yoğurt mayalayamama

_serap_ soruyor: 6

oğluma 2 aydır yoğurt mayalıyorum.susuz katı güzel bir yoğurt elde ediyordum.

nasıl olduysa son iki seferdir açtığımda sütü aynen buluyorum.hiç mi tutmaz???

ilk başta çiğ sütten yaptım.güzel tuttu.sonra pastörize günlük sütten yaptım. o da güzel tutuyordu.

son iki başarısız denemem de pastörize günlük sütle. şimdi çiğ süt ısmarladım.pazartesi gelecek.onunla da deniycem.ama sorun ne anlamadım?

 şöyle yapıyorum:

elim yanmayacak kadar sıcak süte kendi  yoğurdumdan 1 lt e 1 yemek kaşığı alıp sütle inceltip; süte her yerine denk gelecek şekilde döküyorum.seramik ya da cam kapta yapıyorum. hiç karıştırmadan çalkalamadan kapağı kapatıp sarıp  karanlığa alıyorum.5 saate hazır oluyordu.sonra da kapağı açıp buzdolabına kaldırıyordum.daha bi kalınlaşıyordu.

ama şimdi aynen sütün kendisi karşılıyor bizi????:))))

neden olabilir?nerede hata yapıyorum???


16 Cevap


Meowwow

benim esim gida muhendisi ona sordum, sutun dediginiz gibi ilik olmasi yogurt yapmanizi engellemezmis. yazdiklarini soyledim, onun fikrine gore kullandiginiz kultur (maya)de problem olabilir. eger kulturde problem varsa, yogurt olusmazmis. ineklerin antibiyotik almasinin yogurta engel olmayacagini soyledi. buzdolabinda yogurt yapmaya kalkismadigniz surece yogurdun olmasi lazim dedi.  

cig sut kullanirken cok dikkatli olmanizi soyledi, sutu kendizin iyice kaynasmanisi tavsiye etti. cunku yogurt yaptim zannedip aslinda cok zararli olan bir sey uretmis olabilirmissiniz. amerikada kesinlikle pastorize olmamis sut, yogurt, peynir bulmak imkansizdir. cig sutte hele turkiyede bir cok hastalik bulunabiliyor. listeria bunlairn basinda geliyor. bu hastaliklar ozellikle bebekler icin cok tehlikeli.  
insallah guzel yogurdunuz tutar, bol sans :)


_serap_

ilgilenip cevap veren tüm annelere teşekkür ediyorum.hepinizin tavsiyesini dikkate alıcam.

meowwow eşine sorarmısın kaç dk kaynatmakla bebelerimiz güvende olur?besin değerini de kaybetmeden tabi.

yarın yine deniycem.gıcık oldum şu işe.umarım tutar.bana kolay gele.....

 


Meowwow

kaynadiktan sonra, altini kisip kaynamasina engel olun ve 5 dakika boyle kisik ateste tutun dedi. sutun icindeki faydali kisminin bayagi dayanikli oldugunu soyledi, ama iciniz rahat etmiyorsa, ocaktan hemen sutu bes dakika beklettikten sonra tencereyi icine buz doldurdugunuz lavabo yada kullandiginiz tencereden daha buyuk bir tencereye (gene icin buz dolu) koyun dedi . 

umarim, bu sefer  yogurt tutar. 


_serap_

meowwow teşekür ederim faydalı bilgin için.5 dk kısık ateşte kaynarsa bütün hastalıklardan kurtukmuş oluruz yani.korkum brusella ve listeria.5 dk kaynarsa içimiz rahat yoğurt yapabiliriz o sütten.

longrıver senin de başına gelmesi beni bir nebze rahatlattı.aynı şeyden ben de şüphelendim.evimiz son dönem de eskiye göre bi hayli soğuk.onunla ilgisi olabilir.

neyse bugün yine mayaladım.1 saat sonra bakıcam.umarım süt görmem..


_serap_

evet tüm tavsiyelere uydum.eskısı kadar katı olmasa da iyi sonuç:)en azından süt değil...


nagi_aras

merhaba bende tutturamıyordum yoğurdu fakat artık mayaladıktan sonra kabı naylon poşetin içerisine koyup sıkıca bağlıyorum üzerinede kalın bir örtü atıp 8-10 saat beklettikten sonra buz dolabına koyuyorum.naylon poşet imdadıma yetişti :)




Cevaplamak için Üye ol