Dikkate değer noktalar

09/13/2012 06:03:00

Sağlıklı beslenme için gözönünde tutulması gereken noktalar

Ynt: Dikkate değer noktalar

09/13/2012 06:03:00

http://www.nurturia.com.tr/questions/f8df8e1a-4ad8-4b46-9d6e-a0ca0094113a/1/zararli-yiyecekler-listesi

bu soruya gelen cevaplarla oluşturulan liste:

DİKKATE DEĞER NOKTALAR

 

Teflon tencere ve tavalar sağlığa zararlıdır.

 

Fındık-fıstık-üzüm gibi yiyeceklerin, 4 yaşından küçük çocuklarda dikkatli yedirilmesi gerekli (içerik açısından sağlık sıkıntısı olmasa da, boğaza kaçma ve boğulma vakaları çok fazla)

 

ben gdo'lu gıdalar diye genel bir başlık versem yanlış olur mu? Ben oğluma büyüdüğü zaman tükettiği her ürünün önce skt'sına sonra içindekiler kısmına bakması gerektiğini öğreteceğim. Aslında okullarda da çocuklara skt'ları kontrol etmeleri gerektiğini söylemeliyiz. Çok yakın bir arkadaşım skt'sı geçmiş bir ürün tüketip (bilmeden) midesini yıkatmak zorunda kalmıştı. O zamandan beri korkumdur. 

 

Meyve aromalı maden suyu içecekseniz ve tüketecekseniz de mısır şurubundan yani fruktozdan yapılmayanını tercih ediniz. Mesela benim bildiğim meyveli maden suyu firmalarından bir tek Kınık "Konya Sıvı Şeker" kullanıyor.

En berbatı sosismiş. Bir haber için gittiğim ticaret odasının gıda grubundaki üyeleriyle sohbetimizde, bizlerin de asla sosis yemememizi söylemişlerdi. "İçinde etten başka herşey var"  demişlerdi

Etiketinde şeker yazıp parantez içinde glikoz şurubu, meyve şurubu, glikoz/fruktoz şurubu yazan tüm yiyecekler ve içecekler. Bunların hepsi mısır şurubundan elde ediliyor ve vücuda çok zararlı. Etiketlere çok dikkat etmeli.

Bu arada fındık yağı zeytinyağından daha yüksek yanma derecesine sahip bir yağdır ve kızartmalar için maliyet nedeniyle bunun kullanılması sağlığa zararlı değildir. İllaki kızartmalı bir yiyecek hazırlanacaksa fındık yağından ve geri kalan her şey zeytinyağından yapılması önerilebilir belki.(Ki neden kızartma yedirilsin çocuklara bilemiyorum, her şeyi - patates-kabak-havuç vb fırında yapıyoruz, 10 numara oluyor

Kızımın fındığa alerjisi var. (Fındık saf olarak ne kadar yararlıysa da veremiyoruz). Ancak hazır gıdaların çoğunun içinde fındık yağı kullanılabiliyor. Bu sebeple en başta yazıldığı gibi hazır, paketli kek ve türevi ürünlerin verilmesi doğru olmayabilir. Bazılarına o az miktardaki yağ bile dokunabilir zaten hazır gıdalardaki katkı maddeleri de işin apayrı itici boyutu....

 

Tamamen yasak olmasa da limitli verilmesi gerektiğinden hazır pasta poğaça gibi şeylerin de kreşte verilmemesi taraftarıyım ben. Bir; hamur işi beslenmesine alışmasınlar diye, iki; aldıkları yerde nasıl malzemelerle yapıldığının kontrolü zor olacağından. Kendileri yapıyorlarsa bile poğaçaya margarini pastaya kremayı koydukları anda zararlılar listesine giriyor.

 

Liste yenmemesi gerekenlerle ilgili ancak dışarıda mümkün mertebe yedirmediğim yiyecek ise yeşilliktir....kendim dizanteriyi çok ağır geçirdiğim için hep korkarım kreşler için liste ama yeşilliklerin extra özenli yıkanması gerekliliği ve toplu yerlerde bu özeni gösterdiklerinden emin olmadığımdan çoğu zaman kaçınırım marul,roka,maydanoz vs. içeren salatalardan.

 

Bir diğer ricam ise biliyorum Bigecim sizin de alerji öykünüz var ancak biz hala atlatamadığımız için kreşe bile başlatmayı şu an düşünmüyorum mümkün mertebe alerjiye özen gösterilirse, en azından eğitmenler nasıl tepkiler verildiğini bilirse ve çocuğu iki kat özenle gözlemlerlerse bu çok sevindirici bir adım olur.

 

Salata malzemelerinin ve ıspanak/semizotu türevlerinin sirkeli suda bekletildikten sonra bol su ile yıkanması gerekliliğini de dipnot olarak ekleyelim o zaman ;)

Maydanoz son derece faydalı olmakla birlikte yetişkin için bile yemesi zor bir bitki (boğaza yapışır malum) o yüzden kreşte vermemelerini tercih ederim

 

PATLAMIŞ MISIR HK: ilk nedeni gdo,emin olduğum mısır yok maalesef..ikinci sebep de mısır bir çocuğun boğazına yapıştı biz yanındayken,çok zor dakikalar yaşadık..artık emin olduğum mısır bulsam bile verir miyim bilmiyorum.

 

Ayrıca köftelerde soya kullanılmamalı ya da kullanılmadığından emin olunmalı. Soyanın zararlı olduğunu düşündüğümden değil ama hem GDO riski çok yüksek, hatta gdo'suzu yok gibi bir şey, hem de alerjen olması sebebiyle dikkat edilmeli diye düşünüyorum.


Cevabın:


Tartışmaya katılmak için giriş yap. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla
Sağlıklı beslenme

Tamamen Ücretsiz

Kaydol Tecrübeli anne ve babalardan yardım al. Sen de yardım et. Anı defteri, fotoğraf albümü, sorular, gruplar...