ek gıda ve yardımcı ürünler

okanumut soruyor: 10

Merhaba,

Ek gıdaya geçtiğinizde besin hazırlayıcılardan hangilerini kullandınız? (yoğurt makinesi, buharlı pişirici, rondo vs..) Ne ölçüde memnun kaldınız?


41 Cevap


ozguranne

Bu arada ikeanın bira bardağına benzeyen dev su bardakları vardır. Biz yoğurdu onun içinde yapıyoruz. Günlük süt kullanıyoruz. 


okanumut

Anlaşılan o ki; eski usullere devam:))


Benim cam rendem hazır..Yıllaaar önce anne-babamın benim için kullandıkları rendeyi ben şimdi kendi oğluma kullanacağım:))..

Yoğurt yapmak için çok sevdiğim bir ablam doğumdan önce bana Paşabahçe'nin minik borcamlarından hediye etmişti..Cam kapaklı, çok sevimli görünüyorlar..2'li paket halinde satılıyor..Kullanmadım henüz ama tavsiye edilebilir bir ürün sanırım:)


zskk

çatalla ezdik hep blendır rondo yasaktı plastik tel süzgeç kullandım meyve suları için plastik yada cam limon sıkacağında sıktım portalını mandalinasını elmasını için cam  rende kullandım.
yoğurt için günlük süt alıp evde cam kapta kendim mayaladım (hazır yoğurdu maya olarak kullanmak zorundayız) arzumun ve tefalin yoğurt makinelri aldım ilk kullanımdan sonra geri verdim 2sinde de kapakalr plastik olduğundan yoğurda bile sinen iğrenç bir plastik kokusu vardı ilk kullanımdan sonra geçer dediler arzumu bana geri verdiler denendim yine aynı şey oldu tekrar geri verdim. uamrım yardımcı olabilmişimdir size şimdiden kolay gelsin:)


Aysegul_Yagmur_Irmak

Ben de blendr kullandım, ama sebze+et şeklinde pişirdiğimden (düdüklüde) etler lif lif oluyordu ve çiğneme refleksi çok güzel gelişti. Pütürlü gıdalarda hiçbir sorunumuz olmadı.

Yoğurdu da önceleri mama kavanozlarında mayaladım, sonra annemde 30 yıllık falan yoğurt makinası varmış, onu aldım. Şimdi fabrika gibi birkaç günde bir taze yoğurt mayalıyorum. Harika oluyor. Ben de hergün bir kavanoz yiyorum. Bu makinaların hiçbir farkı yok yani almayı düşünürsen en ucuzunu al bence. İşte ben deneme yanılma yoluyla 5-5,5 saatte mayaladığını anladım.

Cam rendeyi pek kullanmadım, genelde hazır meyve püreleri verdim. Sebzeyi de bir süre hep kavanoz mamalardan verdim. Sonra da meyveyi dilimleyerek yedirmeye başladım. Yağmur'un 2 dişi 8, 4 dişi de 10 aylıkken çıktı. 10 aylıktan beri 6 dişle fena gitmiyoruz hani. Elmayı, muzu, mandalinayı, hepsini severek çiğniyor ve yiyor. Ama belki de cam rende işini ben bilemedim, elma çok sulu oluyordu, Yağmur'a yedirirken yarısı önlüğüne akıyordu, cici bebe gibi bebe bisküvisi ekleyince de yemiyordu. En iyisi çiğneyerek yemesi diyorum ben de. Özellikle ben yerken gelip gelip benden meyve istemesi çok hoşuma gidiyor.

Sevgiler...


Aysegul_Yagmur_Irmak

Bu arada yoğurt için ben 1 litre günlük süt ile yapıyorum artık. Bir taşım kaynatıp (günlüklerin kaynatılması gerekiyormuş doktorumuz söyledi) eli biraz yakacak sıcaklığa düşünceye kadar bekliyorum. Daha sonra bir kaba 1 kaşık yoğurt koyuyorum. Yeterli sıcaklığa düşmüş sütten bir kepçe kadar alıyorum, yoğurdun olduğu kaba koyuyorum. İyice eziyorum. Püf nokta çok güzel ezilmesi, ayran gibi pütürsüz olacak. Pütürlü olunca çok sulu oluyor yoğurdumuz.

Sonra bu elde ettiğim mayayı tencereye geri boşaltıyorum. Hemencecik karıştırıp yoğurt kavanozlarına koyuyorum. Makinasız yaparsan, birkaç kurulama bezine ve atkı, yelek vb. sıcaklığı tutacak kumaşlara sar. Güzel mayalanması için de kabın hiç sarsılmaması gerekiyor.

Son bir püf nokta; yoğurdu dolapta birkaç saat kapağını kapatmadan beklet. O zaman kıvamı harika oluyor. Benim yoğurtlarım artık homojen yoğurtlar kıvamında. İlk baştakiler çok sulu oluyordu.

Hmmm canım istedi, hemen bir kavanoz yiyeyim. :)



baharb

Irmakyagmur senin bu yazini okuyunca yogurt yapmayi denedim hemen. Ne yazik ki ilk deneme biraz basarisiz. Simdi ziyan olmasin istiyorum, sanirim az beklettim (3 saat) ve isiyi cok sicak tutamadim ve belki de az maya koydum, falan filan. (900 ml sutten yaptim, 6 bebek kavanozuna bosalttim tanesi 150 ml). Su an buzdolabinda, cok sulu, mis gibi ayran-yogurtumsu kokuyor ama kivami kotu. Diyorum ki ben bunu tekrar (ertesi gun) sicak su dolu bir kapta bekletsem falan tekrar isitarak, yogurt mayalama islemine devam edebilir miyim? Ziyan etmek istemiyorum ama su haliyle yenebilir gorunmuyor..

  Bu soruyu onceden yazmistim, dun gece bu cam kavanozlardan bir tanesini bu sekilde sicak su dolu bir kabin icinde bir saat falan beklettim, sonra tekrar dolaba koydum. Bu islemleri hep gecenin bir saatinde isten eve geldikten sonra yaptigim icin vakit gec oluyor bekleyemiyorum yatiyorum. Sabah dolaptaki kavanoza baktigimda kivami biraz daha koyulasmisti digerlerine gore, yani umit var. Bu aksam eve gidince tekrar denemeyi dusunuyorum. Bu konuda bilginiz var mi, yogurt boyle arada dolaba geri koyup sonra geri isitip mayalanir mi?
Bir de geceden sabaha kadar disarida ilik-sarip sarmalayip falan bekletsem ne olur eksir mi?

imza: Yogurt makinesi almamakta direnen amator bahar.


burcukorpe

bahar, bi kere aynı şey benim de başıma geldi. sıcak suyun içine koyduk filan ama bana mısın demedi. olmadı. attım mecburen. yoğurt makinası alma. bir dahaki sefere en küçük kavanozunda yap yoğurdu. işi kaptıktan sonra büyük miktarlarda yaparsın. böylece moralin bozulup da hevesin kırılmamış olur.

İmza:yoğurdu 3 denemeden sonra ancak becerebilen anne


yasemin_ekin

baharb, yogurt mayalama ile ilgili. Biz kapaklı bir kasede mayalıyoruz, iyice sarıp sarmalayıp, kaloriferin üstüne koyuyoruz. 3 saat civarı tutuyor yogurt.

irmakyagmurun dedigi gibi, yogurt ile sütü karıştırıp pürüzsüz hale gelmesi de etkili.

kolay gelsin, bir tutuyor  bir tutmuyor.


baharb

valla tekrar ayni yogurdu sicak suda bu sefer 6 saat beklettim, super oldu. ilk gun 3 saat, ertesi gun 6 saat. sonuc guzel bayagi iyi bir yogurt kivami...
belki benim basladigim maya farkli oldugu icin boyle uzun surdu, ne de olsa amerikan yogurdu. ya da sicaklik yeterince sicak degildi, bilemiyorum. ama kurtardim yogurdu, mutluyum. kizima da yedirdim.


ipek

Sizlere sormak ve danışmak istediğim 2 konu var:

Bende normal yoğurttan aldığım maya ile yaklaşık 1 aydır kendi yoğurdumuzu yapıyorum. fakat geçenlerde markette görünce aklıma geldi. acaba prebiyotikli bebek yoğurdunu maya olarak kullansak daha mı faydalı olur.??  Peki siz prebiyotik yoğurttan mayalamayı denediniz mi hiç. 

birde  şunu sormak istiyorum. sürekli kendi yaptığımız yoğurdu maya olarak kullandığımızda mayadaki canlı kültür sayısı gittikçe azalır mı? çünkü herzaman kıvamını çok iyi tutturduğum halde, en son yaptığım yoğurt bir türlü mayalanmadı. sütle yoğurt arasıbr şey oldu malesef :((



Cevaplamak için Üye ol