yoğurdu bebeğime vereyim mi?

p_nar soruyor: 3

Merhaba,

Bugün bebeğime kendi sütümden yoğurt mayaladım ama yoğurdu mayalanırken  dışarıda 6-7 saat kadar tutmuşum. Bebeğe verip vermeme konusunda tereddüt ediyorum. Çünkü yoğurt tuttu mu, bozuldu mu anlayamadım. Daha önce denemiş, tutturamamıştım (ekşiydi). Nasıl olması gerektiğini bilmiyorum yani.
Şöyle yaptım:
Dolaptan çıkardığım 100 ml sütümü kapaklı cam kaseye koydum, benmari usulü ısıttım.  1-2 çay kaşığı kadar yoğurdu biraz sütle karıştırıp içine kattım. Sardım. 6 saat bekledi. (yorgunluktan unutmuşum işte). Şİmdi dolaba koydum.
Görünümü:
Sıvı bir şeyin içinde bir grup yoğurt yüzüyordu. Sabah baktım, biberonla dolaba konan süt gibi. Altı şeffaflaşmış, üstü sarımsı bir yağ tabakası. Şeffaflaşan kısım süt gibi değil, sünen sümüksü birşey.
Tadı:
Ekşi değil ama damak tadıma da uygun değil. Yiyince öğürdüm.

Atmaya kıyamıyorum... Çalıştığım için çok değerliydi o süt. 

Ne olur becerebileyim artık ... Bir daha hiç aldığım inek sütünün bozulmasına izin vermeyeceğim. Tabağımdaki yoğurdun son damlasını da yiyeceğim. Onlar da zavallı inekciklerin kanından canından çıkıyor...


3 Cevap


benjamin2010

Kendi damak tadınıza uymayan yoğurdu bence bebeğe vermeyin.Onun da damak tadı var..


lalelifnaz

bence atma,zaten sütü o şekilde mayalaman gerekiyo sünmesi normal yani.
ben geceden yapıyorum genelde sabah kalkınca bezden cıkartıp dolaba koyuyorum.
bnmkide sünüyo oda hazır sütü  hazır yoğurtlarla mayalandığımızdan dolayı olduğunu düşünyrm .
çünkü eşim bizim için mandıradan süt alıyor onu evdeki mayaladığım yoğurla mayaladığımda sünme vs. olmuyo.


p_nar

bu soruyu sonradan okuyan annelere ışık tutması açısından ekliyorum:


o yoğurdu karıştırdım, bebeğime teklif ettim, iştahla yedi, ki her şeyi yemez. Sonrasında kötü birşey de olmadı.

o yoğurtta babymix maya kullanmıştım.

baktım anne sütüyle olmuyor,sütçüden alınan inek sütüyle mayalamaya başladım.  yoğurt bazen tuttu, 2 seferdir de tam tutmadı. Suyla yoğurt ayrıştı. Yani suyun içinde sert bir kütle halinde yoğurt oluştu. suyu süzsem kalıp gibi yoğurt kalacaktı. 1.sini öyle tükettik, 2.sini çırptım, koyu bir ayran oldu, öyle içtik, tadı da güzeldi.

1. sefer yoğurdun suyu normal yoğurt suyuydu. 2. sefer babymix'le mayalamıştım, suyu sümüksü sünen bir suydu.

sonuç: sümüksü sıvı mayadan kaynaklanıyor. yoğurtla suyun ayrışması mayalamada bir hatadan kaynaklansa da çok önemli değil, sonuçta yoğurt oluşuyor.

anne sütü yoğurdu karıştırınca koyu kıvamlı bir ayran gibi oluyor. 

not: Anne Olunca Anladım sitesinde Kadir Tuğcu'nun inek sütüyle ilgili yorumlarını okudum. İnek sütü o kadar da "cıs" değil artık benim için. Süt olarak yine vermem ama yoğurt için de kendimi zorlamayacağım artık, süt sağmak zor iş.



Cevaplamak için Üye ol