Ev yapimi yogurt kac gun taze kalir?

mugmela soruyor: 10

Keci sutunden yogurt yaptim ama iki gun oldu, vermeli miyim yoksa yeniden mi yapmali?

Galiba en kisa zamanda vazgecip Sutas babymix alacagim bu gidisle...bir de UHT keci sutu aldik, doktor kaynatin dedi kaynattim ama sacma geliyor bunu kaynatmak zaten her islemden gecmis sut.

Uf abartiyor muyuz/muyum bu gida mukemmeligi isini acaba?



13 Cevap


sibelsude

canım bende başlarda günlük yapıyordum ama 5 gün yedirebilirsin aynı yoğurdu çünkü faydalı bakteriler çoğalıyormuş.hazır yoğurt vermemelisin.


mugmela

Ben biraz laktoza karsi hassasim, belki onlar da hassas olabilir ama galiba ugrasamayacagim...zaten ise baslamak uzereyim ve bunalimlardayim...Ek gida icin bile gec kaldim, gunu gune atiyorum, cocuklar gunde 1 lt mama icer oldular neredeyse!


fulyaderin

ben hergün 200 cc lük organik uht süte mayalıyorum ek gıdaya geçtiğimizden beri,ama kızım çok seviyor ve bitiriyor,bende hergün taze yapıyorum.uht yi kaynatmaya gerek yok zaten pastorizasyon işleminden geçiyor.tazeliği ile ilgili 2 gün yedirilebilir diye biliyorum,ayrıca belirli aralıklarla mayayı değiştirmek gerekiyor


_Sezin_

ben 3 günde bir günlük cam şişede süt alıp mayalıyorum daha önceden kullandığım mama kavanozlarında mayalıyorum hazır porsiyonlar şeklinde oluyor. 3 küçük kavanozdan artanı da biz yiyoruz sonra tekrar..bence hazır yoğurt vermeyin çok zor değil evde yapmak alışınca..
bir de inek sütü dokunsa bile yoğurt dokunmazmış proteinlerinin yapısı değiştiğinden, UHT keçi sütü yerine cam şişede günlük inek sütü öneririm.


Damla

Ben de 1 lt günlük sütten kaynatmadan mayalıyordum 7 kavanoz birden yoğurt makinesinde (tavsiye ederim, kolaylık). Genelde 3,5 gün gidiyordu. Hiç günü geçti diye yoğurt atmadım. Bence kaynatmanıza gerek yok, ayrıca kaynatırsanız besin değerinden de kaybedecek ve günlük yapmanıza da gerek yok.



Burcu

ilk yoğurda başladığımızda bu soruyu dr. za sormuştum..o da iki gün verebilirsiniz demişti...


sahara

Damla,
önerebileceğiniz yoğurt yapma makinası markası nedir acaba?


Burcu

Damlaya sormuşsunuz ama :)))  biz arzum kullandık/kullanıyoruz ( arada üşengeçlikten tencerede de mayalıyorum)..gayet memnunum..bi kaç yerde kapaklarından dolayı plastik kokusu oluyor falan diye okudum ama bizde böyle birşey olmadı..tavsiye ederim yani..


sahara

Burcu,
çok teşekkür ederim.Bu plastik kokusu ile ilgili konuyu duymuştum,memnunsanız bir araştırayım bende.


Damla

Bende Tchibo'nunki vardı. Aslında bütün yaptığı yoğurtları sabit bir ılıklıkta tutmak. İçinde kılavuzu vardı ve oradaki tarifle çok iyi tutuyordu. Arkadaşıma verdim kılavuzu ile birlikte, keşke önce tarifi yazsaydım Nurturia'da bir yere. Hatırladığım püf noktalarını yazayım:


- Süt dolaptan çıkmışsa daha uzun süre mayalamak gerekir (+2-3 saat gibi)
- 1 lt süt, 150 ml yoğurt (emin değilim :( )
- Süt yoğurtla iyi karıştırılmalı (el çırpıcısıyla kapta çırpıp kavanozlara paylaştırırdım bazen havalandırarak)
- Gaz çıkışı için kapakları iyi kapanmayan kavanozlar (uyarı gibi yazmışlardı, hani çantanıza koyup dışarı çıkmayın bu kaplarla, sızdırır gibi)
- Makineyi kapatınca oda sıcaklığında bekletmeden hemen buzdolabına koyun
- Mayalık yoğurt taze olsun, eğer yoğurt çabuk bittiyse son kavanozla, yoksa kendimize aldığımız taze market yoğurduyla yapıyordum. Maya olarak kare plastik kutudaki 800 gr'lık Sek Homojenize yoğurdun performansından memnun kalmıştım. Hem az olduğu için mayadan kalanı bizim tüketmemiz de zor olmuyordu.



Cevaplamak için Üye ol