ek gıda ve yardımcı ürünler

okanumut soruyor: 10

Merhaba,

Ek gıdaya geçtiğinizde besin hazırlayıcılardan hangilerini kullandınız? (yoğurt makinesi, buharlı pişirici, rondo vs..) Ne ölçüde memnun kaldınız?


41 Cevap


Gulusoy

ben de merak ediyorum bu sorunun yanıtlarınııııı


burcukorpe

selam, benim oğlum da 2 aydır ek gıdaya geçti. Hiçbir alet kullanmıyoruz. Rondo kabusunu ben de duyduğum için hiç o işe girişmedik. Sebzeleri tencerede pişirip sadece efeye ait plastik süzgeçten geçiriyoruz, ama baya iyi ezerek. yani çorbaların hepsi mercimek çorbası gibi koyu kıvamlı oluyor. Meyveleri de yine sadece ona ait cam rendede rendeleyip veriyoruz. ayrıca sabah kahvaltısında kullandığımız tahıl dışında hiçbir şekilde kavanoz mama vermiyoruz. haaa bir de süper şahane yoğurt yapan bir yardımcımız var...ama dr'un verdiği tarifin aynısını yapıyor. ben kendim yapmayı hiç denemedim. ama yapılabilir gibi görünüyor...


okanumut

Merhaba Burcu, 
Dr'unuz tarifini verebilir misiniz?

Rondo kullanmayı ben de pek istemiyorum aslında.. Fakat yoğurt makineleri çok sevimli görünüyor:)) 


burcukorpe

100 cc süt veya devam sütü (biz normal süt ile yapıyoruz) kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa gelineceye kadar soğutulur. (az miktardaki süt çabuk soğuyor) 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilir. üstü örtülerek oda sıcaklığında kımıldatmadan 3-4 saat bekletilir. Bu yoğurt, bizim yediğimizin daha tatsızı (tuzsuz gibi), bir de daha sulu oluyor. 


okanumut

Tamam, bizim dr'unkiile aynı.. O da daha sulu olacağını söylemişti. Hatta tutmadı gibi gelecek sana ama öyle olmalı demişti..

Çok teşekkürler sana ve cevap yazan herkese..
Umarım devamı da gelir cevapların:)



burcukorpe

son birşey...kesinlikle tel süzgeç veya metal rende önermemişti dr. plastik ve cam olacak..


ozguranne

Merhaba,

Biz de hiçbirini kullanmadık. Çatalla ezip verdik. Yoğurdu geleneksel yöntemle mayaladık. 
Cam rendeden çok faydalandık. 


Zelal_

Biz yoğurt makinasını kullanıyoruz, rondo ve buharlı pişirici kullanmadık...
Sebzeleri tencerede pişirdik hep, doktorumuz baya bi tarif vermişti, artık normal kendi yemeklerimiz gibi yapıyoruz.
Süzgeçte süzdük hep, dediğim gibi rondo kullanmadık, yeni yeni çatalla ezme denemelerimizde başarı kaydetmeye başladık...
Yoğurt makinasına gelince, geleneksel yöntemden çok bir farkı yok aslında, esasen sadece sarıp sarmalama olayı yok, birde sütü kaynatıp da koyabilirsin ya da soğuk halde koyabilirsin, seçtiğin şekle göre mayalanma süresi değişiyor.
Biz yoğurt makinasını seçerken kapların cam olmasına ve üretim yerinin Çin olmamasına dikkat ettik, aklımda kalan Tefalinki Fransa üretimi, Severin Almanya'da üretilmişti, Arzum, Wee vs Çin'de üretilmişti. Biz kapaklarının kapanma şeklinden dolayı Severin'i tercih ettik, 5-6 aydır sorunsuz kullanıyoruz.


erimonat

philipsin buharlı pişirici sterilizasyon ve biberon ısıtıcı olarak kullanılan bir setini kullanyorum fakat buharlı pişiricisi küçük şimdilik yetiyor ama. arzumun yoğurt yapma makinasının kapağı plastik ve plastik koku yapıyor diye okumuştum o yüzden kendim mayalıyorum


esraozlem

Rondo, blender, buharlı pişirici kullanmadık.. Yoğurt makinası almıştık ama açıkcası çok uzun sürede (6-7 saat) yaptığı için ilk denemeden sonra sıkılıp eski usül mayalamaya başladım ve öyle devam ettim :)

Yoğurdu günlük süt kullanarak mayaladım, yoğurt makinasının 200 cc'lik cam kavanozları burada çok işe yaradı. Başlangıçta bir kaç kere tutturamadım, bahsettiğiniz gibi sıvı oldu. Annem süt çok fazla soğursa ya da sıcak kalırsa tutmayacağını söylemişti. Bir süre sonra el alışkanlığı oluşuyor, parmak testi yapmadan, camın sıcaklığından anlayabiliyorsunuz. Kalıp gibi tutuyor ve çok lezzetli oluyor. Annem sağolsun :)

Mayayı (2 çay kaşığı yoğurt) dolaptan çıkardıysanız, kaynatıp ılıtılmış tüm süte (200 cc) karıştırmadan, ayrı bir tabakta bir yemek kaşığı kadar sütle (kaynatıp ılıttığınız süt) iyice ezmenizi öneririm. 3-4 saat hiç kıpırdatmadan beklemek yeterli oluyor. Bir de unutup uzun süre beklerseniz yoğurt ekşiyebiliyor buna da dikkat etmek lazım.

Sebzeleri her zaman tencerede pişirdim ve çatalla ezerek, meyveleri ise cam rendede püre yaparak verdim. 1 yaşından sonra çatalla ezmeyi ve cam rendede püre yapmayı da bıraktık. Şu anda bizim yediğimiz tüm yemeklerden (az tuzlu, az yağlı ve salçasız/baharatsız olarak) rahatlıkla yiyebiliyor.

hulyavetuna'ya katılıyorum, pütürlü gıda yemeğe alışan çocuklara ilerleyen zamanlarda normal yeme alışkanlığı kazandırmak oldukça güç oluyor.



Cevaplamak için Üye ol