peynir??

dasgdelen soruyor: 10

markette satılan peyniri yapmak mümkünmü? evde peynir yapan varmı? yapan varsa nasıl?marketteki peynirlere katkı maddeleri yapılışı  asla güvenemiyom  en kısa zaman ögrenmem lazım:))


24 Cevap


CokBilmis

Anammm benden daha psiko olan da varmış :)) Gerçi ben de almıştım peyaz peynir mayası ama sonra üşendim ya ))) Arada lor yapıyorum ama kesilmiş sütten.

Organik al arkadaşım. organik bulamıyorsan keçi peyniri al. Onlarda katkı olmuyor pek.


ozdenin_oykusu

ben öykü ye bolana nın keçi kaşar peynirinden alıyorum


ema

Evet keçi peyniri kesinlikle bende tavsiye ediyorum.Biz nasıl yapıyorduk köyde peyniri anlatayım

Önce ineği sağıyorduk:)))sonra sütü süt makinesinde kaymağını ayırıyorduk sonra o kaymağından ayrılan sütü birgün bekletiyorduk çok sıcak olmaz karadeniz çabuk ekşimiyordu yani.Sonraki gün bir kepçe sütü birocağın üstünde ısıtıyorduk peyir, peynir suyundan ayrılıyordu.Peynir suyu yeşil oluyor aynı yoğurt suyu gibi..Eğer ayrılıyor ve kıvamı yumuşak oluyorsa(kıvamı kulak memesi yumuşaklığında oluyor olmazsa taze sütten bir miktar katıyorduk eğer süt kesilmezse biraz daha eksimesini bekliyorduk.)
        Büyük bir kazan sütü ateşin üstüne alıyorduk orda ısınmaya başlıyordu bu arada organik buzağı midesinden yapılan mayamızdan katıp peynirin kesilmesini sağlıyorduk.Sonra çıkan peynirin suyunu elimizle sıkıp tekrar o yeşil suyun içine bırakıyorduk 3 defadan sonra peyniri çıkartık tuzluyorduk bir miktar. İstersen koymzsın biz uzun vadede yemek için hazırlıyorduk bozulmaması için koyuyorduk tuzu.Sonra o yeşil suyu kaynatıp soğumaya bırakıyorduk dibine çökelek çöküyordu onuda bez torbada süzüp üzerine taş koyup suyunu iyice çıkartıyorduk yoksa bozulur su kalırsa içinde.
      Sonuç olarak çocukluğumda yaptığım bu olayı şehirde yaşamaya başladıktan sonra yapamıyorum.Ama aldığın sütü bir miktar bekletip sonra ısıtıp kestirebilirsin aynı şey..Hazır sütler değil yanlız.


CokBilmis

ema, süt makinesi dediğin nedir?


ema

Netten bulabilirsem göstereyim...



dasgdelen

peynir mayasıyla denedim ama markettki  tam yaglı peynir tadı na benzemiyo bunun bi hilesi olsa gerek diye düşünüym   çok bilmişsm  seninle aynı paralelde yiz ondan yazıların çok hoşuma gidiyo 



dasgdelen

yayık gibi tereyagınımı ayırıyo bu sadece  :)


ema

Hayır hazır olmayan sütün kaymağını ayırıyor, yayık sütün üstünden alınan kaymaktan yapılıyor.


CokBilmis

Bak gene aklımı çeldiniz. 400 TL diyor. Ben şimdi para biriktirmeye başlamaz mıyım? :)

Bir şey daha soracağım ema: Siz sütü sağdıktan sonra kaynatmadan 1 gün mü bekletiyordunuz?



Cevaplamak için Üye ol