yoğurt meselesi

damla24 soruyor: 10

arkadaşlar,
oğluma 6.aydan beri babymix veriyorum. ama artık vermek istemiyorum. kendim mayalamak istedim, yapamadım :( bizim yediğimiz yoğurdu da çok severek yiyor. hatta bayıla bayıla yedi diyebilirim. sütaş alıyoruz. artık hep eve aldığımız normal yoğurttan versem mi acaba?

Bu soruyu cevapla


11 Cevap


gesnur

benim kızım henüz 3,5 aylık öyle çok da bir tecrübem yok ek gidalar konusunda.ama yoğurt konusu benden sorulur diyebilirim:)
yoğurdu mayalamak çok kolay,yaparsınız. bir güzel kaynatın,ılınmaya bırakın.serçe parmağınızı batırın ısıya dayanabilecek sıcaklığa gelince 1 litre süt için dolu bir kaşık mayayı sütle ılıklaştırıp içine atıp güzelce karıştırın.üstünü kalınca örtüp 4 saat bekleyin. işte bu kadar:)
aoç'nin günlük sütleri ile bile yapabilirsiniz. ben yoğurdumu hep kendim yaparım.sütaş mütaş ne var içlerinde belli değil, perşembe günü doktorum programında bir uzman doktor vardı, hazır yoğurtlrın küflenmediğini bu nedenle de çok katkılı olduğunu söyledi, bilginize:)


_yasemen_

sütlerle oynayamıyorlar sadece uhtlerde fazla ısıya maruz kaldığı için sütün yararlı bakterileri ölüyor ölünce de uzun ömürlü uht ortaya çıkıyor.yoğurtta ise hertürlü oynamayı yapıyorlar katkı falan ne ararsanız.o yüzden ben bildiğim güvendiğim uht ile sütümü mayalıyorum..mayalamak çok basit uht ile yapacaksanız sütü kaynatmanıza gerek yok diye biliyorum ben..gesnurun anlattığı gibi oluyor bende öyle yapıyorum birde bi çimdik tuz ve şeker atıyorum tadı çok lezzetli oluyor ve 1haftada dolapta dursa ekşime tadı asla olmuyor.bir püf noktası daha yoğurdu 1gün dolapta bekletin asla kaşık vurmayın daha katı oluyr.


Sanemm

Süt yoğurt meselesinde malasef çok karmaşa var. Hazır yoğurtların hepsi katkı maddeli. İsterseniz bu yazıyı bir okuyun. Bir doktorun tecrübeleri yazıyor. http://benbugunbunuogrendim.blogspot.com/


Silanurr

şu yoğurt meselesini ben de anlayamadım her kafadan bir ses... 5.aydan sonra biz de yavaş yavaş yoğurda geçicez şimdiden araştırıyorum ama henüz anlamış değilim. kendim mayalıyıcam evde ama acaba hangi sütle veya ilkin hangi yoğurtla mayalıyıcam. sanemm blogunuzu okudum şimdi. acaba şu bahsettiğiniz keçi sütünün markası nedir? benim de çok sık tükettiğim bir marka var. teredütte girdim şimdi.


bebisimmm

Bizim doktorumuz ilk gıdalara başladığımızda en sağlıklı olanın cam şişede günlük süt olduğunu söylemişti ben de o zamandan beri günlük sütten mayalarım yoğurdumu hatta aylardır eve hazır yoğurt almıyorum sizde gönül rahatlığıyla cam şişedeki sütten yapabilirsiniz yoğurdunuzu sütünüzü kaynatın[hatta günlük sütü kaynatmadan sadece ılıtarak yapanlar da var) serçe parmağınızı yakmayacak derecede ılıyınca bir kasede iki yemek kaşığı yoğurdu güzelce çırpın süte dökünve karıştırıp güzelce örtün bence en az 5 6 saat bekletin ardından dolapta da en az 5 6 saat dursun hemen açmayın kapağını oynatmayın fazla...ilk yoğurdunuz biraz sakız gibi olacaktır hemen o yoğurdunuzu maya olarak kullanın ve bir şişe sütü yeniden mayalayın bakın görün kendi mayanızla yaptığınız yoğur hazılardan daha kıvamlı daha lezzetli olacaktır......hadi size kolay gelsin yavrunuza şifa sıhhat olsun.....



damla24

çok teşekkürler cevaplarınız için. ben keçi sütünden mayalamayı denemiştim. yarın UHT inet sütünden mayalamayı denicem. hangi kapta mayalamak daha iyi olur? cam kapta mı? tencerede mi? sizce hangisinde mayalasam?? Bir de tencere de mayaladım diyelim, kapağını kapatıcak mıyım sarmadan??


gesnur

evet onu söylemeyi unutmuşum, ben çelik yayvan bir tencerede mayalıyorum. hani şu pilav tenceresi gibi olanlardan. annem ise 1 litrelik cam kavanozlara mayalar, bir iki kez ziyan edebilirsiniz ama öğrenirsiniz 3. seferinde. yayvan çelik tencereyi tavsiye ederim. bi de hep aynı tencerede mayalamayı deneyin ki ölçünüz o olsun.
diyelim ki 1 litre için 1 dolu kaşık mayayı(ilk seferde hazır yoğurttan maya alabilirsiniz bişey olmaz, sonra bir önceki yoğurdunuzan alırsınız) ılınan sütten alıp güzelce ezdiniz ve süte karıştırdınız, güzelce karıştırın, ağzını kapatın. üzerini iki kat bişeyle örtün. ben bir sofra bezi bir de polar eski bir sabahlığım var onu örtüyorum hep. hiç kımıldatmadan 4 saat bekleyin. 4 saat sonra açın ağzını açın ve ağzı açık olarak buzdolabına koyun. ertesi gün tüketin. böylece sulanmasını önlemiş olursunuz.
umarım anlatabildim. neticeyi bildirin mutlaka:)


damla24

tekrar merhaba,
gesnur dediğin gibi yapmaya çalıştım.  bu yaptığım en azından yoğurda benzedi biraz :) sulu oldu ama babymix gibi oldu aynı. tadı hoşuma gitmedi. ben istiyorumki kalıp gibi olsun kağıkla aldığında kaşığın izi çıksın. henüz yapamadım öyle bir yoğurt :( acaba günlük sütle mi yapsam? bu yaptığımı maya olarak kullansam olur mu ki?? yada babymix le mi mayalasam?? nasıl çıkıcam bu işin içinden?



eloskovecanuk

Öncelikle sakin ol damla:D Aslında bu senin yapamaman falan değil.çünkü biraz deneyim meselesi.Benim fikrim  günlük sütle mayalasan daha iyi olur. Ve kullandığın mayanın aslında pek bir önemi yok. Burda en önemli şey sütün hangi sıcaklıkta mayalandığı.Bu da tecrübe ile oluyor. Sütün ısısını kaçırdığında malesef ya tutmuyor ya uzuyor falan filan...

Ben mesela pınarın organik yoğurdu ile meyaladım süper oldu.Ama sütaş normal yoğurtla da mayaladığım oluyor, ya da kendi mayaladığım yoğurdu da kullanabiliyorum. Ben biraz yayvan çok geniş olmayan bir cam kase kullanıyorum. Yoğurdu mayalayıp sarsmadan fırına koyuyorum.İlk yarım saat falan fırını 50 dereceye ayarlıyorum sonra kapatıyorum.Ortam ısınıyor ve o sıcaklıkla yoğurdun 4,5 saatte mayalanıyor. Ve bir gece dolapta bekletince daha güzel oluyor baya sertleşiyor.Eğer fırınca mayalarsan kapağını kapamasan veya az kapasan da olur sulanmaz.ama battaniyeye falan da sarıp kaloriferin yanına yöresine de koyabilirsin.Ayrıca illa 4 saatte olcak diye de bişi yok bazen 5,6 veya daha fazla satte de tuttuğu oluyo. Kolay gelsin...




Cevaplamak için Üye ol