labne ve krem peynir ile ilgili bilgilendirme

04/12/2010 12:24:00
nesejoy 4,5Y soruyor:

peynir konusunda cogumuzun aklinda sorular vardi. ben de bu isi yapan kimya muhendisi arkadasima sordum. aldigim yanit asagida. umarim faydasi olur. sevgiler



Labne peynirin kabaca üretim şeması aşağıda...

 

-         LABNE ÜRETİMİ -

 

 

FORMÜLASYON-

 

INGREDIENTLER

(%)

% 10 'luk krema

93.20

Sofra Tuzu

6.00

SODIUM ALGINATE FG*

0.80

TOPLAM

100.00

 


kullanılan katkı alginat sadece....alginatın kaynagı deniz yosunu fakat icerisinde bir takım tuzlar ve stabilizerler var.....fakat yediğin bir cok urunde alginat kullanımı mevcut zaten.....gıdaya uygun saflıkta ürün kullanıyorsa firma sorun yok....

fakat en buyuk sorun su....yaz ayları geldiği için peynirlerde bozulma-kuf maya eksime gibi sorunlar ortaya cıkıyor...ozellikle labne de krema oldugu icin bu risk daha fazla....bunun icin koruyucular devreye giriyor....koruyucu kısmında ise firmalar etiketlerinde bunu belirtmiyorlar zaten analizde bulunmayan koruyucular tercih ediliyor genelde...

bize, yetiskinlere pek biz zararı yok...en azından bizim sattıklarımızın karacigerde parcalanabilme ve gıdaya uygunlugu mevcut....fakat ufak cocuklar icin dikkatli olmak gerek bence...kaynagı belli olmayan kanserojen koruyucular da firmalar tarafından ucuz ve etkili oldugu icin tercih edilebiliyor...bu sebeple .yine ulusal marka tercih etmekte fayda var...pınar ve ak gıda-ulker....bence ikisi de basarılı hatta pınar daha bir tercih edilebilir......ama bence yetiskinler yemeli sadece....

eger zorunlu bir sebep yoksa ben process peynirlerin bebeklere yedirilmesine karsıyım.....

benim bildiklerim bunlar ...umarım faydası olur....

Golden Goat Keçi Sütü Bazlı Beslenme Ürünü No 2 Bebeklerin büyüme ve beyin gelişimi içinyet...

Benzer Sorular


<12345>
04/12/2010 12:36:00

Hımm bizim çocuk doktoruda pek labne den yana değildi :( Ama zaten peyniri çok zor yedirebildiğimden biraz biraz labne vermeye başlamıştım ben de şimdi onu da mı veremeyeceğim yani?

04/12/2010 12:54:00

bizim eve krem peynir hiç girmiyor. Aksine ben de çok severim:(
eşim gıda mühendisi ve işi nedeniyle fabrika denetimlerine de gidiyor. Bu tarz peynirlerin üretiminin çok da güvenli olmadığı görüşünde. Sonuçta eritme yoluyla üretildiklerinden içine her türlü kalan peynir katılarak eritilip krem peynir elde edilebiliyor. İçinde küflü peynir mi var, kalan satılmayan kaşarlar mı eritilmiş belli değil. Aynı mantıkla eve sosis,salam,nuget ürünler girmiyor. Çünkü onları üreten makinalara da ne atsan öğütüldüğünden güvenemiyor. Yine pastanelerde satılan ay çöreği de sakat ürünler gurubunda. Kalan, bayatlamış belki de bozulmuş kalan kurabiye,hamurlar öğütülmüş olabilir. O nedenle krem peyniri çok çok seviyorsanız çok güvendiğiniz bir markadan alın bence. Ama çocuk konusunda daha hassas olmak lazım. Bence hiç riske atmayın.

04/12/2010 13:12:00

fayda zarar dengesi kurmak lazim bence. eger hicbirsekilde baska peynir yediremiyorsaniz iyi markalar tuketilebilir. eger mumkunse penynirin en dogal halini yani beyaz peyniri tuketmek lazim.

04/12/2010 13:22:00

Çok teşekkürler bilgilendirme icin..

04/12/2010 13:39:00

Hayatım Türkiye'de bebeklerin yarıdan çoğu labne tüketiyor ve bunu doktorlar öneriyor. Labne'nin de üzerinde zaten bebekler için falan diyor zaten. Anlamadım ki:( Bu paylaşım çok iyi oldu evet benim de kafamda bir soru işareti olarak duruyordu. 

04/12/2010 19:00:00

netice nedir? ne yedirmeliyiz? diğer peynirler de tuzlu ve onlarda katkı maddesi vardır illa ki???,
ne yiicezz imdattt

04/12/2010 19:36:00

Kalıp peynirlerde de güvenilir marka olması önemli bence. Biz henüz kalıp peynir yedirmeyi başaramadık, ağzında hemen yumuşamadığı için reddediyor, hemen çıkarıyor. Ben labne ve danino yediriyorum peynir olarak. Umarım hatalı bir şey yapmıyorumdur. Nesejoy'un dediğine katılıyorum, hiç yememesinden iyidir. Biraz önce de şunu düşündüm, ben hala süte kendimi adapte edemedim çocuğuma vermek için, elim hala aptamile gidiyor. Pınar çocuk, pınar organik falan alıyorum. En son da danino benim sütüm aldım, tadı çok hoş, vanilyalı ama bu sefer de sütü vanilyalı bilecek, belki sonra sade olanı içirmek zor olacak. Kafam karıştı, bu durumda sade süt (bir ara ballı veriyordum-ondan da vazgeçtim) vermek daha mantıklı sanki. Peynirde de aynı durum, labne daninodan daha iyidir, en azından sade peynir tadı var.

Bence de imdaaat.

04/12/2010 21:04:00

ben de uzun süre labne verdim kahvaltısında.bu konuyu duyduktan sonra arayışa girdim.tuzsuz lor tavsiye ettiler.baktım tadı güzel kıvamı da ağızda eriyebiliyor...
ırmakyağmur süt konusunda acaba içermi,alışacakmı diye benimde tereddütlerim olmuştu ( biberon hiç almadığı için) ama azar azar her gün aynı saatlerde  bardakta SEK şişede günlük süt verdim.ısıtmadan soğuk içmeyi daha çok sevdi. tabii dolaptan çıktığı gibi vermedim biraz oda sıcaklığında bekleterek..şimdi kendisi yanıma gelip anne süüt diyor :)

04/12/2010 22:53:00

Ben de uzun süre labne verdim, şimdi keçi peynirini akşamdan suda bekletiyorum.
Irmakyağmur, süt konusunda çoook kısa bir tecrübemiz oldu, çok referans alınacak bir örnek olmayabiliriz bu anlamda ama paylaşmak istedim; 3 gün verdim süt, günlük süt verdim, o ara Pınar organik mi, çocuk sütü mü,yoksa günlük süt mü vs vs derken, bir sürü yazı okudum, UHT sütlere karşı bir soğuduk ki sormayın, elde bi günlük süt kaldı, onda da ne kadar sağlıklı, ineklere ne veriliyor soru işaretleri devam etti, bazı yerlerde 6.ayda verin sütü, bazı yerlerde 2 yaşına kadar vermeyin deniyordu. Oğlum içerken hiç yadırgamadı sütü, kaka sıklığı ve kıvamı değişti, biz de Hülya'nın tavsiyesiyle ayran deneyelim dedik bizim oğlan tabiri caizse "saçmalamayın" dedi :) Bizde kısa süren süt maceramızı bir süre askıya aldık. Gece yatmadan aptamil 1+ veriyoruz... Anlayacağın döndük yine 900gr kutulara, yalnız Aptamil 1+'nın tadı nedir öyle yaw, vanilya mı desem, beyaz çukulata kokusu mu desem, hazırlarken bikaç ölçekte ben mi içsem diyorum arada...

04/13/2010 06:53:00

Arkadaşlar;
Daha önce belirttiğim gibi eşim gıda mühendisi. 
Eşimin iş arkadaşı süt,peynir bölümünde,gıda mühendisi ve ayrıca onunda bebeği var.
Bayan olması itibariyle de peynir için en doğru bilgiyi ondan alabilirim. O ne şekilde tercihde bulunmuş öğrenirim.Labne yedirmiş mi mesela.

Ayrıca pastorize süt,günlük süt olayını eşime sormuşlardı.
Kesinlikle pastorize süt demişti. Çünkü sütteki mikrobun ölmesi ama bunun yanında vitaminini kaybetmemesi için çok kısa sürede ısıl işlem olayı yani pastarizasyon işlemi UHT sütlerde yapılıyor.
Oysa günlük süt pastorizasyona tabi olmadığı için vitamin ve mikrobik açıdan tercih edilmemesi gerektiğini söylemişti. Ayrıca en sağlıklısı el değmeden paketlenmesi ve kutu da saklanması. Günlük sütler bakkallarda korunma olayına ne kadar dikkat ettikleri belli değil. Yine kapıya gelen inek sütleri mikrop açısından felaket. Tabi onu alıp annelerimizin yöntemi ile kaynatınca mikrop ölmesiyle içinde faydalı pek bir şey kalmıyor. Burda önemli olan ısıl işlem olayının hızı. Bu da UHT sütlerde en hızlı şekilde sağlanmış.O yüzden bebekler için en sağlıklı süt UHT demişti. Bununla ilgili çalışmada vardı. Onu da bulunca yollayayım. Ben sadece duyduğum kadarını aktarabildim.

<12345>

Cevabın:


Soruyla ilgili tecrübelerini paylaşmak için giriş yapmalısın. Kayıtlı değilsen, bize katıl ve çocuklu hayatını kolaylaştır. Nurturia hakkında daha fazla bilgi için tıkla.