yoğurt mayalayamama

_serap_ soruyor: 10

oğluma 2 aydır yoğurt mayalıyorum.susuz katı güzel bir yoğurt elde ediyordum.

nasıl olduysa son iki seferdir açtığımda sütü aynen buluyorum.hiç mi tutmaz???

ilk başta çiğ sütten yaptım.güzel tuttu.sonra pastörize günlük sütten yaptım. o da güzel tutuyordu.

son iki başarısız denemem de pastörize günlük sütle. şimdi çiğ süt ısmarladım.pazartesi gelecek.onunla da deniycem.ama sorun ne anlamadım?

 şöyle yapıyorum:

elim yanmayacak kadar sıcak süte kendi  yoğurdumdan 1 lt e 1 yemek kaşığı alıp sütle inceltip; süte her yerine denk gelecek şekilde döküyorum.seramik ya da cam kapta yapıyorum. hiç karıştırmadan çalkalamadan kapağı kapatıp sarıp  karanlığa alıyorum.5 saate hazır oluyordu.sonra da kapağı açıp buzdolabına kaldırıyordum.daha bi kalınlaşıyordu.

ama şimdi aynen sütün kendisi karşılıyor bizi????:))))

neden olabilir?nerede hata yapıyorum???


16 Cevap


1sehzade1sultan

bende hep kendim mayalarım arada olur banada  sıcaklığı bazen ayarlayamadığımı düşünüyorum ya maya sıcak oluyor ya süt sorun burda galiba


_serap_

mutfağımı görsen herşeyin makinesi var.yerim kalmadı artık:)

 bi de daha önce yapabilince, insan gıcık oluyor neden olmuyor diye?


_serap_

aslında pastörize  sütle yapınca yoğurdu sütle seyreltirken süt kesiği gibi oluyordu.ama yoğurdum tutuyordu yine de.


gecce

elinizin yanması gerekiyor ilk 3 denememde bende tutturamamıştım  çok sıcak olmıycak buseferde ekşi olur bebiş sevmez bence yoğurt yapma makinası çok gereksiz açık sütlle yapıyorum daha lezzetli oluyor


gecce

mayaya azıcık süt katıp karıştırıyorum sütün içindede kalın bir battaniyeyle sarıyorum miss

 



_yasemen_

Süt olması gerekenden 1-2derece bile soğuk olsa tutmaz.yoğurdu mayalarkende çok sulu olur.senin durumun bence ilk söylediğim.parmağınla ölçüyorsan sıcaklığı hissetmen gerekiyor.birde yoğurdu mayalarken içine birer çimdik tuz ve şeker de atın.ve yoğurt tutmadığı zmnlarda sıcak suya oturt kabı birdaha mayalanmaya bırak.koyduğun sıcak su 60-65 derece olsun.bende sürekli evde yoğurdumu kendim mayalarım ehli oldum artık:)


_serap_

sütüm soğuk değildir bence.çünkü 5 saat sonra açtığımda bile bakıyorum sıcak daha.tuz ve suya oturtma denemedim.ama o su da soğumaz mı zamanla?gerçi siz tecrübe etmişsiniz.deniycem bakalım.umarım olur.


_yasemen_

yahut mayanı 2kaşık kullan.tuz ve şeker yoğurda lezzet katıyor tadı çokgzl oluyor ve asla ekşime yapmıyor yoğurt


polen

yoğurdumu senelerdir kendim mayalarım,ev yoğurdu gibisi yoktur.
yoğurdunuzun tutmamasının sebebleri;maya olarak kullandığınız yoğurt yeterince koyu olmayabilir.mümkünse maya olacak yoğurdu suyunu biraz süzdürerek kullanın.maya olarak kullandığınız yoğurdu ılık ya da oda sıcaklığındaki sütle sulandırıp sütünüze yavaş yavaş ekleyin.sütünüzü mutlaka güvenilir yerden alın.bazen inekler rahatsızlanınca antibiyotik veriliyor,tedavi bitse bile ineğin sütünün 3 gün kullanılmaması gerekiyormuş,bilinçli olanlar sütü kullanıma sunmuyor,ama bazen süt satışa çıkarılıyor.içilince pek farkedilmiyor ama yoğurdu tutmuyor.


Sanemm

Oldukça fazla denemeden sonra kıvam tutturrmuş biri olarak nasıl mayaladığımı anlatayım;

AOÇ günlük sütten elimin yanmayacağı derecede ısıtıp kavanozlara koyuyorum, ısıyı çorba sıcaklığında olacak şekilde ayarlıyorum. 1 litre süte bir yaşık yoğurtdu alıp bir kasede önce pütürsüz hale getirip ardından üzerine birkaç kaşık ılık süt ekleyip karıştırıyorum, bu karışımı da sütün içine ilave edip iyice karıştırıyorum. Sarıp sarmaladıktan sonra kalorifer altına yerleştirip 3 saat bekletiyorum, daha fazla kesinlikle bekletmiyorum ekşi oluyor.



Cevaplamak için Üye ol