1 yaş beslenmesinde nelere dikkat etmeliyim

zasy soruyor: 2

hanımlar oğlum 7 gün sonra 1yaşına girecek.bugune kadar tuz şeker salça bal reçel vermedim.ama artık yaşına girecek oğlumu nasıl beslemeliyim  nasıl vermeliyim.allerjik bir çocuk olduğu için korkar oldum.kendi kahvaltımızdan mesela peynir zeytin tuzlu oluyor.nasıl vermeliyim.yine bir gün sudamı bekliycek.reçel yiyebilirmi.mesela sucuklu yumurta yiyebilirmi.bir sakıncası varmı.yemeklerde salça tuz yağ kullanıyorum.onlardan nasıl  yemeli.ilk çocuğum ve  ayrıca doktorlarda baştan sağma bilgi veriyorlar.yine hep netten öğrendim bugune kadar.beni aydınlatırsanız çok sevinirim


2 Cevap


ozgu_naz

sucuğa evet ama sosis ve salama hayır . sucuğu da mümkünse kasabınız yapsın. hergün 40, 50 gr et yada kıyma yedirmeye çalışıyorum. 2 günde bir balık. tuz hala yok.şekerde yok ama bazen yediklerimden istediğinde tattırıyorum. ona özel domates ve salça yaptırdım yazlıkta. yemeklerine biraz ondan koyuyorum. sebzesine yoğurduna meyvesine dikkat ediyorum. yemesse yemesin acıkınca yer demiyorum. başka da bişimiz yok. bir de kahvaltısında minicik ekmek yediriyorum. pekmez yedirebilirseniz çok önemli kan yapımında.muhallebi, bebe biskuvisi, kaşık maması gibi şeyler yedirmedim. diş durumunu bilmiyorum ama ben öğüterek hergün ceviz badem ve fındık karıştırıyorum birer tane kahvaltısına


CokBilmis

Kendi örenğimi vereyim, belki faydası olur:

Kızımın zeytinlerini suda bekletiyorum. Kendimiz için de zaten az tuzlu olsun diye "sele" zeytini alıyoruz. Yani kzım bizimkilerden de yese sorun olmuyorç

Şimdiye kadar tuzlu peyaz peyniri severek yiyen bir çocuk duymadım. Sizinki yerse, hiç geri çekmeyin, yedirin keyifle :) Ben kızıma tuzsuz lor peyniri ve yine tuzu hissedilmeyen taze kaşar ve dil peyniri yedirebiliyorum ancak (Labne ve sürme beyaz peynirleri kendim de yemiyorum, kızım da yemiyor doğal olarak). Diğer peynirleri zaten yemiyor kızım.


Reçel biz yemiyoruz, dolayısıyla kızıma da yedirmiyorum. Reçelin içinde beyaz şeker var çünkü. Onun yerine tahin pekmez ve bal yediriyorum. Ama bildiğim kadarıyla bebekler reçeli de keyifle yiyorlar.

Kayseri'den özel sucuk ve pastırma getirtiyorum. Pastırmaya bayılıyor (bayılmasına rağmen 1 dilimden fazla yiyemiyor) ama sucuk acı geliyor, yiyemiyor. Zaten yemesine de gerek yok. Sadece haftasonları bize eşlik etmek isteyince ona da ikram ediyoruz. Yoksa ona özel sucuklu yumurta yapmak pek de mantıklı değil :)

Yemeklerimde kullanacağım salçayı ya evde kendim hazırlıyorum ya da marketten organik salça olarak alıyorum. Olabildiğince de az kullanıyorum zaten.

Tuz olarak kaya tuzu kullanıyorum. Diğer tuza göre tadı daha az keskin. Sonradan tuz ekleyebileceğim yemekleri olabildiğince tuzsuz yapıyorum. KIzıma ayırdıktan sonra geri kalanını tuzluyorum (çorbalar mesela)

Yemeklere ya saf zeytinyağı ya da organik/köy yapımı tereyağı kullanıyorum. Kızıma özel değil, kendimiz de öyle yemeyi seviyoruz. yemeklerde salça tuz yağ kullanıyorum.

Ayrıca çocuk doktorları beslenme uzmanı olmadıklaır için beslenmeyle ilgili sorulara onlar da sizin benim gibi sağdan soldan öğrendikleri bilgilerle karşılık veriyorlar. Adamların uzmanlık alanı değil, ne yapsınlar?



Cevaplamak için Üye ol