ehec

06/17/2011 12:29:00

enel hijyen kurallarının uygulanması, ellerin sık yıkanması, et, süt ve süt ürünlerinin iyi pişmiş olması, çiğ sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmış olduğundan emin olmak, dikkat edilmesi gereken konulardır.Gncak hijyen ve yiyecek konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. , a bir virüs değil, bağırsakta yaşayan E.C bakterisinin bir türüdür. Henüz Türkiye’de teşhis konmuş vaka bulunmamaktadırEHECbakterisi hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. EHEC Son günlerde medyadan izlemiş olduğunuz

Yiyeceklere ya da sulara bulaşmış bu bakteri ağız yolundan alındığı takdirde kramplı karın ağrısı, kusma ile birlikte yoğun kanlı ishal görülebilir. İlaç tedavisi şarttır. Hastalık hafif seyredebilir ya da akut böbrek yetmezliği gibi ölümcül olabilecek ağır bir tabloya dönüşebilir. Mide - bağırsak enfeksiyonlarını önlemek için uyguladığımız tüm genel hijyen kuralları bu bakteri için de geçerlidir. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ile bağırsak enfeksiyonları da artmaktadır.

bakteri ve bulaşması konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. yazısındanbilgilendirme EHEC Türk Tabibler Birliği ’nin aşağıda yer alan

EHEC nedir? Ne yapar?" style="font-family:'Arial','sans-serif'; color:red; text-decoration:none">http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/ehec-2670.html">http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/ehec-2670.html" href="http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/ehec-2670.html

Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC), Shiga toksin (verotoksin) üreten E.coli’lere verilen isimdir. Şiddetli karın ağrısı, sulu ishal, kanlı ishal, hemorajik kolit, hemolitik üremik sendrom (HÜS), akut böbrek yetmezliği gibi birçok farklı klinik tabloya yol açabilir. Genellikle karın ağrısı ve sulu ishal şeklinde başlayan yakınmalar birkaç gün içinde kanlı ishal halini alır. Ateş genellikle görülmez. Hastalık çocuklarda (5 yaş altı) ve yaşlılarda (65 yaş üstü) daha ağır seyreder. Genç erişkinlerde genellikle kendini sınırlayan ishal görülürken çocukların ve yaşlıların %10’unda HÜS görülür. HÜS, akut böbrek yetmezliğine ve yoğun transfüzyon ihtiyacına yol açar. Bu dönemde destek tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi ve barsak hareketini durduran ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bazı hastalarda HÜS kronik böbrek yetmezliği ile sonuçlanırken olguların %3-5’i kaybedilir. Bu klinik tabloya en sık yol açan EHEC serotipi O157:H7’dir. Bu serotip dışındaki bakteriler de nadiren benzer klinik tabloya yol açabilirler.

Nasıl bulaşır?

EHEC, büyükbaş otçul hayvanların barsaklarında bulunur. Dış ortam koşullarına dayanıklı olduğundan sebze ve meyvelerde de bulunabilir. Çok az sayıda bakteri (10-100 adet) hastalığa yol açabilmektedir. En sık görülen kaynaklar iyi pişmemiş hamburger köfteleri, salam, iyi pişmemiş biftek, çiğ süt olmakla birlikte iyi yıkanmamış çiğ sebzelerden de bulaşabilmektedir. Hastalanan bir kişiden çevresindeki diğer kişilere bulaştığı da bilinmektedir.

Nasıl korunulabilir?

Besinlerin hazırlanması sırasında sanitasyon koşullarına uyulması önemlidir. Etlerin iyi piştikten sonra yenmesi gerekir. Süt, pastörize ürün alınarak veya kaynatılarak tüketilmelidir. Çiğ yenen sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. El yıkamaya dikkat edilmelidir.

Almanya’daki durum nedir?

Mayıs ayı başında Almanya’da ishal ve HÜS olgularında bir artış saptanmıştır. Yılda yaklaşık 1000 EHEC olgusu saptanan Almanya’da 3 hafta içinde toplam 1200’ü aşkın hastada EHEC’e bağlı ishal bildirilmiştir. Yüzlerce hast


Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
Ateşli hastalıklar

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...