sosis vb.

snotra soruyor: 10

Bebeklerim 15 aylık oldular, ilk kez geçen hafta çeyrek sosis yedirdim. Salam sucuk yemiyorlar hala. Siz bu gıdalara ne zaman başladınız?


20 Cevap


nilaylilayla

aslında çiğ yenmesinden ziyade çok sayıda katkı maddesi içerdiği için tüketmiyoruz üçlüyü..ne kadar pişirilse de sakıncalı..ama evde yapılan sucuklar katkı maddesi içermediği için iyi pişirilip yenebilir ..onu da temin etmek hayli zor...


CiciAnne

Aceleden öyle ukala ukala yazmışım oraya!

Bruselloz : Bir çeşit sığır ve koyun hastalığıdır.İnsanlara, mikrop içeren veya pastorize veya sterilize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden veya doğrudan hasta hayvanlara temas ile bulaşır.

Salmonella: Çoğunlukla az pişmiş ya da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla bulaşır. Salmonelloz, samonella isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Salmonella, farklı türde hastalıklara neden olabilir:

• gıda zehirlenmesi (gastroenterit)
• kan zehirlenmesi
• tifo ateşi (az gelişmiş yerlerde yaygın görülen ölümcül bir hastalıktır)

Bu hastalıklar birbirinden farklı gözükse de nedenleri salmonella bakterisinin bulaştığı yiyeceklerin yenmesi veya suların içilmesidir.

Salmonelloz, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde oldukça tehlikeli olabilir.


Toxoplasmoz: Toxoplasma gondii kedi ve öbür kedigil­lerde yaşayan bir asalaktır.  Ookistler dışkıyla kedi ba­ğırsağından dışan atılır. Dış ortamın ısı ve nem koşullarına bağlı olarak 1-5 gün içinde olgunlaşır. Her bir ookist kendi içinde dört yeni asalak yavrusu oluştu­rur. Kedigillerden olmayan memelilerin ya da kuşların ookistleri yemesi duru­munda, asalak bunlann dokularında da çoğalarak bütün vücutlarına yayılır. Doğumsal tok-soplazmoz asalağın anneden bebeğe geç­mesi sonucunda birçok organın etkilen­mesi biçiminde görülür. Gözde ve be­yinde oluşan lezyonlann dışında kalan­lar iyileşebilir, bazen göz ve beyinde or­taya çıkan bozukluklar haftalar ya da aylar sonra belirti verebilir.


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, et yoluyla 200'e yakın hastalık bulaşabilir. Ülkemizde en sık Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar et yoluyla bulaşabilir. Mikroplu et hamilelerde düşük ve erken doğumlara neden olabilir. İyi pişirilmemiş mikroplu etin (etin salam, sosis, sucuk, pastırma gibi çiğ halleri dâhil) yenmesiyle, hamilelerde düşük doğum, erken doğum riski olur. Erken gebelikte bebek etkilenirse bebekte körlük, sağırlık, kasılmalar ve zekâ geriliği görülebilir


 


Özellikle yıkarıdaki üç hastalık sebebiyle gebelikte yemek yasaklanmıştı bana.


sevfurkereym

salam ve sosisi asla oğluma yedirmedim.kendimizde yemiyoruz.sosisin ciddi anlamda kansere yol açtığını okumuş ve doktorumuzda söylemişti.sucuk ise memleketim afyon sucuğun anavatanı.köye gittiğimizde yapan akrabalarımız var.gözlerimle görüyorum içine neler konduğunu.izmire dönerken yaptırıyorum,uzun bi süre yetiyo.o yüzden sucuğu güvenle tüketiyorum ama asla şarküteri ve marketlerden almıyorum.


CiciAnne

İşin enteresan tarafı geçtiğimiz yaz bakkalımız şarküteri ürünlerine dokunduğu için Bruselloz olmuştu. Hamilelerin çiğ ete dokunması bile yasaklanıyor bu yüzden. Yemek gerekmiyor yani.


semos

ben bugüne kadar hiç vermedim. kızım belki bizden görürde yerse o zaman ancak iyi pişmiş sucuk verebilirim. ki bizde pek yemiyoruz bu ürünleri. yemese de bişey kaybetmez bence



sevfurkereym

meraklanmayın yakında balıkların neslide tükenecek o tavuklara mum olacaz.hersene bişeye bahane buluyolar.kim neye nasıl güvenebiliyosa onu yesin.


Ulku

iclerindeki sodyum nitrattan dolayi yasaklilar bizde. insanlar uzerinde yeterli arastirma yapilmamis. fareler uzerinde yapilan deneylerde cesitli hastaliklara yol actigi gozlenmis. zaten, sagliklarini riske atmamak icin, hamilelerin ve kucuk cocuklarin yemeleri de yasaklanir doktorlarca. hem ne gerek var ki kimyasal maddelerce katilandirilmis, islenmis gida kullanmaya, iclerinden ne turlu besin almayi dusunuyoruz? benzer sebepten ketcap da yasaktir bizde.


HAWOR

bizde sucuğumuzu evde kendimiz yaparız her yıl ya kurban etinden ya da kasaptan aldığımız etten.belli oranlarda baharat ölçüleri var ve güvenilir,tertemiz.hem hamileyken çok severek yedim hem emzirirken yiyorum ilerde çocuğuma da yedireceğim.sonuçta köfteden pek farkı yok evde yapılanın.

ayrıca balık demiş bazı arkadaşlar...doktorumuz asıl balık konusunda uyarmıştı bizi.özellikle derin su balıklarının biyolojik birikime maruz kalması nedeniyle civa gibi ağır metallerin birkimini taşıdıkları bununda bünyeden bünyeye aktarılabileceğini söylemişti.bu da özellikle gebelikte ve emzirme döneminde alınırsa bebekte zihinsel problemlere yol açarmış.helede konserve balıkları yasaklamıştı.çünkü ben çok severdim.

tabi sonuçta tercih meselesi ama salam sosis e hayır ama ev sucuğuna EVET,hatta olmazsa olmaz :))


yuksel_

Sosis ve salam biz de vermiyoruz. İçlerinde pek çok kimyasal koruyucu katkı maddesi ve ne idüğü belirsiz et artıkları var çünkü. Sucuk ise, ben afyonlu olduğum için afyondan güvenilir bildiğimiz 1-2 marka dışında eve sucuk girmez, iyi pişmiş sucuğu severek yiyoruz. Şahsen benim vazgeçebileceğim bir şey değil :))


incinevruz

ne sosise ne salam ne de sucuğa bence bizlerin bile tüketmesine ihtiyacı yokken bebeğinize vermeyin derim ben çünkü tüm bunlar işlem görüyor üstelik sosis ve salam sitrik asite yatırılıyor o pembemsi rengi almak için gıda muhendisi bir yakınımız var malesef bu böyle hiç alışmasınlar daha iyi...



Cevaplamak için Üye ol