Zararlı yiyecekler listesi

Umutun_annesi soruyor: 10


Bu soruyu cevapla

50 Cevap


CokBilmis

Simite zararlıdır diyen neden dedi bilmem ama bir ara Afrika'dan mı nereden abuk sabuk susam ithal edilmişti. GDO'lu muydu, zehirli ilaçlı mıydı, neydi, hatırlayamıyorum şimdi. CÜmleten tırsmış, simit yiyemez olmuştuk.


doublebassist

2 ay sonra konuyu tekrar gündeme getireceğim ama karı koca gıda mühendisi olan akrabalrımla olan yazışmamızı direk paylaşıyorum. şimdi buradaki bilgilerin bir kısmına ters düşecek ama ben kulaktan dolma bilgilere değil akrabalık bağımın olduğu işin uzmanlarına yani gıda mühendislerine inanmayı seçiyorum  mail şöyle: 

Berna ablacım
uzun zamandır sana yazıp sormak istiyorum bir türlü fırsat bulamıyordum. şimdi nasıl olduysa bir boşluk kaldı sonunda yazabiliyorum.
gıdalarla ilgili danışmak istediğim bir kaç şey olacak.özellikle market alışverişi yaparken neyin gerçekten çok sağlıksız, neyin kabul edilebilir,neyin sağlıklı olduğunu bilmeden dolaşıyorum.Arya'da artık bizim yediğimiz yemekleri yemeye başladı . oyüzden ekstra bir çaba göstermek gerek:) Bu vesileyle bizde doğru düzgün şeylerle beslenmeye çalışabiliriz.
Misal ben bu kış ilk defa buzluğa domates hazırlayamadım.Bu mevsimde domatesin ne tadı var ne rengi. Hormon deposu:) Çok alışkınım ve çok seviyorum yemeklerde domateş kullanmayı.Salçanın rengini.
şu an elimde 2 tane kavanoz var 2sinde de katkısız yazıyor ama gerçekten öyle mi?
örnek tamek domates salçası:
içindekiler kısmında sadece domates yazıyor.
e bu kavanoz nasıl aylarca bozulmuyor. bozulmaması için yapılan ısıtma soğutma vs gibi işlemler zararlı mı?
tat doğranmış domates:
içindekiler:doğranmış taze domates ,domates püresi ve asitlik düzenleyici(sitrik asit)
sitrik asit iyi bir şey olmasa gerek?
kıza hala her gün yarım litre içirdiğim aptamil süt
içindekiler:
bitkisel yağlar(hurma yağı,ayçiçek yağı,kolza yağı)
yağı alınmış süt
demineralize whey(sütten)
laktoz(sütten)
prebiyotik lifler(galakto-oligosakkarit)
maltodekstrin
whey protein konsantresi(sütten)
tri kalsiyum fosfat
hayvansal yağlar(balık yağı)
kalsiyum karbonat
tri potasyum sitrat
l-askorbik asit
tri sodyum sitrat
soya lesitini?????
magnezyum klorür
kolin klorür
taurin
sodyum l-askorbat
demir sülfat,çinko sülfati
DL-a tokoferil asetat
nikotinamid
kalsiyum D-pantotenat
fiterolmonoglutamik asit
bakır sülfat
DL-a tokoferol
retinil palmitat
D-biotin
kolekalsiferol 
tiamin hidroklorür
pridoksin hidroklorür
potasyum iyodür
manganez sülfat
fitomenadyon 
sodyum selenit

epey kabarık bşr içindekiler listesi. 12 ayı geçmesine rağmen normal süt vermemeye devam ediyorum. bazı doktorlar alerjik nedenlerden dolayı 18 aya kadar aptamil devam edin diyor. Murat ise bunlar sektörün dayatması diyor.
(birde içeriğindeki vitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğu için normal süt yerine tercih ediyorum) ama doğru mu yapıyorum? yoksa bu adını bile bilmediğim bir ton madde gerçekte zararlı mı? konunun uzmanı olarak size danışıyorum
güncenin her gün yediği labne içeriğinde laktik asit var mesela bu nedir?
eti cicibebe
geçenlerde bir arkadaşım aaa sen cicibebe mi veriyorsun kanserojen dedi ama gerçekten öyle mi?
içindekiler:buğday unu,şeker,bitkisel yağ(palm,soya,ayçiçek,pamuk) buğday nişastası ,inülin oligofruktoz,süt, yumurta,kabartıcı(amonyum hidrojen karbonat)iyotlu tuz,emülgatör(soya lesitini)??,aroma(vanilin)mineraller,vitamin karışımı

birde merak ettiğim peynir altı suyu tozu nedir?
çoook soru sordum beni affedin. ama bir göz gezdirirseniz çok sevinirim.
daha kolay olacaksa içerikte ne görürsem uzak durayım?yada ara sıra tüketeyim deyip belki listeyi daha da kısaltabiliriz:) yardımın için şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.
yanaklarınızdan öpüyorum


cevap:

  • Elif'ciğim,merhabalar...Oturup bu kadar teferruatlı yazman bile senin ne kadar yaşamın kıyısında olduğunun bir göstergesi :) Şaka bir yana aslında duyarlılığında son derece haklısın.Söz konusu çocuklarımız olunca kafalar elbet karışıyor ama bilen bilmeyen de konuşuyor :/Geçenlerde bir doktor,sokak sütü için dedi haklı olarak bütün Gıda Mühendisleri ayaklandı..İşimize karışmayın diye..Bizim çocukların Prof. olan doktoru da bana zamanında sakın dayanıklı süt vermeyin içinde kesin katkı var,yoksa bu kadar dayanır mı??dediydi de adama ücretini vermemeyi düşündüydüm :( Gıda konusu gerçekten karmaşık ve ciddi bir iş..Hileye çok müsait..O nedenle bizler için geçerli ve pratik olacak bir kaç altın noktaya değineyim.
    1.Ambalajlı ve markalı ürünlerden korkma..Çünkü bunların yakalarını devletin denetleme organları asla bırakmaz!!Hep bizim adımıza denetlenirler ve aksayan bir durum varsa da afişe olurlar be nedenle bunlar hile/hurda yapamaz...Ama açıkta satılan,adresi belli olmayan ürünlerden uzak dur..Bunlar içinde gerçekten kendini kanıtlamış,çok lezzetli olanları,peynir gibi,yağ gibi olsa da risk almaya değmez....

    2.Bu ambalajlı ürünlerin etiketlerini elbette incele..Orada bir takım katkı maddeleri göreceksin..Bunlar Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan ve insan sağlığına zararlı olmayan ve kullanım limitleri belli katkı maddeleri..Mesela,laktik asit sütün doğalında da olan bir asit,diğer adı zaten süt asidi...Sitrik asit,limon asidi gibi..
    3.Konservelere gelince bunlar hiç katkı içermiyorlar gerçekten..Çünkü uygulanan ısısal işlemle domatesi bozacak hiç bir mikroorganizma ve de enzim kalmıyor içinde ..Eee bir de uygun bir ambalajlama ile uzun raf ömrüne sahip oluyor ama açtığın anda buzdolabında dahi saklasan hemen küflenir depil mi??Çünkü açtığın anda çevreden bir adet bile bulaşma olsa çoğalır ve ürünü bozar,domatesin asitlik değeri de küf gelişimine çok müsaittir...Bunları rahatlıkla tüket..En uygun domateslerden ve uygun yıkama işlemleri ile üretiliyor..IsısAL İŞLEM ÜRÜNE ZARAR Vermeyecek derecelerde ve tüm dünyada uygulanan normlarda uygulanıyor...
    4.Mesela kuru,toz çorbalar..Katkısız...Evet gerçekten böyle..Çünkü ürün o kadar kuru ki,mikroorganizme gelişmesi için gerekli oksijeni bulamadığından,ambalaj açılmadığı sürece bozulmaz..Yani uygulanan kurutma teknolojisi ile ilgili..
    5.hİÇ BİR GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ,bozuk bir hammaddeden iyi bir ürün üretmeye muktedir değil henüz..O nedenle ürünün tadı,rengi iyiyse o ürün kaliteli bir hammaddeden yapılmış demektir..
    6.Süt konusuna gelince,en iyi süt aslında sağlıklı bir hayvandan sağııldığı anda içilen çiğ süt :/ amma velakin,süt o kadar hassas bir ürün ki,sağılan memeden,elden,kullanılan kaptan ve dahi havadan mikrop kapar ve mikroplar için de iyi bir besin olduğu için bunlar hızlaa gelişerek sütün bozulmasına ve kesilmesine yol açar...Aslıda o kadar şans ki bir ürünün bozuk olduğunu genellikle ürün mutlaka belli eder ve biz de hissedebiliriz..Süt tüm dünyada olduğu gibi bizde de çok uygun teknolojilerle kısa ya da uzun ömürlü olacak şekillerde işlenmekte..Burada hiç bir problem yoktur.Sadece uzun ömürlü sütlerde vitamin değerleri azalmıştır ki bu çok kayda değer değildir,çünkü süt bir vitamin deposu da değildir aslında..Mineral değerleri ise etkilenmemekte fakat örneğin serbest Kalsiyum süt proteini kazein ile bileşik hale gelmekte gibi değişimler olmakta..
    Sen kızına orada güzel çiğ süt bulabilirsin diyeceğim ama kaynatmanın dozunu inan pastörize süt teki gibi dengeleyemeyeceğinden ,sütün besin değerine daha çok zarar verirsin..Mamalar,besin değerini vitamin ve mineral açısından daha dengeli kıldıkları için elbet tercih edebilirsin ama sütü içirmeyi de ihmal etmemelisin..
    Güzeller güzeli Arya bebeğimize çok iyi baktığın her halinden belli ..Seni kutlarım..Gönül rahatlığı ile hazır,dondurulmuş gıdaları tüketebilirsin..Cici bebe ile ilgili böyle bir şeyi ilk kez arkadaşından duydum Onu kutlarımm.Cici bebeyi ben bile hala yerim..

  • Bu arada peynir suyu tozu,peynir üretilirken peynir suyu dediğimiz bir ürün peynirin bünyesinden ayrılır,sarımsı yeşilimtrak bir sudur ve içinde peynir suyu proteinleri dediğimiz ve peynirde doğal olarak kalmayıp peynir suyuna geçen çok değerli proteinleri içerir..Bu suyu kaynatırsak ve bu proteinleri çöktürürsek,lor diye bildiğimiz ürünü elde ederiz.Değerli bir üründür lor,besin değeri açısından..Eğer peynir suyunu püskürtmeli kurutucuda kurutursak peynir suyu tozu diye bilinen ürün oluşur ve protein değeri açısından zengin bir üründür..Bisküvi ve pastacılıkta,ekmeklerde besin değerini artımak için kullanılmakta...Sevgiler


kayaveannesi

çok teşekkürler doublebassist değerli bilgiler için.. sadece cicibebe ile ilgili birşey ekleyeceğim; içersinde GDO olabileceği ve pişirme yöntemleri yüzünden doktorumuz önermemişti... bunun yerine hipp in organik bisküvisini tavsiye etti, düşük ısıda  buharla pişirildiği ve organik olduğu için.. bu kadar:)


doublebassist

rica ederim kaya ve annesi. benim bebem hipp in organik bisküvisini yemiyor. cici bebeyi de günde maksimum 3 tane severek tüketiyor.(bu denklemde ya hiç vermeyeceğim yada cici bebe vereceğim.)



doublebassist

merdane bütün hazır toz çorbalar msg içermiyor bildiğim kadarıyla. ben hazır çok asla tüketmem yüksek tuz içeriklerinden dolayı. ama duydum ki msg içermeyen markalarda varmış.

haliyle genel bir tanım oldu o gelen cevap. o kadar çok soru sorunca.



SelmaOnurEmre

Tesekkurler doublebassist. Gercekten degerli bilgiler bunlar. Artik butun bu bilgileri kendi suzgecimizden gecirip uygulayacagiz. Gorunen o ki bazi konularda tek dogruya ulasmak mumkun olmayacak.


doublebassist

rica ederim ülkeryıldızı.her türlü görüş var. herkes kendine doğru geleni seçip yapacak:) yararlı olabildiysem ne mutlu


ipekkusgoz

doublebassist, açıkçası meslekdaş olduğum akrabanızın çok pembe bir tablo çizdiğini düşünüyorum. Elbette katkı maddeleri zehir değil. Yasal sınırlar içine kullanımında sakınca yok. Ama küçücük bebekler niye bu maddeleri vücutlarına alsınlar ki. msg içermeyen hazır çorba olsa bile sizin gidip olanını seçme ihtimaliniz her zaman var.

Aslında o kadar vahim bir durum ki. Bize okulda gıdada yapılan hilekarlıkları, oyunları öğretmiyorlar. Biz olması gereken ne onu öğreniyoruz. Sonrasında gıdanın hangi sektöründeysek onunla haşır neşir olup onun üzerinde uzmanlaşıyoruz. Bunun dışındaki sektörler hakkında yine kitabi bilgilerimiz aklımızda oluyor. Evet çok doğru söylemiş akrabanız , kötü hammaddeden kaliteli bir mal üretilemez.Mantık olarak gayet doğru. Ben bunun pratikte de doğru olduğu bir sektöründe çalışıyorum gıdanın. Ama dalından koparılmış taze ve düzgün bir meyveden meyve suyu ya da domatesten salça yapılacağını ben bu ülkede düşünemiyorum maalesef. Aslında belki de tek doğru farklı sektörde çalışan gıdacıları toplayıp kendi yaptıkları ürünleri yiyip yemediklerine bakmak gerekiyor.


firis

nişasta bazlı şeker yani glikoz şurubu malesef herşeyde varr ve çok zararlı


asyagezgini

Şekerli sakızlar içeriğindeki  envai çeşit kimyasal maddeden dolayı sadece çocuklarımızın değil büyüklerin bile tüketmemesi gerekir, bir gıda mühendisinden duymuştum.



Cevaplamak için Üye ol