Dana etindeki demir

candasinannesi soruyor: 10

doktorun dediğine göre: dana etini çok pişirince demirleri ölüyomuş. mesela etli sebze yemeği yapınca demirler gidiyor.nasıl yani?!


10 Cevap


CokBilmis

:)) Çok pişirme demek istemiştir. Yüksek ateş uygulama vs

Yemek lezzetli olsun da varsın demiri az olsun, bence önemli değil :)


olivia

Ben vejetaryenim ancak oglum icin pisirmeye baslayinca hic bilmedigim icin didiklemistim konuyu.hayvansal kaynakli protein ve demir almak istiyorsak etin cok pismemesi gerekiyor.yani etin suyunun icinde hapsolmasi gerekiyor ki bunun anlami et suyu faydalidir olarak dusunulmesin.tavuk suyunun aksine et suyunun besin degeri protein ve demir acisindan yok.Neyse fazla pisirme ozellikle izgara yaparken et muhurlenmeden pisiriliyorsa yapisindaki proetin demir b12 kayboluyor ya da en iyi ihtimalle minumuma iniyormus.

Ben ogluma hic etli sebze yemegi yapmadim su ana dek.sebzeleri zeytinyagli ya da cig olarak veriyorum.eti de kofte dahil once muhurleyip degisik formlarda firinda pisirerek yediriyorum bu yuzden.


julyet

olivia mühürleme işlemini nasıl yapıyorsunuz?


olivia

Demir bir izgara tavasi edindim.yuksek ateste tavayi kizdiriyorum iyice kizinca cinsine ve kalinligina gore once bir yuz sonra diger yuzunu muhurluyorum.ornek olmasi acisindan kofteyi misal 2 dk bir yuzu 1 dk diger yuzu.kalin bonfileyi 4 dk biryuzu 3 dk diger yuzu gibi.ancak dikkat etmek muhurleyecegim diye eti yakmamak gerekiyor.dogrusunu soylemek gerekirse ayari bulmak zaman aliyor alisina kadar baya et telef ettim maalesef tabi benim beceriksizligim de olabilir bilmiyorum.


mert_mert

çoçuklarda iyi pişmemiş eti ağzında sakız gibi çiğneyip yutmuyorlarki :))




olivia

Et iyi pismiyor degil ki ama . pamuk gibi yumusacik oluyor.tabi ben hic tatmadigim icin bilmiyorum ama esim,ailem vs oyle soyluyor yani ki.yazlikta mangalda pisen eti yiyemeyen agzinda cevirip buyuten oglum bu yontemle pisen etleri kolayca kofte gibi yiyebiliyor.


kle

Fazla pişirme il demirin kaybolduğunu ilk defa duydum.Oğluma özel yaptığım etli yemekleri Küçük tencerede pişiriyorum ve bakteri kalmasın diye çok kaynatıyorum.Merak ettim az pişirmek kaç dakika,ya da çok pişirmek kaç dakika.


nisannn

ben bebeğimin yemeklerini daha pratik yapabilmek için elektrikli düdüklü tencere almaya karar vermiştim. çokbilmişin sitesinden görüp:) hatta alacağım modelde 'bebek yemekleri' diye bir tuş bile var. şimdiiiii orada et düğmesine basıp da pişirdiğim etlerin demiri yok mu olacakk?

bu arada ben de az pişmiş severim etleri.


ipekkusgoz

sous vide denilen yöntem aslında bu durumun çözümü. Sadece etteki demiri değil sebzelerin vitaminini de korur bu yöntem. Ama oldukça endüstriyel bir yöntem. Koca koca otoglavlar gerekiyor onun için.Ama evde de yapılır niye yapılmasın.Olivia'nin bahsettiği mühürleme yöntemi bunlardan biri.mar'ın dediği gibi marinasyon da etin daha az sürede daha iyi pişmesine yardımcı olabilir.Kullanılan malzemeler(yağ, soğan ,baharatlar vb) etin liflerini yumuşatır ve dediği gibi lokum kıvamına sokar.


candasinannesi

Teşekkürler cevaplariniz için.

peki kuru baklagiller nasıl pisecek demir ölmeden? mesela nohut?


Cevaplamak için Üye ol