bebeğinize nasıl bir kahvaltı hazırlıyorsunuz ?

YesilAnne soruyor: 10

Oğluma 1 aydır doktorun verdiği bir listeyle hazırladığım kahvaltıda;

- 2-3 ad. bebe bisküvi
- Labne peynir
- Pekmez
- Yumurta ( 2 günde bir)  var. Birde yavaş yavaş yavaş cevize başlıyorum.
Acaba bebe bisküvisi değil de ekmek mi versem? Mönüye ekleyebileceğim başka neler olabilir? Siz bu dönemde bebeğinize nasıl bir kahvaltı öğünü hazırlıyorsunuz ya da hazırlıyordunuz? Teşekkür ederim.

Bu soruyu cevapla

85 Cevap


aycaogus

Merhaba herkese..

ben her zaman olduğu gibi paket gıdalara karşı kişilik olarak size bebek bisküvilerini ve labneyi kullanmamanızı önermek isterim. Lütfen evinizdeki cici bebenin içeriğine bir bakın başka bir şey söylemeye gerek kalmaz.

Evde kendi hazırlayacağınız bisküviler bundan çok daha iyidir. ( http://www.pi.web.tr/?p=1057)bu linkten ulaşacağınız bebeğim neyesin adlı sitede de çok güzel tariflere rastlayacaksınız.

Labne gerçekten kötü bir peynir çeşididir. Bildiğimiz beyaz peyniri vermeye çalışın. KOyun ya da keçi peyniri öncelikli olarak.

Anne sütünüz yoksa sağdığınız tüm kahvaltıyı ıhlamur ile ezebilirsiniz ıhlamur anti-alerjenn bir bitkidir.

Kahvaltı ile birlikte mutlaka meyva vermeye çalışın ama aç karnına değil kahvaltı ile bilrikte.

diğer tahıllı mamalara değinmiyorum bile. Aktarlardan alacağınız çeşitli tahılları un haline getirtebilir ve kendiniz bu karışımları hazırlayabilirsiniz.



itir

Ayca' ya katiliyorum, kasik mamalari veya hazir paketli gidalar benim de pek icime sinmiyor. Biz Arda' ya cok kisa bir donem labne vermekle beraber hemen vaz gecip suda bekletilmis (tuzu ciksin ve yumusasin diye) halis muhlis beyaz peynir (keci-koyun) vermistik. Tok tutacak malzeme icin ise asla mama veya bebe biskuvisi degil, hep tam bugday ekmegi kullanmistik. (Aşnan marka vardi organik tam bugday) onun icini sutte, meyve suyunda veya ihlamurda yumusatinca zeten kasik mamasi gibi oluyor..
Bir de nacizane bulamac donemini cok uzatmamak gerekir diye dusunuyorum. Benim icim bir tuhaf oluyordu bulamaci hazirlarken, mumkun mertebe ayri ayri lezzet alabilecegi ve besinleri taniyabilecegi sekilde sunmak lazim bence kahvaltiyi. Disi yok nasil yiyecek demeyin bir deneyin hapir kupur goturuyorlar o dissiz halleriyle, alismaya bagli..tabii yavas yavas gecilmeli..
sevgiler..


gokce_defne

Biz hiç bebe bisküvisi kullanmadık, bulamaç da yapmadık. Önceleri minik minik ekmek içlerine peynir, yumurta sarısı sürerek başladım. yumurtayı kayısı kıvamında yapıyordum. Peyniri de geceden ıslatıyordum. Sonra yavaş yavaş ekmek içine tereyağ sürdüm, kabuğu soyulmuş zeytin ve ev yapımı reçel verdim. Salatalığın içini ve pişmiş domatesi çok seviyordu. Kahvaltısı bittikten sonra da 1 tatlı kaşığı pekmez içiriyordum. Kahvaltının yanında genelde ıhlamur içer (kabızlık sorunumuza iyi geliyor) ama ara ara değişiklik olsun diye kahvaltı sonrası pekmezini sıcak su ile karıştırıp da veriyorum.
Bu arada Ayçaya da sonuna kadar katılıyorum:)


deryaazra

Merhaba gökçe derne
Benim bildiğim yani doktorlaın dediği desem daha doğru sanırım yumurtanın çok çok katı pişmiş olması gerekiyor.Bebeğin sindirebilmesi için sanıyorum.


aycaogus

Ah evet zamangeçince unutuyorinsan :=) geceden suya koymak gerekli peyniri ..
bir de bisküvi illa ki verilecekse evde yapın aslında tam buğday ekmeğini tercih edin Itır'ın dediği gibi.
ve evet bulamaç kısmını çabuk geçerseniz çocuğunuza büyük iyilik edersiniz.
Çiğnemeyiöğrenmesiiçin dişlerinin çıkmasını beklemek çok da doğru değil damakları ile de harika çiğniyorlar.
sürekli pğre ve papara şeklinde yemek verilmeye devam eden çocuklarda gözlemim daha ileri yaşlarında sert meyva ve sebleri yemeyi tercih etmemeleri yönünde oldu.
Verin eline elmayı kıtır kıtır yesin:=) sonra kabuklarını soymakla uğraşmazsınız ileride :=)



gokce_defne

Merhaba Derya,

Çiğ yumurtanın sindiriminin güç olduğu doğru üstelik mikroorganizmaların bulaşma riski de var. Ancak benim kayısı kıvamı dediğim beyazının tam piştiği ama sarısının hala biraz yapışık olduğu durum. Kaynadıktan sonra 5 dakika tutuyorum. Biz hiç bir sorun yaşamadık, kayısı kıvamını da doktorumuz önermişti.


ilknur

Kiz kardesim gida muhendisi ve bizi hem bebe biskuvilerinden hem de labne peynirden soguttu.

Ben Sokenin degisik tahilli unlarindan alip evde yapiyordum ekmegini ve ondan koyuyordum hergun. Sutum cokken kendi sutumle azalinca da bir portakal suyuyla ya da ihlamur yapip sulandiriyordum. Peynir olarak hep loru tercih ettim. Tuzsuz diye. Hatta bir sure gunluk sutu alip evde kaynatip icine bir iki yemek kasigi sirke karistirarak kestirip lorunu da kendim yaptim.

A vitamini icin de tereyagini gun asiri bir cay kasigi kadar katip verdim.

Kalp ile ilgili gecen gun televizyona cikan doktorlar cok cok kati yumurtayi onermediler. Kaynamaya baslayinca uc dakika tutulacakmis. Ici kayisiya yakin olsun dediler. Cok kaynayinca hani sarisinin disi karariyor ya o iste o zaman besinsel degeri cok dusuyormus. Ben deli gibi kaynatiyordum bosuna verdik o kadar yumurtayi galiba.
Ceviz badem ve findigi donusumlu olarak veriyordum.


aycaogus

bulabiliyorsanız halk ekmek tam bugday ekmegi
ya da bazı fırınlarda ekşi maya ekmek


Damla

Yumurtanın fazla kaynatılması ile ilgili;
 
Fazla kaynatılırsa, sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşiyor. Yumurta sarısı da önemli bir demir kaynağı olduğundan bu istenmeyen bir durum.

Ama protenininde bir eksilme olduğunu sanmıyorum. Yani İlknur boşuna vermemişsinizdir bence.

Ben de çok kısa süre bebek ekmeği ile bulamaç yaptıktan sonra, kahvaltılıklarını tabağına minik doğrayarak veriyordum. Salatalıkları bile incecik dilip koyuyorduk. Bazı günler de en son 1 tatlı kaşığı pekmezi, yarım ceviz rendesi ile karıştırıp çay kaşığının ucuyla yediriyordum. Meyve de verdiğimiz oluyordu.


Ozge

Ayca sagol link icin...Derin beyaz peynir yemiyor, cins benimki...yumurtayi da illa karistirican sutle falan, ezicen. Kocaman oldu ama hala yemiyor normal bir sekilde...Ben de cok kaynatiyorum, iyice pissin diye, artik cok kaynatmiyim bari...



Cevaplamak için Üye ol