kurutulmuş kayısı

edamira soruyor: 5

zararı olduğunu bilmeden miraya sarı kayısı yediriyormuşum.

gerçekten çok mu tehlikeli sarı olanlar bilginiz var mı?

 


5 Cevap


ilkayoz

ben de bir zararını duymadım ama genelde siyahından yediriyorum çocuklara,zararlı demeyelim de diğeri daha faydalıdır.


ozlmarmylmz

sarı olanlar kükürtle sarartılıyor.tabiki zararlı
koyu renk olanlardan alın.


ceyland

Kayısının, rengini koruması ve daha uzun süre dayanması için kükürtlendiğini biliyorum.. tüm dünyaya sattığımıza göre kükürtleme standartlarına uyuyorlardır diye düşünüyorum..

Bence bugüne kadar yedirdiklerinizden dolayı içiniz rahat etsin ama kayısı zengini bir ülkedeyken gün kurusu olanları tercih etsek daha iyi bir seçim yaparız gibi geliyor. Onların da son kullanma tarihlerine, böceklenme durumlarına bakmak lazım tabi :)


Sanemm

Bizzat şahit oldum, kükürtle istim denilen bir işlemden geçiyor. Küçük bir odaya kasalarla taze toplanmış kayısılar yerleştirilip kapısı kapatılıyor, odanın içerisine doğru olan bir şömine benzeri yerden kükürt yakılıyor dumanı oda içerisine giriyor ve bu şekilde kayısılar belirli bir saat bekletiliyor. Ardından kayısılar kasalarla çıkartılıp güneşe serilip kuruması bekleniyor. Renkleri bu nedenle sarı oluyor.

Malesef aynı sistem aldığımız sarı mandalinalar için de geçerli. Kasalarla toplanıp nakliye araçlarına yüklenen mandalinaların arasına kimyasal bir madde konuluyor bu sayede bir gün içerisinde sarı mandalinalar elde ediliyor. Tabi bizlerde evde mandilinaları ellimizle soyup kabuğuna temas eden ellerimizle birlikte afiyetle yutuyoruz.

Kayısının işlem görmemişi günkurusu olarak adlandırılıyor, rengi kızıl siyah arası koyu oluyor. Aktarlardan rahatlıkla temin edebilir güvenerek tüketebilirsiniz. Sadece güneşte kurutulduğundan ve işlem görmediğinden rengi göz alıcı değil ancak gayet sağlıklı.


edamira

teşekkür ederim arkadaşlar



Cevaplamak için Üye ol