çiğ süt- yoğurt

_serap_ soruyor: 10

anneler oğluşuma çiğ sütten yoğurt mayalıyorum.iki sorum olacak.

1.çiğ süt besin değeri kaybolmasın ama mikropları ölsün istiyorum ne kadar kaynatmam gerekir?

2.çiğ sütü kaynattıktan sonra bozulmadığı sürece (3-4 gün sonra mesela) yoğurt mayalasam olur mu? biraz fazla alıyorum sütü...


11 Cevap


mmmmm

cig sut aliyorsaniz ineklerin asili/bakimli olmasina dikkat edin. anneannem/annem/ben omur boyu cig sut ictik birsey olmadi, ama sutu bildigimiz yerden aldik.


kedidirkedi

Bir taşım kaynatmak yeterli.

3-4 gün beklerken hangi koşullarda beklediği önemli. Kaynattıktan sonra, çok iyi yıkanmış, kapağı vakumlu bir cam şişeye doldurup, hemen buzdolabına koyuyorsanız 3-4 gün sonra da yogurt yapabilirsiniz ama yine de süt olarak beklemesindense yogurt olarak beklemesi daha uygun.


_serap_

önce bir taşım kaynattım ama mikroplarından arındı mı acaba diye içimde şüphe kaldı.belli sitelerde 15 20 dk kaynatın dediğini okudum ,o şekilde yapınca da  besin değeri kayboldu diye endişelendim:(


_Sezin_

Serapcim ben 4-5 dk kaynatiyorum yarısından yoğurt yapıyorum yarısını da sogutup ağzı sıkı kapalı cam şişede buzdolabına koyuyorum. 1 hafta ozan her ikisini de tüketiyor. Pastörize mi çığ mi diye düşündük Meryem'le (mus) ve antibiyotik kalıntısı ya da aflatoksin icerebilecek market sütü yerine bildigimiz güvenilir bir yerden çığ süt alalım dedik. Varsın kaynatilmaktan dolayı bir miktar besin kaybı olsun ne yapalım.


_yasemen_

sütü bende 5-10dk arası kaynatıyordum.ama artık çiğ süt kullanmıyorum moova süt gayet iyi tasiye ederim yada günlük süt.



_serap_

en çok korkum brusella.brusella vakalarının hiç te az olmadığını görünce insan endişeleniyor.5 dk kaynatınca brusella yok oluyorsa ne güzel.çünkü pastörize süt almayıp bebeğime iyilik yapayım derken, kötülük olmasın.


boncugummm

ben çiğ sütü alıp kaynatırsam vitamini gidecek, pastörize günlük sütü alıp onunla denedim kaç defa ama olmadı koyduğum gibi alıyorum sütü tutmuyor, pastörize sütten yoğurt olmazmı ?? yada yapan var mı?


eloskovecanuk

Ben de çiğ süt alıyordum ama artık vazgeçtim. Çok yakın bir arkadaşım gıda mühendisi ve eğer arka bahçende inek beslemiyorsan veya ineğine aşık bir tanıdığından almıyorsan hiç o işlere bulaşma dedi.
Hem teorik olarak hem de pratikte örnekler verdi. Bi kere hangi yemle beslendiğinden falan ziyade, sağan kişinin ve sağılan ineğin hijyeni de çok önemliymiş...Ki kendi dedesi köyde yaşamasına ve kendi komşusundan süt almasına rağmen bundan birkaç yıl önce mikrop kapmış, doktorlar teşhis edememişler, son anda anlaşılmış sütten olduğu, needeyse yatalak kalıyordu dedi.
Onun dışında ben de hem kimya hem de mikrobiyoloji okudum, lab. ortamında herhangibirşeyin mikroplardan arınmasını istiyorsak basınç altında(düdüklü tencere) 20 dk. kaynatırdık...Çünkü kimi mikroplar ilk 2 dk. ölür kimi mikroplar 15 dk. ölür. Ve hangi mikrobun ortamda bulunduğunu bilemezsin... Süt için hepsi ölsün ben 15 dk kaynatıyım dersek de besin değeri ne olur onu bilemeyiz.
Dolayısıyla tabiki bizler de annelerimizin kapıdan aldığı ve kaynattığı sütlerle büyüdük ama yine de bu bir risk ve kişi yarar-zarar ilişkisini tartıp karar vermelidir. Ben çiğ süt alıyordum ama artık cam şişede günlük süt alıyorum. Yoğurdum da çok güzel oluyor, peynirimi de yapıyorum. İçime sineni en sonunda böyle buldum...


eloskovecanuk

Dogru, risk heryerde ama icinde bulunulan duruma gore yarar zarar meselesini tartmak lazim...ben en azindan gorerek alabilsem yine alirim. Ama istanbulda yasiyorum ve bakkalda boludan geldigi soylenen bidonla sut var... Onun da icinde su olmadigini veya nasi biyerden geldigini bilemem deyip vazcaydim.ben sehirde yasayan biri olarak kotunun iyisini sectim sanirim:)


Sanemm

Kendimiz için çiğ süt alıp 20 dakika kaynatarak yoğurt mayalıyorum ancak bebeğim için aoç günlük süt alıp ondan yoğurt mayalıyorum. Bu şekilde bir cam şişe günlük sütten üç günlük taze yoğurt çıkıyor bebeğim için.

Çiğ sütü aldığınız sütcünüzün sütü sağlıklı hayvan besleyen üreticiden aldığınıza eminseniz yoğurt mayalamanızda sakınca olmamasıyla birlikte en azından bir yaşına kadar günlük sütten mayalarsanız içiniz de rahat eder. Bir yaşından sonra sizin de yediğiniz çiğ sütten mayalanan yoğurdu tüketirsiniz.



Cevaplamak için Üye ol