labne ve krem peynir ile ilgili bilgilendirme

nesejoy soruyor: 10

peynir konusunda cogumuzun aklinda sorular vardi. ben de bu isi yapan kimya muhendisi arkadasima sordum. aldigim yanit asagida. umarim faydasi olur. sevgiler



Labne peynirin kabaca üretim şeması aşağıda...

 

-         LABNE ÜRETİMİ -

 

 

FORMÜLASYON-

 

INGREDIENTLER

(%)

% 10 'luk krema

93.20

Sofra Tuzu

6.00

SODIUM ALGINATE FG*

0.80

TOPLAM

100.00

 


kullanılan katkı alginat sadece....alginatın kaynagı deniz yosunu fakat icerisinde bir takım tuzlar ve stabilizerler var.....fakat yediğin bir cok urunde alginat kullanımı mevcut zaten.....gıdaya uygun saflıkta ürün kullanıyorsa firma sorun yok....

fakat en buyuk sorun su....yaz ayları geldiği için peynirlerde bozulma-kuf maya eksime gibi sorunlar ortaya cıkıyor...ozellikle labne de krema oldugu icin bu risk daha fazla....bunun icin koruyucular devreye giriyor....koruyucu kısmında ise firmalar etiketlerinde bunu belirtmiyorlar zaten analizde bulunmayan koruyucular tercih ediliyor genelde...

bize, yetiskinlere pek biz zararı yok...en azından bizim sattıklarımızın karacigerde parcalanabilme ve gıdaya uygunlugu mevcut....fakat ufak cocuklar icin dikkatli olmak gerek bence...kaynagı belli olmayan kanserojen koruyucular da firmalar tarafından ucuz ve etkili oldugu icin tercih edilebiliyor...bu sebeple .yine ulusal marka tercih etmekte fayda var...pınar ve ak gıda-ulker....bence ikisi de basarılı hatta pınar daha bir tercih edilebilir......ama bence yetiskinler yemeli sadece....

eger zorunlu bir sebep yoksa ben process peynirlerin bebeklere yedirilmesine karsıyım.....

benim bildiklerim bunlar ...umarım faydası olur....


50 Cevap


Tunam10

Merhaba lina;
Eşim gıda mühendisi olduğundan genel olarak süt ve süt ürünlerini biliyor ancak et bölümünde çalışıyor ve asıl uzmanlığı et.  Ama kendisi ile konuştum. Keçi peyniri, labne,yoğurt konusunda süt bölümünde uzman, gıda mühendisi ve 1 yaşında bebeği olan arkadaşından bilimsel ve tecrübe anlamında bilgi alıp bana dönecek. O zaman seni bilgilendireceğim.


lina

 çok teşekkür ederim merakla bekliyorum


meycan

Arkadaşlar düşünün süt konusunda ben nasıl bir baskı altındayım :))))
O yüzden uht kullanıyorum ben de :)


fadis

Oğlum ek besine başladığından beri yerel bir üreticinin tuzsuz lorunu kullanıyorum. Eğer biterse ve almaya fırsatım olmazsa labne kullanıyorum. Bundan sonra ise labne kullanmayı bırakacağım. Süt içirmeye gelince, bizim doktorumuz aptamil junior ile devam etmemizi istedi ve günlük 500ml gibi bir miktara ulaşmaya çalışıyoruz beslenmesinde. Ana öğünlerinin dışındaki öğünlerde verdiğimiz yoğurtları da Aptamil junior ile yapıyorum bir de eğer yoğurt mayalamadıysam Sütaşın çocuk yoğurdunu veriyorum. En son bebeğim uykudayken  saat 24 te sütünü içirdikten sonra artık uykusunda süt vermeyi bıraktım. Ola ki açlıktan uyanır ise tekrar süt veriyorum, sabaha karşı bazen istiyor gün içindeki yeme durumuna göre. 



Aysegul_Yagmur_Irmak

Fadis artık gece beslenmesini kesebilirsin bence. Oğlum biraz istisna gerçi, 4 aylıkken gece meme için uyamayı kesti, o zamandan beri de gece beslenmiyor. Yatmadan önce genelde muhallebi yiyor, öyle uyuyor, acıkmıyor olmalı ki hiç uyanmıyor 4 aylıktan beri. :)

Arkadaşlar günlük sütün bebeklerin içmesi için mutlaka önce kaynatılması gerektiğini profesör çocuk doktorumuz söyledi. Başka bir bilgim yok yani. İsterseniz siz de araştırın. Yetişkinleri steril olmaması etkilemiyormuş ama bebeklerde durum farklı.

Çocuklarımıza ne içireceğimizi, ne yedireceğimizi şaşırdık. Ne zor anne olmak... Benim oğlum da 2 gündür dişten dolayı çıkan (tahminime göre) ateşinden midir nedir, normal süt de içmiyor formül süt de! Ne yapacağımı şaşırdım, sürekli döküyorum. Eskiden çok severdi. Son zamanlarda 180 hatta bazen 210 cc falan içiyordu.  



Sheena

Çoğu cevabı göz gezdirerek okudum ama şunu açıklıkla anlatmam gerekiyor sanıyorum.
Üniversitede okurken zorunlu olmayan yaz stajımı Türkiyenin sayılı süt ürünleri fabrikalarından birinde üretim bölümünde yapmıştım. Sütün alım aşamasından bize sunulana kadar geçirdiği aşamları gördükten sonra inekten direk sağılıp önüme konsa bile açık süt içmemeye karar verdim açıkçası.
Öncelikle, hiçbir ulusal firma adını ve yıllarca çalışarak elde ettiği markasını riske atmak istemez diye düşünüyorum. Buradan yola çıkarak adamlar, mal kabulden ziyade inakten başlayarak gıda güvenliği uygulamaya başlıyorlar.
Öncelikle, sütü temin edecekleri çiftçiler ile anlaşıp onlar bilgilendiriliyor hayvanlarına nasıl bakacakları, nasıl süt alacakları, ne durumlarda firmayı bilgilendirecekleri açıklanıyor. Bu aşamayı geçtikten sonra toplanan sütler özel araçlar ile fabrikaya geliyorlar. Öyle eskisi gibi arkası açık pick up kamyonetler falan yok çok şükür.
Gelen sütler üretime girmeden önce çeşitli analizlere tabi tutuluyor. Üretici içine başka birşey ilave etmiş mi? Antibiyotik var mı? Değerleri neler vs. gibi...
sonrasında eüer o süt kabul ediliyorsa üretime geçiliyor.
Üretimler genelde kapalı sistem yapılıyor. Yani sütü alıp kendi taşıma tankerinize koyduktan sonra analiz yapılacak numuneler dışındaki kısma insan eli değmiyor. Direk kapalı sistemlerle ne olarak işlenecekse o bölüme aktarılıp o işlem yapılıyor.
Bizim tükettiğimiz sütlerde iki ısıl işlem var dediğimiz gibi sterilizasyon ve pastörizasyon. Evde yaptığımız bir nevi pastörizasyona giriyor. Buna dair kaynatma işinin süresi uzun/ kısa diye konuşulmuş, önemli olan kısım orada kaynadıktan sonra ne kadar süre sıcaklığa maruz kaldığı değil aslında, sütün o aşamaya gelene kadar aldığı ısı önemli. Mesela hepimiz biliyoruz ki vitaminlerin bazıları çok narinler işte C vitamini sıcağa ışığa havaya gelemez bozulur gibi gibi. Bu şekilde bir çok vitamin mineral ve yararlı partiküller bizim sütü ısıtmamız sırasında bozulabiliyor veya kaybolabiliyor.


meycan



Arkadaşlar hepinizden çok özür dileyerek birşey demek istiyorum.
Konuyla hiçbir alakası yok, lütfen kusura bakmayın ama tutamadım kendimi, yazmazsam çatlarım...

Sheena,
Kızının fotoğrafını görünce benim kızım zannettim..... Gülce'nin 4 aylık fotoğrafına ne kadar benziyor.......  Yani ikiz olsa bu kadar olurdu heralde....




Sheena

evet hemen konuyu dağıtıyorum :D
Hakkatten :))))) çok benziyorlarmış :))


anneyazar

Bu günlük süt mevzu beni çok şaşırttı:( Diğerleri de süt tozu ama eşleriniz buna ne diyor acaba?


Aysegul_Yagmur_Irmak

Sanırım tüm markalar süt tozundan değil ama mesela Pınar'ın sütün dönemsel verim farkından etkilenmemek için sütü işlemeden önce hemen süt tozuna çevirdiğini biliyorum. Ama bunun bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum açıkçası.



Cevaplamak için Üye ol