lebeniye çorbası tarifi / firik pilavı

06/22/2010 12:18:00

merhabalar,
dün 11 aylık kızıma, bizim oraların yöresel bir yemeği olan lebeniye çorbasını pişirdim.  Lebeniye, bildiğimiz yoğurt çorbasına kuşbaşı et ve nohut eklenerek yapılıyor. Yemek çok bereketli bir yemek. az yağlı ve tuzsuz yapıp, ailecek yiyebilirsiniz. Bir çok çeşidi var. Yörede nyöreye de değişiyor. mesela et yerine kıyma koyabilirsiniz, o zaman ismi "Kel Lebeniye" oluyor.

LEBENİYE ÇORBASI
Kaba tarifi veriyorum. Malzemeler  aşağı yukarı şöyle:
300gr kuşbaşı et,
1 su bardağı nohut,
yarım su bardağı pirinç,
2 su bardağı süzme yogurt, (süzme yoksa normal yogurt da olur)
1 yumurta sarısı,
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşıgı zeytinyağı
nane
biraz tuz

Et kavrulur, akşamdan ıslatılmış nohut eklenir ve  su ve yağ eklenerek, tercihen düdüklüde, pişirilir. burada bana "ne kadar su" diye soracaksınız. Tencereye göre değişiyor, 2 su bardağı olabilir (En son yaptıgımda, 4-5 bardak koydum suyu. Nişastadan be princeten dolayı suyu kaldırıyor.). Sulu bir yemek olacak. aklınızda bulunsun.

Et ve nohut piştikten sonra pirinç ilave edilir, pirinçler yumuşacınya kadar pişirilir. Eğer daha önceden haşlayıp da derin dondurucuya attığınız nohutunuz varsa, et-nohut-pirinci beraber atıp, tek seferde pişirebilirsiniz. Pirnçler çok da lapa olmuyor.

Kritik konu yoğurdun kesilmemesi. Püf noktası da yumurta ve nisasta. Düdüklüde yemek pişerken, siz ayrı bir tencerede yogurda 1 tatlı kasığı nişastayı ve bir yumurta sarısını ekleyerek, kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 1-2 dakika daha karıştırın. Bu sırada, düdüklüde yemek pişmiş olacaktır. (Benim düdüklü önceden haşlanmış nohut + eti 25 dk'da pişiriyor) Yemeğin suyundan 1-2 kepceyi yavas yavas yogurda ekleyip karıştırmaya devam edin. Daha sonra da yogurdu, yemeğe ekleyin, karıştırın, çorbanız hazır. Afiyet olsun.

Aslında yagda cevrilmis nane de yemege lezzet veriyor. Bebek nane seviyorsa, yemeğinize son asamada ekleyebilirsiniz.

Olur da çorbanın kıvamı koyu düşerse, kaynamış su ekleyerek, çorbayı inceltebilirsiniz.

FİRİK PİLAVI
Lebeniye'nin yanına firk pilavı lezzetli oluyor. Benim fıstık ikisini de afiyetle yedi. Bilmeyenler için şöyle diyebilrim: firik, bir nevi tütsülenmiş bulgur. Yaş bulgurdan yapılıyor. Kavruluyor. O yüzden yeşilimsi bir rengi var.

Marketlerde ya da yöresel pazarlarda Firik diye isterseni bulabilirsiniz. Sadece Firikten yapmaktansa, pilavlık bulgur ile 1'e 1 karıştırarak yapıyorum. Tavuksuyu/et suyu çok yakışıyor. Ölçü bildiğiniz bulgur pilavı ölçüsü.  Firiği, öncede niyi yıkamanızı öneririm. Dipte biraz kum olabiliyor. (Ya da bizimki köyden geldiği için öyle)

Firik pilavını lebeniyenin suyu ile karıştırıp, bebelere verebilrisiniz.

Ynt: lebeniye çorbası tarifi / firik pilavı

06/23/2010 08:55:00

Benim bile ağzımın suyu aktı desem :D  En yakın zamanda denemeyi düşünüyorum...

Ynt: lebeniye çorbası tarifi / firik pilavı

06/24/2010 07:02:00

of bu nasil bir tarif, haftasonu yapiyorum, sagolasin yasemin :)


bu firik denen sey kahverengi kalin taneli bulgurla ayni sey mi? bende ondan var, onu kullansam?

Ynt: lebeniye çorbası tarifi / firik pilavı

06/30/2010 10:35:00

Benim baba tarafı antepli, orada da lebeni diye geçiyor bu çorba:) Tek farkı et kavurulmuyor bizim tarifte. Üzerinde biraz et bırakılmış kuzu budu haşlanıyor nohutla. O suya yapılıyor çorba, etleri de içine didikliyorsunuz. Yeme de yanında yat bir lezzet:)


Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
bebeklerimize ne yemekler yapalım?

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...