Evde peynir yapımı

efe2012 soruyor: 9

Arkadaşlar internetten araştırdığım kadarıyla peyniri mayasız bir şekilde yapmanın iki yöntemini gördüm. Birinde limon sıkılıp yapılmış diğerindede sirke kullanılmış. Sirke ve limonun farkı nedir anlayamadım. Bu konuda deneyimli arkadaşlarımız varsa yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler.


9 Cevap


tubavekizlari

http://annembenvekizlarim.blogspot.com/2012/12/bebege-peynir.html
ben bu şekilde yapıyorum ve tuzsuz ve katkısız olduğu için bir hafta içinde tüketiyoruz.


zeyfe

Teknik açıdan bir farkı yok ikisi de asit özelliği ile sütün kesilmesini sağlıyor ancak sirkeyle de yaptım limonla da sirke koku yapıyor limon daha iyi. 1 kg sütü kaynama noktasına getirip, kaynamaya başlamadan hemen önce içine yarım çay bardağı limon suyu döküp sütü kestiriyorum. Ocağı kapatıp tencerenin üzerine temiz bir mutfak bezi örtüyorum. 3-4 saat dinlendirip süzüyorum. Temiz bezin içine koyup bir yere asarak içinde kalan suyun biraz daha süzülmesini sağlıyorum. Mis gibi ev yapımı lor peyniri oluyor. Biraz tuzlu olsun isterseniz bezin içine koymadan hemen önce peynir henüz ılıkken yani azıcık tuz atıp karıştırabilirsiniz. Süzdüğünüz suyu atmayın poğaça, börek yapımında kullanabilirsiniz diyorlar ama onu hiç denemedim, üşendim daha doğrusu.


pukaa

ikiside kessin sütü diye konulur ben limonla kestiririm sirkeyi denemedim


cnst

Her ikisini de denedim, sorun yaşamadım, görevleri aynı sütü kestirmek. 'Zeyfe' haklı, limonu daha rahat kullanıyorum, koku problemi yaşamadığım için, sirkede biraz daha dikkatli olmak lazım. Bir de şiddetle tavsiye ediyorum, peynir altı suyunu atmayın, süzüp dolaba alıyorum, şeker gibi oluyor, çorbalarda yemeklerde biraz biraz ilave edip tüketiyorum, hem lezzetli hem de protein deposu.



nilsafak

sirke,limon yada birazcık yoğurt,arkadaslarında dediği gibi hepsi sütü kestirmeye yarıyor,kızım sizinki kadarken her sabah bir su bardagı süyü kestirip taze yapardım peyniri ,1 yemek kasıgına yakın cıkıyor bir bardaktan ,bu da ona yetiyordu ayına göre cekilmiş ceviz ,dereotu,çörekotu falanda ekliyordum bazen peynire


nilsafak

peyniri yaptıktan sonra yedirirken ekliyorum,ben günlük yaptıgım için alt suyunu o gün kullanıyorum 1-2 günden fazla bekletmezdim öbür türlüde olsa


efe2012

Arkadaşlar cevaplar için teşekkür ederim sormak istediğim bir konu daha var sütün içine kestirsin diye katılan limon veya sirkenin bebeğe bir zararı olmazmı? 


pukaa

hayır canım olmaz o kadar çok koymuyorsun ki birkaç damla limon yetiyor hemen kesiliveriyor zaten bişicik olmaz


firis

en sağlıklı yöntem bu peynir için 


Cevaplamak için Üye ol