Et-tavuk-balık nasıl ve ne sekilde pişirip veriyorsunuz?

zuzummm soruyor: 7

eti nasıl pişiriyorsunuz arkadaslar yemekleriyle beraber mi ayrı pişirip içine katarak mı?
aynı sekilde kıymayı da merak ediyorum??
tavuk haşlanıp mı verilmeli yoksa fırında mı yapılmalı?
balık nasıl pişirilmeli? haşlanmalı mı? kızartma yerse problem olur mu?

daha bu ay et türlerine başlayacağım ama pişirme sekilleri nasıl olmalı bilemiyorum???
tarif de verebilirseniz sevinirim :)


7 Cevap


sappho

Balığı  ve kıymadan yaptığım köfteyi ızgara şeklinde pişiriyorum. Küçük doğranmış yağsız parça etlerini ise,düdüklüde uzunca bir süre haşlayıp suyuyla birlikte yiyeceği yemeğin içine aktarıyorum. Etleri çok haşladığım için ağzında dağılıyor hemen. Tavuklara pek güvenmediğimden çok tüketmiyoruz.Kemikli tavuğu genellikle haşlayıp,bulgur pilavında ya da çorbada kullanıyorum.


zuzummm

tavuk için güvenilir bir marka yok mu acaba? ya da balık onun yerini tutar mı? ben de tavuk hakkında gecen bir haber izledim cok korkunç seyler diyordu :( biz zaten pek tüketmiyoruz tavuk ama bebek için gerekli midir diye aklıma takıldı..


Tyche

tavuk ben de yedirmemeye çalışıyorum kırk yılda bir veriyorum.sizin aylardayken küçük küçük didikleyip sebze ya da tarhana çorbasına katardım. kıymayı önce suda haşlamam gerektiğini söylemişti doktor. haşlamazsak sert olur ve yemez demişti çorbanın içinde. kıymadan ayrıca soğan ve maydanozla karıştırıp köfte yapıp fırında pişiriyordum. bir de pirinçle karıştırıp kıymayı sulu köfte yapıyordum. balığa gelince 1 yaşına kadar bize vermememiz gerektiğini söyledi yine doktorumuz. ama ben 9. aydan sonra fırında pişirdiğim olursa azıcık veriyordum.1 yaşından sonra ise balık çorbası çok yapıyorum. ayrıca ilk verdiğinizde reddedebilir. benim kızım  bayağı bir yemedi şimdi kavurma ciğer bile yiyor. yani sakın umudunuzu yitirmeyin moralinizi bozmayın. bir de diş çıkarma dönemlerinde de et yemek istemiyorlar.


sappho

Ben de beyaz etin balıkla karşılanabileciğini düşünüyorum.Zaten kırmızı etteki protein daha fazla;ama daha sınırlı tüketilmeli bence;Lezita'da çalışan arkadaşım,markanın çok güvenilir olduğunu söylüyor ama...Bir de etin yanında mutlaka c vitamini vermeye çalışıyorum,demir emilimini arttırsın diye.Biz de ailecek demir eksikliği olduğu için et tüketirken buna dikkat ediyoruz,alışkanlık oldu. Köftenin yanına portakal suyu ya da biber ve domatesle yapılmış az limonlu zeytinyağlı bir  kaşık salata.Yani köftenin yanında ayran içirdiniz mi hiç bir kıymeti kalmıyor.


daco

Kuzu/koyun etine geçtiğimizde ilk başlarda çeşitli sebze püreleri yapıyordum, kuşbaşı etleri haşlayıp, suyuyla beraber hepsini rondodan geçiriyordum. (doktorumuz dana eti vermemizi istememişti)


Pütür kıvamını arttırdığımız dönemde sebze pürelerinin içine 3 kere çekilmiş kıyma ile başladım, zamanla kıymayı tek seferde çekilmiş haliyle yedi, sebze/çorba/bakliyat içinde sundum. Sonraları köfte, çöp şiş, kuşbaşı, kebap :)) şeklinde yemeye başlamıştı.

Tavuk etini başlarda iki sonraları tek seferde çekilmiş kıyma olarak yine pürelerin, çorbaların içine karıştırdım. Daha sonraları köfte, kuşbaşı olarak yemişti.

Kıymayı soğan, domates vb ile tavada çevirip de veriyodum, ayrı bir tabağa koyardım, kendisi oradan mıncıklayarak yerdi. 

Tavuk ve koyun köfteyi, kızartarak değil haşlayarak yapardım, daha yumuşak oluyor ve ağızda dağılıyordu  (ekmeğini biraz fazla koyunca haşlarken dağılmıyor), sonraları karartmadan kızartarak veya fırında hazırladım. Köfteleri parmak kalınlığında, uzun yapardım, eline aldığında daha çok severdi öyle yemeği, köftenin içine herşeyi koyabilirsiniz (patates, havuç, kereviz vb), ekmek yerine yulaf, soğan yerine kereviz deneyebilirsiniz

Balık etini ilk başlarda fileto olarak alıp, önce haşlayıp suyuyla beraber sebze pürelerinin içine rondodan geçirerek, daha sonra çatalla ezip püreye, çorbaya karıştırarak (özellikle tarhana çorbasına karıştırınca çok severdi kızım) veya limon yerine portakal ile tatlandırarak fırında pişirirdim. Sonraları küçük doğranmış sebzelerle balık çorbası gibi veya fırında domates, fesleğen, biberle tatlandırıp sunardım. Şu anda zeytinyağı,  kuru fesleğen, sarımsaklı limon suyu, tuz karışımı içerinde yarım saat çevirerek bekletip, hepsini alüminyum folyoya sardıktan sonra tavada pişiriyorum.

Balığı köfte olarak verebilirsiniz, ben tercih etmemiştim ama internette çeşitli balık köftesi tarifleri var.









zuzummm

desenize bizim yıllarca ayranla yiyip tükettiğimiz etler yalan olmus :)

sappho tesekkürler dikkat edicem  c vitamini vermeye bilmiyordum acıkcası.


azzraa

Ben kıymayı köfte olarak veriyorum yada kahvaltıda domatesle kavurup veriyorum.Köfteyi de fırın torbalarında patates ve havuçla yapıyorum daha yumuşak oluyor.Tavuğu da suyunu kaynatıp çorba yapıyorum.Şimdiye kadar et vermedim.Balığı da tencerenin altına halka doğranmış soğan onun üzerine balık onun üzerine maydanoz koyuyorum ocakta yapıyorum.



Cevaplamak için Üye ol