buzluğa atılacak pratik şeyler

nurturia soruyor: 10

Üyenin kendi isteğiyle ya da kurallara aykırılıktan dolayı üyeliği sonlandırılmıştır.


63 Cevap


CokBilmis

En ucuzu alüminyum kaplar. Isıtılınca tehlikeli olduğu, soğukta zararı olmadığı söyleniyor.

En sağlıklısı olsun diyorsanız: glasslock ve braun'un cam saklama kaplarını önerebilirim.


SelmaOnurEmre

Yazılanların hemen hepsini ben de yapıyorum. Derin dondurcusuz bir hayat düşünemiyorum:)) Çok fazla misafirim geliyor ve herşeyi 1 günde yapmak imkansız. Saklama konusunda en iyisi tupperware bence. Evet pahalı ama sağlığımız için iyi bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Buzluk poşetleri (kilitliler de dahil) içindeki donup sertleştiğinde mutlaka biryerlerinden deliniyor ve hava alıyor. Dolayısıyla koku siniyor. Pişmiş gıdalar için uygun değil bence. Özellikle de poğaça, kek vs için. Sebzeleri buzluktan çıkarınca tencereye atmadan bir süzgece koyup üzerinden su geçirirseniz hiç koku kalmıyor.

Sağlıklı olmadığını biliyorum ama yapmak isterseniz karnıyarığı tamamen hazırlayıp dondurunca da çok iyi oluyor. Hemen bir tencereye koyup üzerinde salçalı su gezdirerek pişirebilirsiniz. Mayasız poğaçaları hazırlayıp yumurtasını sürerek önce bir çay tepsisiyle buzluğa koyup donduruyorum ki birbirlerine yapışmasınlar, sonra saklama kaplarına atıp misafir gelince doğrudan fırına koyuyorum. Aynı şekilde sulu köfteleri de önce çay tepsisinde dondurup sonra poşetliyorum ki yapışmasınlar. Nohut ve kurufasulyeyi sadece 1 gece önceden ıslatılmış şekliyle koyuyorum. Nohutun bir kısmını da iyice haşlayıp küçük poşetlerde koyuyorum, pilav, tarhana, yarmalı yoğurt çorbası vs için hazırda oluyor. Mercimek çorbasını katı bir şekilde hazırlayıp donduruyorum. Geriye tencerede sıcak su ekleyerek ısıtması kalıyor. Tecrübelerime göre mantar ve patatesli börek buzluktan çıkınca hiç iyi olmuyor. Bir de ben dolmayı da pek sevmiyorum, pirinçleri parçalanıyor.

Yalnız benim sorunum şu ki, buzluk bana küçük geliyor:(( İlk fırsatta ayrı bir derin dondurcu almam lazım!!


SelmaOnurEmre

@ayseylehayat karnıbahar köftesini ve mücveri nasıl donduruyorsun? Benim oğlum için dışarıda yedirmek üzere hazırladığım en pratik yemek karışık sebzeli mücver. Ama ben çıkmadan hemen önce buzlukta ne varsa o an karnıbahar, kabak, semizotu, pazı, ıspanak vs rondoya atıp parçalıyorum, içine 1 yumurta, 1-2 kaşık tam buğday unu, tuz ekleyip teflon tavada az yağda kaşık kaşık pişiriyorum. Yanına da ayran.. Çok lezzetli oluyor ve arabada yedirmesi kolay oluyor.  Sebze düşmanı oğlum bayıla bayıla yiyor:)) Bu arada hazır ayran içirmeyi sevmediğimden, kendim yapıp pet şişeye koyuyorum. Pet şişenin kapağını delip pipeti ordan geçiriyorum. Böylece dökmeden rahat rahat kendi içiyor arabada...Konuyla alakası yok ama belki birilerine fikir olur diye yazayım dedim:))))))


can80

Ülkeryildizi bende sana sorayım tupperware in kaplarınıin hangilerini buzlukta ve nasıl kullalniyorsun mesela et ve kiyma yada köfte için nasıl dondurup cozduruyorsun teşekkürler


SelmaOnurEmre

@meliserb o kadar çok çeşidi var ki tuppereware'in, tamamen kendi ihtiyaçlarınıza uygun olanları bakıp almanız gerekir. Bendekilerin bazıları yeni serilerde yok mesela. Ben daha çok pişmiş gıdalar için kullanıyorum tupperware'i. Kek, kurabiye, pide, poğaça, börek vs ile yemek olarak şimdiye kadar sadece nohut yemeği ve taze fasulye yemeğini koydum. Gerçekten hiç koku almıyor içine. Herşeye kullanmaya gerek yok bence. Çünkü sonradan pişenlerde koku problemi olmuyor zaten. Biraz sebzelerde hissetmiştim onu da dediğim gibi süzgeçten geçiriyorum, koku kalmıyor. Et ve kıymayı azar azar buzdolabı poşetine iyice incelterek koyuyorum. Böylece çözdürmeden direk pişirmek mümkün oluyor. Çözdüreceksem de mümkün mertebe buzdolabının normal yerinde çözdürüyorum. Köfteyi de yine tupperware'e dizip, yapışmasın diye aralarına buzdolabı poşeti keserek koyuyorum. Çiğden konulan yufka böreklerinin arasına da poşet koymak gerekiyor, yoksa yapışıyorlar, ayırmak çok zor oluyor.

Bu arada yeri gelmişken şunu da paylaşayım. Ben eskiden ara sıra şu tava yoğurdu kaplarını ya da dondurma kaplarını da kullanırdım. Çok da güzel koruyorlardı yiyecekleri. Ama öğrendim ki onların da son kullanma tarihleri içindekinin raf ömrü kadarmış. Çok şaşırmıştım duyunca.

@suhande insan mecbur olunca pratikleşiyor:)) Pratikleşmezse de bunalıma giriyor... En iyisi tedbirli olmak bence her zaman... Bu arada sağlıkla bebişine kavuşursun inşallah....



can80

Cevabın için ve paratik mucver ayran tarifin için cok teşekkürler oglum için bu hafta sonu deniycem birde bebek için ek gıdada yine böyle pratik tariflerin varsa paylaşırsan sevinirm bebisim 6,5 aylık ek gıdaya başladık fakat dışarıda problem oluyor.


can80

Aaa aceleden yeni farkettim sizde suhande de bebeğinizi saglikla kucağınıza alırsınız inşallah....


mert_mert

bende derin dondurucunun yeni üyelerindenim ilk defa geçen sene doldurduk annemle..denemelerim karnıyarık için patlıcan enginar bezelye bamya yeşil fasulye kuru çeşitleri nohut fasulye kıyma kavurması börek poğça ekmek içi nane maydonoz ...bunlar çok iyi oldu ama fasulye az koku oluyor yani buzluk fasulye olduğu anlaşılıyor ama bamya harika oldu patlıcan biraz yumuşak oluyor pişince(lapaya dönüşme noktası) birde direk yufka koydum poşetle anlık mşsafir için ama kıtır kıtır dağıldı çözülmesini bekleyince sulandı malum hamur gibi oldu ...yani diğerleri iyiydi ama hüsrana uğradıklarım belki sizlere tecrübe olur..ayrıca ıspanak ve soğan koymayın sakın onlar bir zehir gibi oluyormuş durunca ...soğan cidden çok fena kokuyor resmen tiksinme yapıyor..ıspanakda keza öyle ...

  ama sizleri takipteyim bende yapıcam burdan okuduklarımı...
 birde ben domates ve biberi rondolayıp kaynatıyorum sonra sıcak sıcak kavanoza doldurup bekletiyorum terden ..konserve oluyor aynı işlemi melemen gibide yapıyorum (domates ve yeşil biber)kışın aç aç melemen yap..diğeride salça gibi oluyor...


mert_mert

ayrıca folyonun sağlıksız ve kansorejen olduğu söleniyor ama şöle ufak çaplı bir düşünün herşeye folyo sarılı ..yağlar salçalar ketçaplar tavuk suyu sarelleler krem peynirler herşey folyo ile sarılı piyasada ...


nilsafak

mert 55 folyo yerine kağıt tabak ve strec film kullanıyorum nispeten daha sağlıklı bence.. :)



Cevaplamak için Üye ol