uht ve pastrize sütler

Yusuf_Ahmed soruyor: 10

arkadaşlar son zmanlarda süt konusu çok kafamı krıştıyo.uht ve pastörize sütler hakkında bisürü iddialar,çiğ sütüde bazı uzmanlar tavsiye etmiyo napcaz biz şaşırdık.sizin fikkriniz neler?


73 Cevap



CokBilmis

Kısaca açıklayayım kararınızı siz verin:

1. UHT süt yani kutu süt: Kutu sütler UHT yöntemi ile bakterilerden arındırılıyor. UHT "ultra high temprature" yani çok yüksek sıcaklık demek. Yani kutu sütler 140 derece sıcaklığa çıkartılarak bakterilerden arındırılıyorlar. Ama bu durumda yararlı bakteriler, mikroorgaizmalar ve B ve C vitaminleri de kayboluyor.

2. Pastörize süt yani günlük şişe süt: Pastörizasyon, zararlı bakterilerden arındırılmak istenilen yiyecek ya da içeceklerin belli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak temizlenmesidir. Burada seçilen sınır sıcaklık, besindeki proteinlerin bozulmasına sebep olmayacak derecede seçilir. Besin bu sıcaklığa kadar ısıtıldığında zararlı bakteriler kendilerini sıcaktan korumak için genellikle hücre duvarlarını kalınlaştırmaya, bazıları da spor haline gelmeye başlar. İşte tam bu noktada besinin sıcaklığı aniden düşürülür. Kendini sıcak ortama hazırlamış bakteriler de afallayarak aniden soğumuş ortama uyum sağlayamazlar, ve hücre duvarının parçalanması ile ölürler. Pastörizasyon Louis Pasteur'ün mikropları öldürme yönteminden yararlanılarak yapılmıştır

Pastorize pastörizasyon işleminden geçmiş maddeler için kullanılan bir sıfattır. Örneğin pastorize süt pastörizasyon işleminden geçmiş süt demektir.
 Pastörizasyonun da zararlı olduğunu iddia edenler var: "p Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Aydın, astörizasyonun, sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engellediğini, sindirim enzimlerini tahrip ettiğini ileri sürerek, ''Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor. İnsan vücudu tahrip oluyor ve alerjik hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara neden oluyor. Çocuklarda görülen kronik orta kulak iltihabının altında da süt kullanımı vardır'' diye konuştu."

Ama sonuç olarak pastörizasyon ile süt ve süt ürünlerinden kapılabilecek pek çok rahatsızlığın önüne geçilmiş oluyor. Ve kanımca UHT yöntemi ile yapılan sterilazasyondan daha iyi bir yöntem gibi görünüyor.


3. Çiğ süt: Çiğ süt risklidir. Bir kere hangi hayvandan alındığını kontrol etmezsiniz çoğunlukla. Hayvan hastalık taşıyor olabilir. Antibiyotikle hastalıklardan korunmaya çalışıyor olabilir. Hayvanlara antibiyotik verilmesinin en büyük nedeni ineklerin etle beslenmesi ve sndirim sistemleri eti kaldıramadığı için de hasta olmalarıymış. Ayrıca süt sağıldıktan sonra kapınıza gelene kadar da içinde mikroplar üremeye devam eder. Hijyenik koşullarda sağılıp, hijyenik kaplarda taşındığından ve yeteri kadar kısa bir sürede kapınıza geldiğinden emin olmalısınız.
Ama eğer sütü sağan kişiyi tanıyor ve güveniyorsanız, sütün sağıldığı ortamo görmüşseniz, hijyenik kaplarda taşındığını düşünüyorsanız en sağlıklısı çiğ süttür.


Ben çiğ süt, bulamazsam da organik pastörize şişe süt kullanıyorum. UHT sütü ne kendim içiyorum ne de kızıma içiriyorum.


Sugarbabies

En sagliklisi hijyenik ortamda sagilip hemen sogutma tankinda sogutulan suttur. Cunku saglikli inekten sagilan sutte bakteri yok denecek kadar azdir, sutu bozan ortam ve saklama kosullaridir. Bakteriler uremek icin ilik ortami sever ve sogutulmamis sutlerde milyarlarca bakteri uremektedir kapi sutleride boyledir kapi kapi dolastikca mikrop yuvasi olmaktadir.sut eger cig sut olarak sunulacaksa soguk zincirin bozulmamasi gerekmektedir.soguk zinciri nozulmamis cig sut en garanti suttur. Ayrica inekler etcil degil otcul hayvanlardir ineklere et yedirildigide yalandir cunku bu deli dana hastaligina yol acar.

İneklerde antibiyotik sadece enfeksiyoz hastaliklarin tedavisinde kullanilir ve tedavi bitiminden 3 gun sonra kalinti birakmaz.


CokBilmis

@ sugarbabies: Şu anda tamamen alanım dışı, bilgim dışı bir konuda atıp tutuyorum :) Ama sığırlara et yedirildiğini çok farklı kaynaklardan çok kez okudum. Mesela bak aşağıya kopyalıyorum bir örnek:

http://www.tareks.com.tr/_hayvancilik/index.php?ac=003_buyuk_bas_012_sut_sigiri_hastaliklari
Botulismus *


Nedenleri: Hastalığın etkeni Clostridium botulinum adında bir bakteridir. Etken çürümüş-kokuşmuş hayvansal ve bitkisel atıklar, kadavralarda bulunur.

Fosfor eksikliği olan sığırlarda daha çok görülür. Hastalık genellikle tek tük olaylar halinde görülürdü. Ancak son yıllarda sığır yemlerine katılan et unu, kemik unu ve tavuk gübresinin yeterince ısı ve işleme tabi tutulmaması sonucu birden çok hayvanda görülebilir. Ayrıca silajdaki çürümüş kısımlar toksin içerebilir. Ölüm oranı %100'e yakındır.

Belirtileri: Çok hızlı seyreden olaylarda hiçbir belirti göstermeden ölüme yol açabilir. Diğer olaylarda adelelerde gevşeklik, arka ayaklarda başlayan halsizliğin öne doğru ilerlemesi, dilin felci gibi belirtiler görülür.

Korunma Yolları: Hayvanları dengeli besleyerek çürümüş, kokuşmuş hayvansal ve bitkisel atıklar ile kadavraların sığırlar tarafından yenmeleri önlenmelidir. Hastalığın görüldüğü yerlerde yaz başlarında aşı uygulatılmalıdır. Tavuk gübresi içeren rasyonların kullanılmasından 3-4 hafta önce aşı uygulatılmalıdır. Meraya tavuk leşlerinin atılmaması gerekir.


Sugarbabies

O hastalik hakkinda kitabi bir bilgi ingilterede deli dana hastaligindan sonra hayvansal proteinlerin ineklere yedirilmesi yasaklandi.botilusmus hastaliginin tedavisi cok zordur ve genellikle olum ile sonuclanir.

Hicbir inek sahibi inegini oldurecek yemi hayvanina yedirmez.botulismusu yapan hayvanlarin et tuketmesi degil bunlarin curemus yada kuflu olarak tuketilmesidir.Buda antibiyotik ile tedavi edilecek birsey degildir.



CokBilmis

Eh, iyi bari. En azından hayvanları artık doğaları dışı yemeye zorlayarak işkence etmiyorlar. Öğrenmiş oldum. Sağol bilgi için.


cano

eeee neye karar verdiniz benim kafam gene karıştı kısaca hangisi en sağlıklısı


CokBilmis

:))) Neyin en sağlıklısı olduğuna herkes kendi karar versin.

Ben kendi adıma kaynağını bildiğim çiğ süt, bulamazsam da organik pastörize şişe süt kullanıyorum.


Sugarbabies

Acik kapi sutleri olmayip sagildiktan hemen sonra sogutma tanklarinda sogutulan sutler en sagliklisi cunku bunlarda bakteri ureyemez bu sutude sicakligini kaybetmeden eve ulastirabilursiniz hem bakterisiz hem de en yaglisini ocmis olursunuz:)) pastorize sutlerin bile icinden yagi aliniyor zaten icerken bile anliyorsunuz pastorize sutler daha su gibi geliyor acik sutlerin yaninda


CokBilmis

Elta Ada marka organik pastörize şie süt var. İçinde de 1 parmak yağ var. Tavsiye ederim :)



Cevaplamak için Üye ol