HANGİ SÜT

<12>
02/03/2011 09:22:00

Merhabalar,
Duru için anne sütünden , inek sütüne geçiş dönemindeyiz, şehir hayatında güvenilir temiz ve taze süt bulmak neredeyse imkansız, şu günlerde en çok aklıma takılan konu, "organik uht süt" mü , yoka "organik olmayan günlük pastörize  süt " mü tercih edilmeli ? bu konudaki görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 09:41:00

mailiniz varsa size bir yazı göndermek istiyorum. Ben o yazıdan sonra evime UHT kutu süt sokmuyorum, günlük pastörize süt alıyorum. Bazı arkadaşlar, güvenilir çiftliklerden çiğ süt alıyorlar.

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 09:43:00

http://www.nurturia.com.tr/groups/e04290c8-ec34-494e-b41e-9cf200049e0b?length=6

"bebeklerimize ne yemekler yapalım" grubunda dosyalara girin, oradaki yazıyı kastediyorum. Açamazsanız, özelden göndereyim.

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 11:18:00

daha once yazismistik bu konuda, tunam10 bildiklerimizi altust etmisti:

http://www.nurturia.com.tr/questions/b0c17c8e-b648-4cad-bd63-9d5600fddd00/3/labne-ve-krem-peynir-ile-ilgili-bilgilendirme

o gunden beri uht sutu gunluk sute tercih ediyoruz.

suttozuyla ilgili yakin zamanda bir haber cikmisti. o zamandan bu yana biraz arastirip dimes'in "ciftlik yolu" sutlerinin sut tozu kullanilmadan hazirlandigini ogrenmistim, ama cok da kesin bilgi degil. maalesef firmalar "cig sut" kullanip kullanmadiklarini yayinlamadilar.

bizse bir ciftlikten cig sut aliyoruz. onu bulamadigimizda pinar'in organik uht sutunu ya da dimes'in uht sutunu kullaniyoruz.

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 12:00:00

oradaki linkte tunam10'un yazdigindan alintidir:


Sütteki mikroorganizmalar 2 yontemle yokedilir;

Pastorize sütün üretim maliyeti düşüktür;
Raf ömrü daha uzun ve besleyici değeri daha yuksek olmasına rağmen, hala neden piyasada günlük süt var diye sorarsanız;

 Isıl işlem ne kadar kısa ise süt okadar değerlidir. Yani taze süte en yakın süt kesinlikle UHT süttür;


Ancak, sürenin uzunluğu proteinlerin besleyici değerini düşürmesi üzerinde daha etkili olduğu için; kısaca şöyle denebilir;

Sütün besin değerini düşüren 2 paremetre var; ışlemin sıcaklı derecesi ve süresi;
 
yaklaşık 135 C de 1-3 saniye ısıl işlem uygulanır.(UHT olarak bilinen raf ömrü 4-6 ay)Sterilizasyon;  

yaklaşık 70 C de 15-20 saniye ıslı işlem uygulanır (günlük süt olarak bilinen raf ömrü 2-3 gün)Pastorizasyon;

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 12:45:00

Prof.Dr Ahmet Aydın'dan alıntıdır:

Pastörize/homojenize sütler

Sütün pastörizasyonu bazı hastalık patojen bakterileri ortadan kaldırırken faydalı bakterileri (probiyotikleri) de yok etmektedir.          •

Homojenize edilmiş sütler (Kutu sütleri) ise çok daha büyük bir sorundur. Çünkü homojenizasyon sırasında süte 2 ton civarında bir basınç uygulanmakta ve süt proteinlerinin moleküler yapısı büyük ölçüde değişmektedir.          •

Molekül yapısı değişmiş proteinler immün sistemi aşırı uyararak çocuğun ileriki yaşamında Tip I diabet ve mültipl skleroz gibi otoimmün (kendi dokularını tahrip edici) hastalıklara yol açmaktadırlar.         •

Tetrapak kutularda, aleminyum kaplamalı kutular içinde uzun ömürlü (UHT) yıllarca bekleyebilen kutu sütlerini kesinlikle kullanmayın!         •

Hele hele şekerli, aromalı (boyalı) sütleri çocuklarınıza kesinlikle vermeyin         •

  Kaymak bağlamayan, ekşimeyen ya da kesmeyen süt ya da yoğurt doğal değildir.         •

Sütten çok mayalanmış süt ürünleri (tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir) tercih edilmelidir.         •

İşlenmiş-fabrikasyon peynir (mesela krem peynirler), folyoya sarılmış peynir, tenekede çok beklemiş, çok tuzlu peynir tüketmeyiniz. Doğal, az tuzlu, köy peynirlerini tercih ediniz.         •

Doğal süt veya yoğurt bulamıyorsanız, kalsiyum ağırlıklı (özellikle yeşil otlar) diğer gıdalara yönelin.          •

 

Hangi süt tüketilmeli?

veya keçi sütü tüketilmelidir. günlük mandıra sütüMümkünse          ·

de süt alabilirsiniz. sokak sütçüsündenTemiz olduğuna güveniyorsanız (!)          ·

dir. Bunlarında sadece cam şişede olanını tercih ediniz.günlük pastörize şişe sütleriŞehirdeki en iyi olabilecek seçenek          ·

kesinlikle kullanmayınız.kutu sütleriniUzun ömürlü (UHT) homojenize          ·

Süt ya da yoğurt ekşimesin ya da kesilmesin diye içlerine antibiyotikler konulmakta ve süt içindeki probiyotiklerin tümüne yakını kaybolmaktadır.         ·

probiyotikleri büyük ölçüde tahrip eder.   Pastörizasyon ve UHT gıdalardaki         ·

Sadece ekşiyen ve/veya kesilen süt ve yoğurtları yiyiniz (bulursanız!!!) Bulamazsanız çocukların süt içmemesi sorun değildir!!! Sütü ikame eden başka besinler vardır…         ·

 

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 12:51:00

Biz de oğluma süt yerine yoğurt veriyoruz ağırlıkla, yoğurdunu da günlük pastörize sütten yapıyoruz.

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 12:57:00

ela sütü çok seviyor. istanbulda cam şişede pastorize. yedek olarak pınar organik saklıyorum nolur nolmaz diye. yazlıkta çiğ süt. mis gibi dağda otlayan ege ineği.

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 14:17:00

aslında benim cevabım ülkünün bağlantısını verdiği sorudaki labne peynirin cevaplarıyla ilgili ama bence bu sorunun altına yazmak gerekiyor.  uht süt bir sürü farklı aşamadan geçiyor ve besin değerini nasıl kaybetmiyor anlayamıyorum. ineklerdeki mastit hastalığına gelince. aynı bizdeki gibi, ineğin memedeki iltihap ve tıkanma hastalığı. çiğ süt aldığım kişiden gelen cevaba istinaden yazıyorum, inekte böyle bir hastalık olsa bile o memeden süt çıkmıyor, nasıl sağılacak da bize geçecek. veteriner geliyor, tek memeye antibiyotikli bir kapsülü fitil gibi sokuyor. bu 7 günlük bir tedavi ve bu dönemde köylü sütü kesinlikle döküyor çünkü antibiyotik kokusu oluyor, istesen de içemiyorsun. kaynatmadan içme konusuna gelince. korkunç ekşi ve acayip bir tadı oluyor, buzağı değilseniz bu sütü içemiyorsunuz. sağılan süt tülbentten geçiriliyor, koca bir çelikte köpüğü savrula savrula kaynatılıyor, sonra ister yoğurt yapılıyor ister sütlaç. anadoluda herhalde nüfusun yüzde yetmişi bu şekilde besleniyor.  zaten anadoluda süt tüketiminin yüzde sekseni yoğurt, sütü süt olarak nadiren tüketiyorlar ve neneler diyor ki öyle hazmı zor faydası azdır,  süt yoğurt, yağ edilsin diye var.  
ben kendimden örnek vereyim, oğlum şu an 3 yaşında ve şimdiye kadar evde hiç süt içmedi. ama herhalde her öğün bir kase yoğurt yemiştir, sabahları da kaşar peyniri. yediği yoğurtların da tamamına yakını ev yoğurdu. gelişimi de doğduğundan beri yüzde doksanların arasında. 
süt dahil paketlenmiş ve uzuuuuun ömürlendirilmiş hiçbir gıdanın bebek ve çocuk beslenmesinde yeri yok diye düşünüyorum ama benim görüşüm sadece, beni ve çocuğumu bağlar. 

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 21:18:00

hepinizin ilgisine teşekkür ederim, iki görüşü de destekleyen arkadaşlar var sanırım, ama ben de şu an yaptığımız gibi yoğurt ağırlıklı beslenmeye devam edeceğim, günde 0.5 kg yoğurt yedirmeye çalışıyorum şu anda, umarım yeterli olur, süt konusunda da mikroorganizmalardan çok sütün doğal yapısının bozulması beni korkutuyor, steril gıda değil de ,  temiz gıda bana daha mantıklı geliyor, bu yüzden süt gerekirse tercihim günlük pastörize olacak sanırım, bunda da hormon, kimyasal madde, ilaç kullanmış besi hayvanlarından elde edilen sütler olma ihtimali endişe verici, keşke "organik , günlük pastörize " gibi bir alternatif olabilseydi

Ynt: HANGİ SÜT

02/03/2011 21:30:00

Çınarın sanırım inek sütüne alerjisi var, doktoru da aynı kanıda üstelik.. Ne zaman süt vermeye başlasam bacaklarında kaşıntılı kızarıklıklar oluyor.. Biz de keçi sütü vermeye çalışıyoruz, piyasada Kay Süt UHT keçi sütü var, tadı da güzel ama günlük keçi sütü vermek istiyorsanız onu bulmak cok zor.. Ankarada AOÇnin günlük cam şişede keçi sütü satışı var marketlerde ama İst.da benim bulabildiğim sadece Mado"nun günlük keçi sütü.. Ama onun tadını da pek sevmedi Çınar...
Keçi sütüyle ilgili başka bi bilgisi olan var mı aranızda arkadaşlar?

<12>

Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
Cevreci anneler

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...