Yemeklerde hangi yağ?

akasya2213 soruyor: 9

oğlum 11 aylık benim yaptığım yemeklere burun kıvırırken annemin yaptığı yemekleri bayılarak yiyor.ben yemekleri çiğden pişiririm annem kavurarak....ayçiçek yağını kızdırır soğanı ve sebzeleri soteler su koyar...ayçiçek yağının kaynarken birçok tehlikeli madde açığa çıktığını okumuştum.sizlere sorum şu olacak böyle kavurma usulü ile yapsam yemekleri fakat yağ kaynadıkça sağlıksız olmasa?var mı böyle bir yağ?siz yemeklerinizi nasıl pişiriyorsunuz?


9 Cevap


benjamin2010

Zeytinyağı ya da tereyağı kullanıyorum yemeklerde


NagehanAnne

Ben de yemekleri zeytinyağıyla yapıyorum. Zeytinyağının diğer yağlara göre yanma ısısı çok daha yüksek. Ayrıca ayçiçek yağıyla gereğinden fazla omega 6 almış oluyoruz. Bu da kalp damar sistemi için zararlı. Aslında sizin pişirme usulünüz sağlıklı, ama yağınızı değiştirebilirsiniz.


nilan

Ben evimde findikyagi zeytinyagi ve pilav pasta icin tereyagi kullaniyorum. Ogluma corba yaparken hic yag eklemiyorum. Pistikten sonra kaseye corba koyup uzerine zeytinyagi gezdiriyorum. Bu bidiklar buyudukce damak zevkleri de olusuyor artik. Yagli acili tuzlu yemekleri dikkat ettim pek seviyor bizimkisi. Sizinki de oyledir ;)


fistikcik

Zeytinyağı kullanırsanız gönül rahatlığıyla kavurma işlemini yapabilirsiniz. Yağı yakmadığınız müddetçe endişe edeceğniz bir durum yok. Tencere yemeklerinde ısı derin kızartma kazanındaki gibi yükselmediği için sorun teşkil etmez. Ama ayçiçek yağı yerine zeytinyağını tercih etmek gerek.



yie

Pilav dahil zeytinyagiyla yapiyorum, sadece pilava bir parca tereyagi ekliyorum, daha hos kokuyor o zaman..bir kac ay oncesine kadar findik yagi kullanirdim ama Pinar Hanimin Cernobil olayindan sonra Karadeniz bolgesini kaplayan radyasyon konusunda uyarisini okuduktan sonra biraktim, ne de olsa findik bu bolgeden geliyor ve radyasyonun etkileri uzun yillar suruyor maalesef :(


berenimm

zeytinyağ ve tereyağ karışımıyla yapıyorum.


green82

Sıvıyağlarda soğuk sıkım yağları tercih etmenizi öneririm, doğal sızma zeytinyağı örneğin, tekzenlerde farklı tohumların da soğuk sıkım yağlarını gördüm ama biraz fiyatlı. Katı yağ yakışan yiyeceklere de tereyağı kullanmanızı öneririm. 


green82

Bu arada sızma zeytinyağı ile kavurma yaparken daha fazla koku çıkıyor ama bunun yağ yanmasından değil, doğal sıkım olduğu için yağ içinde karışmış diğer doğal maddelerin buharlaşması sonucu olduğunu düşünüyorum. Riviera yağlar zaten çok fazla işlemden geçtiği için böyle bir şey söz konusu olmuyor sanırım.


berlindenbirseda

Ben zeytinyağı ve tereyağı kullanıyorum. Zeytinyağlıları ya çiğden yaparım, ya da çok az yağla kavurur, pişip soğuduktan sonra asıl zeytinyağını eklerim ki, ısıya maruz kalmasın yağ. Üstelik tadı da çok daha fazla ortaya çıkıyor böylece yağın.


Cevaplamak için Üye ol