yumurta kirarken

Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin.

Kek kalibi

Pisirdiginiz kek kaliptan cikmiyorsa kalibin altina islak bir bez yayip biraz bekletin.

Makarna pisirirken

Haslama suyuna, azicik siviyag katilirsa hem su kaynayinca tasmaz, hem de makarnalar birbirine yapismaz.

Yemek tasarsa

Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir.

Salata

Salatayi erken yapmaniz gerekirse bozulmamasi icin uzerine nemli bir bez ortun ve sosunu koymayin. Sofraya alirken sosunu ilave edin.

Lavaboyu temizlerken

Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir. Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler.

Vazodaki cicekler

Vazodaki ciceklerin uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir.

Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır:   Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

 

Baş ağrısı için

Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane)

 

Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

 

Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için

Mantarı kaynar suyun içine atın.

 

İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için

Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.

 

Buz dondururken

Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır. Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

 

Dişlerinizi doğal temizleyin

Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

 

Küçük yanıklar için

Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın  buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

 

Ağız kokusu için

Kahve çekirdeği çiğneyin.

 

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı

Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

 

Fermuarlar sıkışırsa

Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

 

Gözlük camları

Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

 

Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa

Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi

ayağınıza göre açılacaktır.

 

Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denedinizmi ?

 

Çicekleriniz için

Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

 

Gülleriniz boyunlarını bükerse

İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

 

Saksı çiçekleriniz için

Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz.

 

Kapılarınızı vs. cila yaparken

Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

 

Akü Başları oksitlenirse

Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

 

İskambil kağıtlarını

Kolonya ile silip yumuşak bir bezle kurulayın.

 

Fareleri kaçırmak için

Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

 

Boya fırçaları sertleşmiş ise

Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

 

Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa

Asetonla silin

 

Mangal ızgaranızı temizlemek zordur

Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

 

Boya kokusunu gidermek için

İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.

 

Cam kırıklarını

Temizlersiniz fakat kıymıkları göremessiniz bunuda temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

 

Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için

Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın.

 

Balıklı tava kokusu

Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

 

Kesik Limonu nasıl saklarsınız

Küçük bir tabağa toz şeker serpin,kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

 

Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.

 

Patates haşlarken

Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda.

 

Balık Kokusu
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız

 

Limon Kabukları
Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz

 

Kahve Nemli İse
Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun

 

Tuzluk Tıkanıyorsa
Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz

 

Kolay Soğutma
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaklardır.

 

 

Soğan  Soyarken
Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.

 

Patetes Pişirmenin Püf Noktası
Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hemdaha lezzetli olur.

 

Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarır?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.

 

Bakır Kapların Parlatılması
Bir bezi sirke ile hafifce ıslatıp, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.

 

Sıktığınız Limonları Atmayın
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.

 

Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir?
Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

 

Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır.

 

Mutfaktaki Haşerelerle Savaş
Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.

 

Kavanoz Kaplamaları
Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak. Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da şıkışan kapaktan kurtulabiliriz.

 

Ekmek
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay yapabiliriz

 


Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
BİRAZ DA BİZ

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...