evde ekmek yapımı

ekim_ soruyor: 10

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır oğluma içeriğini istediğim gibi zenginleştirebileceğim sağlıklı temiz ekmekler pişirme isteğim var(çok hamaratım ya!!) Ama kafamda sorular var

1)ekmek makinalarında pişen ekmeklerin kabukları çok kalın oluyor sanki? Bu teknikten mi kaynaklanıyor;yoksa makinadan mı?Hangi ekmek makinesını tavsiye edersiniz.

2)Püf noktalarınız var mı?

3)Çalışan bir anne olarak bunu rutine oturtabilirmiyim;yoksa bir kenara kaldırıp sadece seyreder miyim?

Sizin deneyimleriniz neler?Benimle paylaşırmısınız?


57 Cevap


aytude

makinelerin içi illa ki teflon oluyor. Ama korkuyorsanız tehlikesinden, tedbir için makineye yoğurtup elinizde şekil verip fırında pişirebilirsiniz. Ben camda ya da tepside değil de güveçlerde, çömlekte pişirmeyi tercih ediyorum. Cok lezzetli oluyor.

Ülkücüğüm nohut mayası için görüşelim, bahsettiğin yazıya henüz göz atamadım. Benim babam cok meraklıdır ekmek yapmaya (annem ne şanslı kadın), nohut mayası yapmaya karar verdik birlikte. Senin tarifi deneyelim bir de bu kitaptaki tarifi.

Anneannemin köyüne gittiğimde (Afyon) cok aradım doğal maya ama artık köyler bile Dr. Oetker ile yapıyor ekmeklerini. Afyon'da ekmeğe yumuşak olsun, geç bayatlasın diye haşlanmış patates katıyorlar, tavsiye ederim, cok lezzetli oluyor.

Ekmeğin kabarmasının sırrı cok yoğurmaktan geçiyor. Ben bazen iki kez yoğurtuyorum makineye. Bir de bekletmek önemli. Mesela makine hamuru yoğurdu, alıyorum onu bir gece buzdolabında ya da soğuk bir odada bekletiyorum. Hava sıcaksa 5-6 saat bekletiyorum.

Farklı yoğurma teknikleri var eğer kendiniz yoğurmaya meraklıysanız. Fransızlar bu işte usta. Her ekmek çeşidinin  yoğurma tekniği farklı (vurarak, açarak, bastırarak gibi..)

Ekmeğimi zenginleştirmek için, farklı unlar (Karahan'ın unlarını tavsiye ederim), Ruşeym ilavesi, yulaf, kepek, kabak çekirdeği, keten tohumu, ay çekirdeği, çörek otu, dövülmüş siyah üzüm çekirdeği, badem, ceviz, fındık kullanıyorum.

Un miktarlarını eksiltip azaltarak farklı renklerde ve lezzetlerde ekmekler deniyorum. ÇAvdar, arpa, yulaf yapacaksanız mesela, hamurunuz sıvı kıvamda olmalı. Kulak memesi yumuşaklığı uygun olmuyor bu ekmekler için, içi tok ve hamurumsu kalıyor. Beyaz ve kepekli undan yapıyorsanız daha sert bir hamur olmalı.

Ayrıca yine çavdar, arpa, yulaf unlarıyla yapıyorsanız ekmeğinizi, yüksek ısıda pişirmenizi tavsiye ederim, sert kabuk cok yakışıyor, lezzetleri de artıyor.

üzerine illa ki yumurta sarısı sürüyorum. bir de çörek otu ve haşhaş serperim. görüntü harika.

çörek kıvamında, daha besleyici olsun diyorsanız, makinenize suyu koyduktan sonra yumurta, süt, tereyağı da ilave edin. yemeye doyulmuyor.
MAkinenin teknesi çizilmesin diye cok dikkatli davranmak lazım, silikon hamur sıyırıcılardan kullanabilirsiniz.




ekim_

Rosemarry, 2 çocukla bile bu işler yapılıyorsa ben de vakit ayırabilirim sanırım.Hele bu sıcak ekmek meselesi harika.Çok heveslendim.
Unu nereden alıyorsunuz acaba?


rosemaryy

:) çok tatlısın... O kadar kolay ki göreceksin toplamda 2 dk.filan alıyor... Makina bir güzel yoğuruyor ki bazen açıp bakıyorum :) Sütlü ekmeği normal söke un ile yapıyorum (bizim favorimiz...) ... Ama yine söke un'un kendinden mayalı un karışımları var, onları da yapıyorum : ruşeym ilaveli, tam buğday, 7 tahıllı, vitaminli un gibi... Alırsan memnun kalacağını düşünüyorum. Makinalar üç aşağı beş yukarı aynı... Ayrıca puğaça falan yapacağın zaman koy makinaya yoğursun, mayalasın, sana haber versin. Sen de biçimini verip fırına atarsın...


ekim_

Aytude, sanırım mutfakta çok iyisin..Sana yemeğe gelmek lazım:)) Çok aydınlatıcı bir cevap yazmışsın,teşekkürler..
Rosemaryy,poğaça filan da yoğurma olayını hiç düşünmemiştim.Gerçekten pratik.


EmineKartal

aytüde "vay be" dedim okuyunca, ne kadar uzmanlasmissin, bravo valla.
ben de nohut mayasi yapabilmeyi çok isterim. en sevdigim ekmektir nohut ekmegi, ama nohut ekmegi diye satilanlarin hiçbiri gerçekten nohut bile kokmuyor. bizim köyde yapan yasli bir iki nine kaldi onlardan aliyor bizimkiler maya veya ekmek. ben dönem dönem nohut ekmegi isterim çilginca, aserir gibi:) simdi yine bayramda köyden gedi, beni bir müddet idare eder. ama asil ögrenmek ve yapmak lazim.



aytude

estagfurullah uod. öyle pek bi marifetim yok açıkçası. Yemeğe her zaman beklerim !! Ama bu ekmek olayını kafama takmışım görünen o ki. kullandığım bazı websiteleri var. www.40firinekmek.com , http://www.gourmet.com/magazine/video/2008/03/bertinet_sweetdough gibi.

poğaça makinede süper oluyor, ayrıca pizza hamuru da.


ezgo

Şİmdi kullkandığım ekmek tarifini veriyorum Dr.Murat Kınıkoğlu'ndan bir tarif,

Malzemeler: -Değirmenden kepeği ayrılmamış 3 su bardağı tam buğday unu,
- Yarım küçük paket yaş maya,
-1 çorba kaşığı pekmez,
-2 çorba kaşığı süt,
- 1 çay kaşığı deniz yada kaya tuzu,
-3 çorba kaşığı keten tohumu(Ben çocuklarda kullanımını araştırmadığım için bunu eklemedim)
- 1 su bardağı iri parçalanmış ceviz

Yapılışı;
- Yarım bardak sıcak suda maya ve tuzu karıştırıp eritin, üzerini kapatarak mayalanmasını bekleyin.Sonra kabaran mayayı unun ortasına döküp, pekmez ve sütü ekleyip gerektiği kadar ılık su ekleyerek hamur yapın.Cevizi de ekleyerek yoğurun.Üzerini bir bezle örtüp mayalanması için tekrar 45 dakika kadar bekletin.Hamur kabararak mayalandığını belli edecektir.

- Fırın kabının tabanına yanmaması için biraz un döküp, yaptığınız küçük ekmekçileri tepsiye yerleştirin,

- Önceden 180 derece ısıtılmış fırına verip 30 dakika kadar pişirin.(ekmeğe bıçak batırın, hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir.)

NOT: Ben fırından alır almaz poğaça ekmeklerimizin üzerine su serpiyor ve üzerilerini örtüyorum, daha yumuşak oluyorlar.
 Birde


ezgo

Şİmdi kullkandığım ekmek tarifini veriyorum Dr.Murat Kınıkoğlu'ndan bir tarif,

Malzemeler: -Değirmenden kepeği ayrılmamış 3 su bardağı tam buğday unu,
- Yarım küçük paket yaş maya,
-1 çorba kaşığı pekmez,
-2 çorba kaşığı süt,
- 1 çay kaşığı deniz yada kaya tuzu,
-3 çorba kaşığı keten tohumu(Ben çocuklarda kullanımını araştırmadığım için bunu eklemedim)
- 1 su bardağı iri parçalanmış ceviz

Yapılışı;
- Yarım bardak sıcak suda maya ve tuzu karıştırıp eritin, üzerini kapatarak mayalanmasını bekleyin.Sonra kabaran mayayı unun ortasına döküp, pekmez ve sütü ekleyip gerektiği kadar ılık su ekleyerek hamur yapın.Cevizi de ekleyerek yoğurun.Üzerini bir bezle örtüp mayalanması için tekrar 45 dakika kadar bekletin.Hamur kabararak mayalandığını belli edecektir.

- Fırın kabının tabanına yanmaması için biraz un döküp, yaptığınız küçük ekmekçileri tepsiye yerleştirin,

- Önceden 180 derece ısıtılmış fırına verip 30 dakika kadar pişirin.(ekmeğe bıçak batırın, hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir.)

NOT: Ben fırından alır almaz poğaça ekmeklerimizin üzerine su serpiyor ve üzerilerini örtüyorum, daha yumuşak oluyorlar.
 Birde un olarak organik un alıyorum her zaman tam buğday yapmıyorum bazen de kepeği daha az oluyor diye yine organik sarı köy unu kullanıyorum.Şİmdiden afiyet olsun.


ekim_

Ezgo,ilgin için çok teşekkür ediyorum.Zaman ayırıp yazmışsın.makine işini haftasonuna bıraktım.İnşallah sonra ben de burada deneyimlerimi paylaşırım. Sevgiler..


larem35

ezgo keten tohumunu rahatlıkla kullanabilirsin.doktorum yoğurdun içine ekleyıp verebileceğimi soyledi



Cevaplamak için Üye ol