sağlığımızı tehdit eden tehlikeleri uzaklaştıralım

ekim_ soruyor: 10

Merhaba Arkadaşlar,

Ben sizden bu başlık altında şunu öğrenmek istedim: yediğimiz yemekten soluduğumuz havaya kadar artık her yanımız modern hayatın gereği olarak doğallıktan uzaklaştı.Besinler hormonlu,katkı maddeli,ilaçlı.Mutfağımıza mikrodalga,teflon,bir sürü çeşit deterjan ve hatta bulaşık parlatıcısı girdi.Pişirme yöntemleri, saklama yöntemleri değişti.Etrafımız algıladığımız alglamadığımız bir sürü uyaranla çevrili.Ama hepimiz birşeylerden korunmak için bir takım önlemler alıyoruz.Bunları burada paylaşabilirsek,hepimiz için çok faydalı olacak.
Ben örnek vererek başlayayım:
-Bulaşık makinemde parlatıcı kullanmıyorum.Gayet parlak ve durulanmış olarak çıkıyorlar ve hatta zaman zaman parlatıcı gözüne sirke koyuyorum,yüzeylerinde kimyasal kalmaması için.
-Bekletebildiğim bütün meyve ve sebzeleri 3 dakika sirkede bekletiyorum ve daha sonra duruluyorum.
-Besinleri kavurmadan pişiriyorum,yağları yakmıyorum; oğluma mümkün olduğu kadar buharda haşlanmış sebzelerden yedirmeye çalışyorum.
Bunun gibi şeyler.Cevaplarınızı bekliyorum


111 Cevap


sevican

Plastiklerle ilgili şunu söyleyebilirim (eşim plastik sektöründe), eğer iyi markaların oyuncaklarını alıyorsanız onlarla ilgili şüphe etmeye gerek yok çünkü iyi hammadde kullanılarak yapılan plastiklerin atom yapıları ancak yüksek sıcaklıklarda bozuluyor yani çocuk ağzına soktuğunda ya da oynarken onu zehirleme gibi bir durumu yok. Ama tabi diğer kötü malzemeden yapılmış oyuncaklar (zaten elinize alınca anlıyosunuz-kokuyor) zinhar almıyoruz.


ekim_

sevican,benim de kafam bozuluyor bunca şeyi öğrendikçe. öyle bir döngü içindeyiz ki kaçış yok maleesef.. bırakıcam yakında herşeyi(desem de yapamıyorum)


kuzum

"düdüklü tencere" başlıklı soruda yazdığım cevapları daha çok fikir alışverişi olması açısından buraya kopyalıyorum:

peki düdüklüde pişirmek sağlıklı mı?
 demek istediğim sebzelerin vitamin ve besin değerlerini öldürdüğü yönünde şeyler okuduğum.
" Düşük ısıda buğulama en sağlıklı pişirme yöntemidir. Mikrodalga, yüksek ısı (haşlama ) ya da basınç altında (düdüklü tencere) proteinler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar tahrip olmaktadırlar. Mikrodalga kullanımı ise yalnızca ısıtma amaçlı olmalıdır." diyor mesela http://www.genckal.com/ bu linkte.
 
Düdüklü ancak yardımcı olabilir

Dilara Koçak /Milliyetİdeal tencere henüz keşfedilmedi
..........

Düdüklü tencere

• Bunlarda ısı 110 dereceyi bulduğundan, sebzelerin bir çok özellikleri yok olur. Diastaslar 45-75, C vitamini 60, A vitamini 90, B ve D vitaminleri 110 derecede yansızlaşır.

• Düdüklü tencere ancak bir yardımcı olmalı, ya da acele yemek yapmak zorunda kalınca kullanılmalı. Yardımcı olarak kullanıldığında, geceden ıslatılan kuru sebze (fasulye, nohut v.b.) düdüklüde bir iki taşım kaynadıktan sonra ateş kesilir ve tencere soğumaya bırakılır.

• Tencere soğuduğunda içindeki besin maddesi yumuşamıştır. Düdüklüden çıkarılan yiyeceğin pişmesi başka bir tencerede tamamlanır.

Sırrın kurşunsuz olmasına dikkat!
http://www.webhatti.com/saglik/205978-saglikli-yemek-pisirmenin-puf-noktalari.html

linkte tencere tava vs hakkında faydalı bilgiler vermiş. düdüklü tencere bölümünü kopyaladım sadece.
ne diyorsunuz? daha detaylı bilgisi,fikri olan var mı?


ekim_

kuzum, ben düdüklüyü buharlı pişirici amacıyla kullanıyorum,yani buhar aparatı var ve sadece bu şekilde kullanılıyor.Sanırım bu şekilde sorun yok? sen ne biliyorsun bu konuda?


kuzum

uod, öncelikle mutlu yıllar diliyorum. düdüklü konusunda ben hiçbir şey bilmiyorum. zaten düdüklü tencere sorusuna da "kimileri sağlıklı diyor, kimileri ise vitamin ve besin kaybına yol açıyor diyor, hangisi doğru" diye cevap verip buraya kopyaladığım şeyleri bulup yazdım. evlenirken almıştık, sonra kullanmaya korktum, anneme verdim. bu buharlı pişirme hepsinde oluyor mu ki?



ekim_

evet,atına çok az su koyuyorsun,üzerine aparatını yerleştiriyorsun,koyduğun sebzeye göre 5-10 dk.da alıyorsun.. eti bile buharda pişiriyordum doruk için bir ara.


cerenaltintel

Oturma odası koltuğunun üzerinde dağ gibi oldu ütülenecekler , dolapta makarna :) var , ki 15 dakikada pişmese o da olmazdı, bulaşık makinesi temiz ve dolu, boşaltmaya vakit yok, oradan alıp kullanıp elde yıkıyorum ya da tezgahta birikip tekrar makineye gidiyorlar, kayınvalidem gelebilirse haftada bir süpürüp temizlik yapıyor  ya da o miniğe bakıyor ben yapıyorum...

Olsun kuzucum sırıtıyor, ben hepsini unutuyorum :) Kocamda ona bakınca pismiş temizmiş görmüyor, gül gibi geçinip gidiyoruz :)

Bir tek salonum pürüpak, çünkü misafir dışında oraya girmiyoruz. Öğle uyku-suzluk-ları böyle devam ederse yarım gün kadın tutmayı düşünüyorum. Başka çözüm öneremiyorum çünkü benim çözüm düşünecek kadar bile vaktim olmuyor, gazlı bir kuzum var :( 


EmineKartal

geçen haftalarda evdeki teflon kek kalibini attim, çizildigi için. birkaç haftadir cam tepside yapiyorum kekleri; ama ne kadar az ölçüde yaparsam yapayim her seferinde tasiyor:( (kenarlari yüksek degil) ve ben sürekli firini temizliyorum:(
kesinlikle bir kek kalibi almaliyim; ama hangi cinsten?
silikon kek kaliplariyla ilgili ne düsünüyorsunuz?
silikonun zararli midir, ne de olsa yaklasik 200 C'lik bir sicaklikta pisecek bu kekler?


GulcanDeniz

Biraz gecikmeli oldu ama yine de yazayım:

Ekonat (soupnut) adlı meyveyi çamaşır yıkamada denedim. Gayet güzel yıkadı. Bulaşık makinesinde, yer ve mutfak, banyo temizliğinde, hatta şampuan vs olarak kullanılabiliyor (henüz denemedim)

Evdeki bütün kimyasal temizleyicilerden kurtulma imkanı sağlıyor yani...

Google'da "ekonat" ya da "Temizlik ürünlerinde organik trend'' şeklinde arama vererek bilgi edinilebilir.


Ulku

suttozu konusulmustu, dimes "ciftlik yolu" sutlerinde sadece sut bulundugunu ogrendim.



Cevaplamak için Üye ol