hangi balık

erimonat soruyor: 4

oğlumun balık yeme zamanı geldi ilk defa sardalya denedik mercimek çorbasının içine koyarak rondadn geçirdim hangi balıkları nasıl yapıyorsunuz


14 Cevap


fatos

önerileriniz için teşekkür ederim. Acalya bende sizinle aynı fikirdeyim. çocuğun önünde yemeklere tepki göstermemek lazım. özellikle yeni alışırken. ama itiraf etmeliyimki biraz büyüdüğünde vejeteryan olmasını da çok isterim. tabi kendi seçmeli


pinarbyk

Bebeklerinize yüzey balıkları yedirin. Doktorumuz özellikle istavrit ve hamsiyi tavsiye etti. Levrek ve çipura da yedirebilirsiniz. Dip balıklarında sizlerin de bahsettiği gibi civa olması muhtemel. Dil balığı dip balığıdır, eti her ne kadar yumuşak ve lezzetli olsa da bebeklerinize yedirmemenizi tavsiye ederim. İlk yedirdiğinizde levrek verirseniz bebeğiniz daha çok sever, eti yumuşaktır. Ben istavrit vermiştim, eti biraz daha kuru olduğundan yutmakta biraz güçlük çekmişti. O nedenle balığı verdikten sonra ardından bir kaşık da çorba vermiştim, ikisini birbirine karıştırmayın bence. Balığı fırında (yağlı kağıt içinde) ya da ocakta, çok az zeytinyağı ilavesiyle buğulama yaparsanız yumuşak ve lezzetli oluyor. 


NooB

Açalya verdiğin link enteresan. Anlayamadığım şey şu: Senin ciddi bir kurumun sayfasından gönderdiğin linkte "keyifle rahatça yiyin" listesinde adı geçen balıkların TR'deki doktorlarca dip balığı = civalı balık olarak kategorize edilmesi.

Kafam karıştı.
Bizimkiler mi eskide kaldı? Civa-balık olayı bölgesel olarak değişmeyecektir sonuçta.Bir bilen???

Not:Aslında Red Mullet - barbun'un da "yiyin gari"listesinde yeralmasına çok mutlu oldum. Mısır unlu barbunun üzerine bir şey yok!


HUS

Sevgili Belen_Özge,
Civa bileşilerinin bölgesel olarak, dönemsel olarak etkisi değişir. Sanayileşmenin olduğu bölgelerde, atıkların iyi arıtılmaması durumunda kirleticilerin doğa ve insan üzerindeki etkisi değişiklik gösterir. Bu yüzden Türk doktorlarına ve bilim adamlarına haksızlık etmeyelim. Tarım bakanlığından, çevre bakanlığından, özel çevre analiz laboratuarlarından, üniversitelerden pek çok ekip konuyla ilgili analizler yaparlar yıl içinde. Aşağıdaki linkte civa kirliliğinin insan sağlığı üzerinteki etkisi özet halinde verilmiş. http://www2.cevreorman.gov.tr/belgeler3/civa.doc
Bu demek değildir ki barbun yediğinde çocuklarımız büyük tehlike altındadır. Kafalarımızı da fazla karıştırmaya gerek yok, özellikle yeni balıkla tanışacak çocuklarımız için bir tavsiyedir dip balıklarını yedirmemek. Ayrıca üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yenilebilecek pek çok deniz ürünü bulma şansına sahibiz.
Balıkta önemli bir konu da kılçığına dikkat etmek, çünkü biz neredeyse acı sonuçlanacak bir deneyim yaşadık. Sekiz kişilik keyifle başlayan bir akşam kabusa dönüyordu. Misafirlerimizle hep beraber balık yerken ve ben oğlumun balığını ayıklarken küçük adam sabredemeyip babasının tabağındaki balığı alıp kocaman bir ısırık alınca boğazına kılçık kaçtı. (Balık da levrek bu arada) Kuzucuğumun yutkunamadığı ve canı yandığı için gözlerinden yaşlar akarken ve bir yandan klasik yöntem ekmek yutturmaya çalışırken sekiz kişi hummalı bir çalışmaya başladı. Biri interneti açtı, birkaçı evdeki kitaplara bakmaya başladı, biri annemi, biri kendi annesini aradı, babamızla ben de Uğurtan'ı sakinleştirmeye ve ekmek yedirmeye çalışırken bir yandan da doğumundan beri gittiğimiz özel hastanenin acil servisini aradık. Bana çok uzun gelen dakikalardan sonra acil doktorunun sözleri bana daha da ağır geldi. Tavsiyesi kusturmaya çalışmamız ve en yakın üniversite hastanesine götürmemiz, çünkü çok küçük olduğu için cerrahi müdahele gerekebileceği yönündeydi. Apar topar Hacettepe Üniversitesi'ne götürdük ama bu arada ekmeği bütün olarak yuttu ve ağlamalarının tonu acıdan korkuya döndü. Hastanede yapılan kontrolde bir bulgu bulanamadı yine de üç gün izlememizi salık verdiler. Vicdan azabıyla geçen bir geceden sonra ertesi gün kendi doktorumuza gittik, o da muayene sonrasında bir terslik görmedi. Çok şükür kazasız belasız atlatmış olduk kılçık hadisesini. Fakat o günden sonra Uğurtan'ın balığını sofraya oturmadan ayıklayıp ayıklanmış şekilde masaya getirdim. Haftasında da balık yedirdim ki korkup sendrom yaratmasın. Şimdi haftada iki kez balık yiyoruz ama daha dikkatli:) 
Sevgiler...  




Cevaplamak için Üye ol