ne renk ekmek?

babu soruyor: 10

teknk bilgileri verecek kadar detaylari hatirlamiyorum ama bugday hakkinda genel olarak sunu okumustum: bugday X (sanki 5ti) parcadan olusuyor. Beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz unlarin yapildigi parcasi en az besleyici parca ama pofuduk ve lezzetli oldugundan bir de raf omru uzun oldugundan tercih ediliyor. Diger parcalar (biri kepek, biri de bugday tohumuydu digerlerini hatilarmiyorum) daha besleyici ve fonksiyonel ve bugdaydan gercek anlamda fayda edinmek icin mutlaka tam bugday (tum parcalari iceren) yemeli ve yedirmeliyiz (cocuklara)
Hatta, beyaz unda olmayan bugday tohumu o kadar besleyici ki sirf o satiliyor ve bebeklerin yogurt/meyve vb.nin icine eklenmesi oneriliyor. 
neyse ben bu bilgiyle icim rahat bir sekilde ogluma da hep tam bugday unu ekmegi (ama kepekli ekmek degil), esmer makarna vb yediriyordum ama bugunlerde de karsima bebekler icin kepek tuketiminin kotu oldugu (gidalarin faydasini alamadan vucuttan atilmasina yol aciyor) yonunde birkac bilgi cikti, aklim karisti.
siz bebeginize nasil ekmek/makarna yediriyorsunuz? neden?
tesekkurler...


27 Cevap


fulyaderin

eşim ziraat mühendisi ve buğday yetiştirip,satıyor,yani çiftçi.bana aynen şunu söyledi "ülkemizde yapılan süne ilaçlama çalışmaları( süne bir çeşit böcek) buğday hasta dönemine çok yakın bir sürede yapıldığı için,yapılan tahlillerde tam buğday ekmeği unlarında afro toksinleri rastlanmıştır..yani çiftçi ilaçlama yapıyor ve kabuk üzerinde kalan bu ilaçlar,kabuk ayrıştırlmadığı için,tam buğday ekmeğinin içinde de bulunuyor.bu yüzden bilinçli fabrikalar buğdayın kabuğunu ayırarak un elde ederler.en sağlıklısı çavdar ekmeği,biz makarnamızı kendimiz kesiyoruz,hem de yem yemiyen tavukların yumurtaları ile.


babu

off bu tarim urunlerinin neresinden tutsan birsey cikiyor. ne kadar uzucu. hazir konuya hakim birini bulmusken organik unlar icin de gecerli miymis bu diye sorsam cok basinizi agritmis olur muyum? bir de kabuk o 5 bolumden biriydi yanlis hatirlamiyorsam. kabugu ayirip, tohum vb kalan tum kisimlari birakiyorlar mi? sanirim hayir, yani tam bugday unuysa toksinli, beyaz unsa sadece o az besleyici kisim oluyor degil mi?
ya da kurcalamayip cavdar ekmegine geceyim ben. makarna yemeye de size geliriz :)


sumeyye

ruşeym sanırım banu hanım o şey  :)


Ulku

ya da ununu kendisi yapan, guvenilir bir ciftciden alabilirsiniz ununuzu (biz oyle yapiyoruz, unlar ilacli olmadigindan hemen kurtlaniyor, ordan anliyorum dogal oldugunu :) ).

aslinda su kabuk konusunu da aldigim kisiye sorayim ben, ayristiriyorlar mi napiyolar o kabugu.


fulyaderin

"organik" tarıma inanmıyor eşim,o yüzden bu soruya cevap veremeyeceğim dedi :) Türkiye nin en kaliteli  buğdayı yetişiyor burda ve birçok da un fabrikası var,en kaliteli un en beyaz ve pütürsüz olanıymış,bu sebeple bazı un fabrikaları katkı maddesi ile unları beyazlatıyormuş,biz çok iyi tanıdığımız bir un fabrikasından alıyoruz unumuzu,makarna konusunda da elimden geleni yaparım,isteyene ulaştırabilrim,ciddiyim :) hatta geçen haftasonuda şehriye kestik,çok güzel oldu,asla kullanmam o hazır arpa,tel şehriyeleri.

 



sevda

fulyab, ellerine sağlık tarifini verirsen bende yapabilirim. bende şu makinede de var dolabın üzerinde duruyor artık aşağı inme vakti geldi bence :) iki çocuktan sonra bazı şeylerin kolayına kaçmak zorunda kalmak beni rahatsız ediyor.


Ulku

banu, ben de unlarini aldigim kisiden ogrendiklerimi ileteyim.

tam bugday unu da olsa o en distaki kabuk illa ki ayriliyormus. (bu aldigim kisi de kendi degirmenlerinde ayrildigini soyledi).
alfa toksin sadece sune ilacindan gecen birsey degilmis, pekcok gidada spontane raslanabilirmis. o testler de tum tam bugday ekmeklerine yapilmamistir, sanmiyorum.
ama fabrikalardaki asil sorun unun bayatlamamasi icin katilan katki maddeleri ve hatta fare ilaci imis.
yani normal un da olsa tam bugday unu da olsa nasil uretildigini gordugunuz bir yerden almak en dogru olani.

bir de, ben konyaliyim. dedemin degirmeni vardi, ekmegini undan kazanirdi. konyada pek cok kucuk degirmen bulunur. akrabalara yetecek kadar ufak bir tarlada bugday dikilir, sapini samanini hayvanlara verirler, tanesini patoz ile ayirip mutfaga un yaparlar. tum bu kucuk degirmenlere guvenebilirsiniz, ilac nedir bilmezler :) 

katki maddesi atilmadigi icin bu unlarin saklanmasina da dikkat etmemiz gerekiyor. benim aldigim yerde su sekilde saklaniyor: haftalik taze ogutulup satiliyor, yani aylar oncesinden un yok. haftalik unlar da, hava alan cuvallar icinde, klimalı, buz gibi soguk bir odada tutuluyor.


EmineKartal

Ben de katki maddeleriyle ilgili yasadigimiz bir örnegi aktarayim size. annemler yillardir her yaz tarhana yaparlar. Ve trakyada (en azindan bizim oralarda öyle) bilirsiniz belki kirmizi renkli yas (kuru olmayan) (pelte kivaminda) tarhana yapilir. Simdiye kadar bol kirmizi renkli olan tarhanalar son iki senedir bayagi kirik beyaz renginde olmaya basladi. bizimkiler ilk sene günes isigi alan odadaydi, günes rengini aldi diye düsünse de, gectigimiz sene odanin günes görmeyen yerinde bez torbalarda ve hatta buzdolabinda sakladisalar da yine renk ayniydi: kirik beyaz. Sonucta sebebin unlarda kullanilan beyazlastirici katki maddeleri olduguna karar verdik.
Bu arada ben de Pamukelma'nin aldigi yerden aliyorum unlarimi, bittikce istiyorum 1-2 kg. daha fazla almiyorum ki bozulmasin, evde de en serin yere koyuyorum; yoksa halimiz harap.


hulyapoyraz

pamukelma nereden alıyorsun unu? bende almak isterim


fulyaderin

sevda,makarna hamuru şöyle,diyelim 5 yumurtadan yapacaksın,bunları bir kapta çırp,çırpılan yumurta ölçüsünün 1,5 misli kadar su ekle yine çırp,tuz ekle,ununu ekle,hamur kıvamı mantı hamuru gibi olmalı,çok yumuşak olmayacak,sonrası makinenin becerisine kalmış,biz elimizle kesiyoruz :)

bu arada dün bir markette insanların nasıl çekirdeksiz karpuz aldığını görerek dehşete düştük,biz katkı maddesi var mı,aman en doğalını nasıl anlarız,salçamızı evde yapalım,makarna mızı evdeyapalım diye kafa patlatırken,yurdum insanı çekirdeksiz karpuz yediriyor yavrularına,pes.



Cevaplamak için Üye ol