Böğürtlen Soslu Pasta

04/18/2011 15:36:00


Pandispanya

Malzemeler

· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Mısır veya Buğday Nişastası
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya

Keki ıslatmak için 2,5 bardak şekerli su

Vanilyalı Pastacı Kreması

Malzemeler
. 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
. 2 Çay Bardağı Toz Şeker
. 1 Çay Bardağı Un
. 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
. 1 Paket Vanilya
. 2 Adet Yumurta Sarısı

Böğürtlen Sos:

. 1 su bardağı böğürtlen
. 1 su bardağı su
. 1/2 su bardağı şeker
. 2 yemek kaşığı nişasta
. 2 yemek kaşığı su

Süslemek için ayrıca böğürtlen.

Pandispanyanın Yapılışı;

· Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
· Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. En az 45 dk. boyunca fırının kapağını açmayın.

Pandispanya için önemli püf noktaları:
. Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. Yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
. Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
. Kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
. Kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. Eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (Pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) Piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
. Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.

Vanilyalı Pastacı Kremasının Yapılışı;
Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyun. Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başlayınca, (göz göz olunca) bir iki kez karıştırıp, ocağın altını kapatın. Vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Karışım ılınıncaya kadar ara karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayın.

Böğürtlen Sosun Yapılışı;

Suyu,şeker ve böğürtlenle birlikte kaynatıp azar azar su ile açtığınız nişastayı ekleyin. Sos koyu kıvam alınca ateşten alıp soğutun.

Pastanın hazırlanışı;

Keki 2 parçaya bölerek katlarını ıslatın. İlk katın üzerine kremanın yarısını ve böğürtlenleri yayın üzerine pastanın diğer katını koyarak şekerli su ile ıslatın. Kalan kremayı yayıp üzerine böğürtlenli sosu dökün. Üzerini böğürtlenle süsleyin.

Dilerseniz böğürtlenli sosun yarısını ilk kattaki kremanın üzerine koyabilirsiniz. Bu durumda böğürtleni sadace pastanın üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun

Pandispanya ve Vanilyalı Pastacı Kreması tarifleri için Müge Hüner'e (hunerlibayanlar.blogspot.com'a) teşekkür ederim.


Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
Miniklere Nefis Tatlar

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...