Peynir altı suyu nasıl değerlendirilir?

mariposita soruyor: 7

peynirimizi yaptık ve çok fazla peynir altı suyumuz oldu. çok faydalı olduğunu biliyorum. ekmek yaparken içine koyacağım fakat başka nasıl değerlendirebişlirim? oğluşun çorbalarına falan koysam mı?
buzdolabiında 3 gün dayanabilrmiş. dondurucuya atsam mı?


7 Cevap


neretva

Çorbasına koyun tabii. Dondurucuda saklanır mı bilmiyorum.


mariposita

wuhuuuu tonik olarak hiç düşünmemiştim:)
biz kaşar, lor ve dil peyniri yaptık.
10 kg süt aldık. bir de peynir mayası. 10 kg süte 2 kaşık yoğurt+2 kaşık peynir mayası konulur. 30-45 dk arası teleme olması beklenir. kepçeyle teleme bir güzel karıştırılır,iyice sulanması sağlanır. sonra yoğurt süzme torbasına konulur. ağzı sıkıca burulup ters çevrilir, üstüne de ağırlık konur. bu arada bir ton peynir altı suyu çıkıyor tabi. o suyu alıp kaynatırsanız bir miktar da lor elde ediyorsunuz. ben hemen dondurucuya attım oğluşa vermek üzere.
4-5 saat peynir üstünde ağırlıkla bekliyor. bu süre sonunda peyniri alıp minik küpler halinde kesiyorsunuz. bir tencerede 7 lt suyu kaynamaya getirin ama kaynamasın, 80 derece civarı oluyor. bir süzgecin içinde bu küpleri karıştırıa karıştıra eritin. 1- 2 dakika kadar. tezgahın üstüne koyup biraz oynayın elinizle,suyunu atsın( bu arada aslında yağını atıyor ve çok lezzetli bişi çıkıyor ortaya, ziyan etmemenizi öneririm) uzunca sündürün sonra dil şeklinde kesin. soğuk suya atın ki tel tel oluyor,onlar korunsun. işte bu bebiş için olan tussuz dil peyniri.
peyniri erittiğimiz suya 1,5 bardak tuz attık, sonra küp küp doğradığımız peynirlerin diğer yarısını attık. aynı şekilde eridikten sonra, suyunu atın, bir kasenin ya da şekilli bir kabın içine koyun şekil alsın. bu da kaşar peyniri oluyor.
sonuç olarak inanılmaz lezzetli peynirler çıkıyor, eşimle neredeyse yarısını ayak üstü mideye indirdik diyebilirim:)
tencere tencere bulaşık çıkıyor bir sürü ama içiniz rahat oluyor en azından,temiz koşullarda,içinde ne olduğunu bilerek tüketiyorsunuz. o zahmete kesinlikle  değer.


Smryna06

Elinize saglik ve bebise afiyet :) Ben de deneyecegim umarim basarabilirim.


mariposita

smyrna eğer benim tariften yapacaksan sütü kaynatmıyorsun, eklemeyi unutmuşum yoğurt mayalama sıcaklığından daha az bi sıcaklığa getirip mayayı çalıyorsun.


TulinOzOz

Peynir alti suyu sut de yapar.. Sek in ananas myv suyunun icinde de var peynir alti suyu. Bna dogum yaptigim hast ikiz bbk annesi hemsire ic bolca dedi


Smryna06

Tesekkurler mariposita :)


momofbam

Daha yeni gördüm ve okudum.. Ellerinize sağlık, ayrıca paylaşım için de teşekkürler!



Cevaplamak için Üye ol