evde ekmek yapımı

ekim_ soruyor: 10

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır oğluma içeriğini istediğim gibi zenginleştirebileceğim sağlıklı temiz ekmekler pişirme isteğim var(çok hamaratım ya!!) Ama kafamda sorular var

1)ekmek makinalarında pişen ekmeklerin kabukları çok kalın oluyor sanki? Bu teknikten mi kaynaklanıyor;yoksa makinadan mı?Hangi ekmek makinesını tavsiye edersiniz.

2)Püf noktalarınız var mı?

3)Çalışan bir anne olarak bunu rutine oturtabilirmiyim;yoksa bir kenara kaldırıp sadece seyreder miyim?

Sizin deneyimleriniz neler?Benimle paylaşırmısınız?


57 Cevap


aytude

Moulinex'i iki senedir kullanıyorum cok memnunum. Konya'dan (ailem orada) köylerden gelen, taş değirmende öğütülmüş unlar alıyorum, çavdar, yulaf, arpa, tam buğday. Karışımlarıma pekmez, tahin, keten tohumu, kabak çekirdeği ilave ediyorum. (Taneli olanları ayrı bir kaba karışım yaptım, ordan kullanıyorum, 2-3 yemek kaşığı).

Bir sene makinesiz idare etmeye çalıştım, yani elimde yoğurdum. Şimdi zamanım olmadığında makinede pişiriyorum. Zamanım varsa, makine yoğuruyor ben alıp şekil verip 250 derecede ısınmış fırına koyuyorum. Bu sayede sert kabuk elde ediyorum.

İLeride imkanım olursa ekmek yapma konusunda uzmanlaşmayı da düşünmüyor değilim :)
başka ekmek yiyemez olduk. çalışan biri olarak, yetiştiremediğimiz  zamanlarda bile dışarıdan ekmek almadık.

Doğal maya yapmaya çalışıyorum bu günlerde, nohut mayası konusunda başarılı olan arkadaşlarla görüşmek isterim :)


ekim_

İşte tam istediğim karışımlar,afiyetler olsun..Ve de ellerine sağlık..
Moulinex'in içi teflon mu?
Ayrıca da tarif istiyorum mümkünse:)


Ulku

aytude, nohut mayasi hakkinda bir alinti yapmistim, gruplarda bir yerlerde var, okudun mu? esimin ananesi nohut mayasi kullaniyor, ondan alayim tarifi.


ekin

   Arçelik ekmek makinesi kullanıyorum. 99 TL ye almıştık. Onda da 3 kabuk rengi ayarı var. Yaptıkça alışıyorsunuz. Püf noktası ise sıvılar (su, süt, yağ) en alta, ölçüsüne göre üzerini kaplayacak şekilde un, bir tarafa tuz bir tarafa şeker ve en ortasına da maya konuluyor. Maya kesinlikle suya ve tuza değmeyecek yani. En güzel yanı da akşamdan ayarlayıp, sıcacık ekmeğinizin sabah iztediğiniz saatte hazır olması.


ekim_

Makinelerin içi teflon mu arkadaşlar



ezgo

ben teflon dışında bir tekneye rastlamadım ama zaten inan fırında daha lezzetli ve tabiki camlarda daha sağlıklı, yalnız ben bu maya işini biraz erteledim.İyilik Güzellik Sitesinde Arzu Aygen'in maya tarifide var ama sanırım nohutlu mayada olmak üzere birkaç maya tarifi Beyaz Unsuz Şekersiz meşhur başucu kitabımızda da var.Hala almamış olanlara duyurulur.Ben şu an işteyim Murat Kınıkoğu'nun tarifini sana yarın burdan yazarım.Artık ekmekleri oğlumla birlikte yapıyoruz ve inan çok sağlıklı ve lezzetli oluyor.Sen evde ekmek yapımına başlarken bende maya yapımına bu akşamdan itibaren başlayabilirim.

Sevgili ülkü maya konusunda bakalım başarılı olacak mıyım sonucu paylaşırız. 


yasemin_ekin

benimki sinbo, ince bir teflon tabaka var. Yalnız, bu teflon mu yoksa yapışmaz yüzey kaplaması mı - (arada fark var mı bilemiyorum).

Ben, doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama teflondan o kadar çok korkmuyorum. Çok dikkatli kullanıyorum. Çizmiyorum ve dokusu bozulunca da değiştiriyorum. Bir de ekmek makinasındaki sıcaklık en fazla 120 derece oluyor. bildigim kadarı ile o sıcaklık polimerler (teflon da bir polimer dimi?) için düşük bir sıcaklık. Bir tepkilşeme olmaz gibi geliyor. Ama dediğim gibi çok bilgili ve takıntılı değilim bu konuda.


ekim_

evet yasemin_ekin,bildiğim kadarıyla 200 derecenin üzerinde(ama tam olarak kaçtı hatırlamıyorum) zararlı; tabii hasar görmemişlerse.


rosemaryy

Bende Kenwood'un var. Çok da memnunum. Kabuk ayarı da var. Ama zaten ekmek boyut olarak uzun olduğundan iç kısmı fazla oluyor. En güzeli de geceden saatini kurup malzemeleri koyuyorsun, sabah kahvaltıya sıcak ekmek... ev fırın gibi kokuyor... :) Ben özellikle sütlü ekmek yapıyorum... Ama çok lezzetli hemen bitiyor :) Kilolar da alınıyor tabiii...  


aysesat

bende ekmek makinesi almayı düşünüyordum,bana yazılarınız çok iyi geldi,hemen alamaya gidiyorum:))))))
sinbo bu aralar çok kullanılıyor,almak istememiştim sinbo yu ama kullanan arkadaşlar var galiba,bir daha değerlendireyim bu fikri



Cevaplamak için Üye ol