Yogurt yaparken hangi sut?

tubayildiz soruyor: 10

Sevgili nurturia anneleri yardiminiza ihtiyacim var. Tugceye yogurt vermeye yeni basladik, hala tutturma cabalarim devam ediyor:) yogurdu bir arkadasim guzel tuttugu icin sek gunluk pastorize sutle yap demisti Ben de kaynatarak oyle yaptim. Ancak inek sutu kesinlikle 1yasindAn once verilmemeli deniyor kafam cok karisti.internette arastirirken formul mama ile yogurt yapanlari gordum. Siz nasil yapiyorsunuz, doktorunuz ne onerdi? Bu inek sutu 1 yasina kadar yasaksa yogurdu peyniri nasil yiyor bizim bebisler???


25 Cevap


Dilekoz

Laktoz allerjiniz yoksa inek sütü (pastörize olmak şartıyla) kullanabilirsiniz. Doktorumun söylediği bende alerji yoksa, bebeğimin de tolere edeceği yönünde. Formül sütten mayalama veya hazır yoğurtlardansa inek sütünden mayalamak daha iyi derim...


ipek

ben 4. aydan itibaren AOÇ günlük şişe sütleriyle bulamazsan SEK günlük sütle, küçük kavanozlara mayalıyorum yoğurdu. inanın harika oluyorlar. Yoğurdun kıvamlı olması için sütü biraz fazla kaynatıp sulu kısmın buharlaşmasını sağlıyorum. uygun sıcaklıkta ve uygun sürede(4-4.5 saat) mayalamak önemli. fazla süre mayalanırsa yoğut ekşi oluyor

bizimki her seferine 1 kavanoz yoğurdu götürüyor. İpek'in yoğurtlarının tadına baktıktan sonra kendimize de mayalamaya başladım:)

bizim doktorumuz babymix'ten ziyade ev yapımı yoğurdu tavsiye etti.

Banuo;
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin yoğurtlarına nereden ulaşabiliriz?


banuo

İpek,

Konutkent 2'de doğal çiftlik ürünlerinin satıldıgı bir merkez var, oradan temin ediyorum. Tam adres şu şekilde;

Konutkent 2 Ata park içi Çayyolu Telefon : 241 37 37



Damla

tubayildiz, eğer süt pastörize ise, yani kutulu sütse, günlük olsa bile kaynatmanıza gerek yok. Yoğurt mayalayacak kadar ılıştırmanız yeterli. Yoğurt fermentasyon ürünü olduğu için hemen bozulmuyor, ben 1 litreden yoğurt makinesi ile yapıyordum, 3-4 günde bitiriyordu oğlum.
Eğer sütçüden pastörize edilmemiş süt alırsanız kaynatmanız gerekli sterilize etmek için.

İnek, keçi, koyun sütünden peynir, yoğurt, kefir gibi fermentasyon ürünleri veriliyor çocuklara, benim oğlum da 2yaşına kadar falan çok tüketirdi fermente süt ürünü, artık daha az yiyor.

Benim de mayalayamadığımda, ya da yolculukta falan babymix verdiğim oldu ama evde yapılan gibi iştahla yemiyordu oğlum hazır yoğurtları. Amaevde mayalanmışını hiç sevmeyip babymix'i seven çocuklar da duydum.


Marlasinger

Benim bildiğim günlük sütler tam olarak pastörize işleminden geçmiyor o yüzden diğer kutudaki sütler gibi uzun ömürlü olmuyor.
Yoğurt yaparken günlük sütlerin kaynatılması şart ama uzun ömürlü sütlerle yapacaksanız gerek yok kaynatmaya.Ben pınarın organık sütüyle yapıyorum yoğurdu.Eğer acil değilse yoğurt makinasında(8 saatte yapıyor çünkü) daha garantili oluyor.Bugün kendim yaptım 4 saatte taş gibi yoğurdum oldu.



Damla

Marlasinger, günlük süt çiğ olarak içilebildiğine göre günü geçmeden mayalandığı sürece kaynatmaya ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Süt taze iken yoğurt olarak mayalandıktan sonra da süt haline göre daha uzun dayanacaktır. Ben de zaten yoğurt olunca iyi dayandığı için ve daha az işlemden geçtiği için besin değeri ve lezzet açısından daha iyi bulduğumdan, evde olduğu sürece günlük sütle yapıyorum.

Yine bir uzmanına sorun isterseniz.


alkan

günlük süt pastörizasyon işleminden, uzun ömürlü süt de UHT (ultra-high temperature) işleminden geçer. ikisini de içerken de yoğurt yaparken de kaynatmaya gerek yoktur.

süt konusunda uzun bir tartışma olmuştu ama bulamadım şimdi.


Tunam10

ben azmettim buldum.
ben şunları yazmıştım. belki faydası olur.

"Süt hakkında;

Sütteki mikroorganizmalar 2 yontemle yokedilir;

Pastorizasyon; yaklaşık 70 C de 15-20 saniye ıslı işlem uygulanır (günlük süt olarak bilinen raf ömrü 2-3 gün)

Sterilizasyon; yaklaşık 135 C de 1-3 saniye ısıl işlem uygulanır.(UHT olarak bilinen raf ömrü 4-6 ay)

Sütün besin değerini düşüren 2 paremetre var; ışlemin sıcaklı derecesi ve süresi;

Ancak, sürenin uzunluğu proteinlerin besleyici değerini düşürmesi üzerinde daha etkili olduğu için; kısaca şöyle denebilir;

Isıl işlem ne kadar kısa ise süt okadar değerlidir. Yani taze süte en yakın süt kesinlikle UHT süttür;
 
Raf ömrü daha uzun ve besleyici değeri daha yuksek olmasına rağmen, hala neden piyasada günlük süt var diye sorarsanız;

Pastorize sütün üretim maliyeti düşüktür;

Bilginize..."



Damla

Ben bu soruyu atlamışım, yani uzun ömürlü süt, günlük sütten daha iyi diyorsun Tunam10, doğru mu anladım?



Cevaplamak için Üye ol