Aysun the sütçü'den süt alan var mı?

seda_melis soruyor: 10

Aysun the sütçüden süt almayı planlıyorum ama 5 lt.den az sipariş kabul etmediğini söyledi. Ve bu sütü de haftada bir getiriyormuş. Şimdi ben bu 5 lt.lik sütü alıp kaynatıp dolaba koysam, 1 hafta boyunca kızıma bu sütü içirebilir miyim? Günde 500 ml içtiğini varsayarsak, bizim de kullandıklarımızla birlikte 5 lt.yi tüketebiliriz 1 hafta içinde ama bozulur mu acaba, kararsız kaldım. Bu şekilde kullananlar var mı?

Bu soruyu cevapla

33 Cevap


seda_melis

Burcu, yedek teslimat için ne yazdın?


gulayshn

Merhaba yeni üyeyim burada, ama Aysun hn. ın sütünü yaklaşık 1,5 yıldır kullanıyorum. Genelde yoğurt olarak tüketiyoruz ama sütümüzün de 1 haftadan fazla kaldığı oluyor bozulmadan. Tabii kaynatma ve saklama koşulları önemli.
Süt kullanıcıların deneyimlerini paylaştığı bir de gurubumuz var. Sanırım Aysun hn. 'ın daveti ile üye olunabiliyor ancak. Sütün nasıl işleneceği, neler yapılabileceği ile ilgili pek çok bilgi ve deneyim okuyabilirsiniz. Bana bir sorunuz olursa da seve seve cevaplamaya çalışırım


seda_melis

gulayshn, sütü kaynatma ve saklama ile ilgili bilmediğimiz püf noktaları var mı?


Taita

Bu arada bana mail geldi aysun hanımdan. gayet detaylıydı. ama şimdilik eve teslim yokmuş :( ancak yeni teslim almaya başlayınca sizi sıraya koyarım diyor :(


Taita

hmm evet öyle yapmak lazım galiba. sık sık kendini hatırlatmak.



kuzum

Dr. Kadir Tuğcu: açık sütler  "homojenize" edilmedikleri için kaymak tutarlar ve bu kaymak bir şekilde yenmezse, süt kabızlık yapabilir. Tabii, sütteki vitaminlerin ( A ve D)  çoğununda bu kaymakta olduğunu unutmayın.


gulayshn

Sütü kaynatırken aynı anda mutfakta başka bir koku olmamasına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Sütüm kaynarken yemeğimi de yapıvereyim olmuyor malesef. Özellikle soğan gibi ağır kokular gerçekten etkiliyor. Eğer kaymağından bolcana almak istiyorsanız-ki birşey yapmadan da epey çıkıyor-  fokurdama başlayınca altını kısıp öylece kaynatınca hem taşma riski azalıyor hem de yağı iyice üste çıkıyor, kaynama bittikten sonra ise mümknse 1 gün dolapta beklesin. Ben genelde akşamüstü kaynatıp sabaha kadar bekletiyorum. Ertesi gün aldığım kaymağı 1 hafta tüketiyoruz.

Dibine tutmaması için sütü koymadan önce tencereyi çalkalamak işe yarıyor
Taşma olmaması için ben servis kepçesini içinde bırakıyorum ama cam çay tabağı da işe yarıyormuş.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar:)


sevican

sütü kaç dk kaynatıyorsunuz? ben 2-3 dk kaynatıyorum besin değeri ölmesin diye, çok mu az acaba 


seda_melis

gulayshn teşekkürler bilgiler için. sevican2ın sorusunun cevabını ben de merak ediyorum. günlük sek sütü 5 dk.dan fazla kaynatmamaya çalışıyorum ama açık süt için süre ne kadar olmalı??


sevican

günlük sek sütü neden kaynatıyorsun? zaten pastorize.



Cevaplamak için Üye ol