Yemek yapamıyorum

kuzum soruyor: 10

Bebeğim 3 aylık. ben yalnızım, yardım edecek kimse yok yanımda. ne zaman yemek yapmaya kalksam bebeğim ya uyanıyor, ya ağlıyor ve yemek yarıda kalıyor. mutfak aceleden birbirine giriyor. anakucağına koyup mutfakta yanımda tutayım diyorum ama 10 dk bile durmuyor. ben kahvaltı bile yapamıyorum çoğu zaman. eşim pastaneden kek mek alıyor işe gitmeden, onları yiyorum. öğle yemeğim, akşam yemeğimiz hep dışarıdan. ama bu durum bir son bulmalı. bir kaç kez yaptım doğumdan beri, ama akşam eşim gelince başladım, gece yiyebildik. bebeğin banyosu, ağlaması vs girdi araya.zaten o saatte de pestil oluyorum. bir kaç çeşit yaptım bir kaç kez, tencere yetmedi hatta(kaç gün yapamayacağımı bildiğimden)ama yok bu yöntem de başa çıkılacak gibi değil.önerisi olan var mı ve de aklına beş dakikada yapılacak pratik yemek gelenler lütfen yazsın.


10 Cevap


sumeyye

zordur emınım ama slıng deneyebılırsın ılk etapta aklıma gelen bebek sana yapışıkken ısını yapman acısından.
ben duduklu kullanırım ve ısten gelınce 15 dk da yemegım hazır..
soganı onden kavurayım vs gıbı takıntım da yok..
her seyı dogra at (ınan 10dk) altını kıs arada bır suyunu kontrol et..
dudukluden bıle  kolay unutmazsan..(ben saat kullanıyorum kuruyorum mutfak alarmım var..yoksa dalabılıyorum baska ıse)
butun sebzelerde ızledıgım yol (etsız severım)
soganı bıberı yaga atarım..cızırdarken az salca.. sonra hangı sebzeyı yapacaksam. su sebzenın durumuna gore altını kısarım..
benım tavsıyem fasulye nohut gıbı kurubaklagıllerı aksam esın evdeyken hasla kucuk paketlerle at dondurucuya..
bıberı soganı da esın varken dogra at dondurucuya avuclar atarsın o ogun yemege..
yesıllıklerı de ılk alınca yıka ,kurula ve kutula.. yoksa salata yapmak ıskence..
dırekt yemek tarıfı vermekten se bunları deme geregı duydum..
yanı yemegın oyalayıcı seylerını esın varken ve o bebege bakarken yap.. sonra slıngle bırlıkte gıdersınız mutfaga ıkı dakkıkada atarsın hepsını altını kısarsın..
 
mesela o kurubaklagıllerı ben dondurucuya koyarım... bazen yesıl salataya bır kase nohutu cıkarırım buzluktan uzerıne kaynar su doker 5dk sonra suzerım.. sonra salataya..
bak hem sebze hem proteın..
yanına o gun corba bıle olsa lokanta yemegınden daha ballı oluyor.. şu dönemde kahvaltını ıhmal etme sakın.. ıyıce gerılırsın..verımın azalır. kendını sakın ıhmal etme..
dedıgım gıbı on ıslemlerı kocan varken yap mutlaka... o zaman butun yemekler 5 dk lık..olmadı aksamdan yap ertesı gunun yemegını.. o bebege bakarken.. 
ınsallah hepsı tez duzene gırer..


yasemin_ekin

seni çok iyi anlyorum... O dönemlerde sabah kahvaltısı olarak kendime 1 yumurta haşlıyordum. Rafadan, hafif sulu. Bir kaseye boşaltıp, içine ekmek doğrayıp, üstüne tuz-biber ektikten sonra, 3 kaşıkta yiyoyrdum. (Görüntüsü bulamaçtır ama tadına bayılırım:)))) Yanında da 1 bardak süt....

Bulgur pilavı, pirince oranla hem tutturması daha kolay, uğraştırmıyor hem de süt yapıcı. hatta ince bulgurdan yaparsan, neredeyse katnar suyu üstüne dökmenle pilav hazır oluyor. (bizim yörede simit pilavı derler. ) Aslında tel sehriye ile kavursan daha lezzetli oluyor ama kavurmaya vakti olmuyor insanin.

Bir bütün tavuğu haşlayıp, 2-3 gün, ekmek arası söğüş tavuk eti yediğimi bilirim.

İnceltilmiş tavuk göğsü alıp, onları az yaglı teflon tavada pişirebilirsin. Çok çabuk oluyor ve kolay.

Havalar biraz serinlesin, fırın torbalarını kullanabilirsin. (Bu sıcaklarda fırın çalıştırmak mutfağı cehennem yapıyor. Ben ettim, siz etmeyin:)) PArca tavuk, -kasaba kuşbaşı dogratıp- icine patates, biber, vs. fırın torbasına atınca, 30-45dk hazır. Pişmesi uzun zaman ama hazırlaması ve lezzeti kolay.

biz bir de dışarıdan balık çok söyledik. Özellikle hamsi zamanı. Çıtır çıtır yiyiyorduk, zaten köpük tabakalrda geliyor, yemek bitince, tabakları atıyorsun. Bulaşık derdi de yok.


diger annelerin dedikler: köfte, mantı, düdüklü tencereye herseyi çiğden koyup 15 dk icinde pişirmek benim de yaptıklarım.

bir de en önemlisi moralinin yüksek olması. Çok zor biliyorum ama "beceremiyorum, yetişemiyorum " dediğin anda herşey daha da beter oluyor.  Sakin, serinkanlı...

Kolaylıklar dilerim


yasemin_ekin

bir de tarhana çorbası. Yapılışı Aynı hazır çorba gibi aslında ama daha besleyici ve sağlıklı... düdükllüde yemek pişerken, tarhanayı da yaptın mı bitti.

Bir de bu araalr ben kağıt tabak mı kullansak artık diye aklımdan geçiyirum. Bulaşıktan gına geldi:))


Aysegul_Yagmur_Irmak

Ben de aynı şeyleri yaşadım sonra zaman zaman haftasonları yemek yapmaya başladım. En azından 2 gün yemek derdimiz olmuyordu. Ama yaşadıklarını o kadar iyi anlıyorum ki. Şu an durumum daha beter benim. Paçamda Yağmur, bir yandan Irmak ağlar. E onu emzirmek neredeyse 1 saat sürüyor, gazıydı, beziydi falan. Yardımcı kadın geliyor olsa da akşamları kadın gittikten sonra eşim gelene kadar 2-3 saat yalnızım.


Damla

Biz de akşam 10'dan önce yemek yiyemiyorduk o zamanlar. Hazır katı gıdalara geçilmemişken, yani bebeği besleme kaygısı yokken en kolay, en pratik ne varsa onlara yönelmekte yarar var.

Teflonda et, kasap köftesi, tavuk kızart, yanına domates salatası veya sebze haşlaması, mısır haşlaması
Donmuş sebzeler alabilirsin, en azından doğrama derdi yok
Soğanları çoklu olarak mutfak robotundan geçirip poşetlerde tepelerinden bastırıp incelterek donduruyorum. Tencere yemeği yapacaksam çok kolaylık oluyor.
Kısır, çok çabuk oluyor (http://www.devletsah.com/nar-eksili-kisir/)
Çılbır (sirkeli ve tuzlu suya kırılmış yumurta, üstüne sarımsaklı yoğurt)
Karpuz/peynir
Etli, peynirli ekmek (dilim ekmeklerin üstüne sürülmüş kıymalı ya da peynir/yumurtalı karışımlar, fırında kızartırsın). Bebeğini emzirirken bile yiyebilirsin sofraya oturma derdi olmadan.
Bol bol meyve almak iyi olur, hazır yazken, çeşit de bolken.

Sanırım biz Türk'lerin genel sorunu sağlıklı yemek deyince ille önden çorbayla başlayan 3 çeşit yemek arayışımız. Aslında önemli olan ana besin gruplarından dengeli tüketmek. Çok çok basit düşünmek lazım.

Bir de eğer sabah bebeğin ilk uyuduğunda yemeğini yaparsan, ya da en azından hazırlığını, eti çözdürmek gibi  gün içinde daha rahat edersin. Ben çalışma hayatından hep akşam yemek yapmaya alışık olduğum için akşama bırakırdım, taze de olsun diye, sonra da yapmaya fırsat ya da hal bulamazdım. Sabaha dönünce çok rahatladım.



baharb

her gun yemek yapacagim diye stres olmak yerine evde sunlari bulundur: ekmek, peynir cesitleri, yogurt, meyve, sut, yumurta, badem, ceviz, kuru uzum, kayisi, domates, salatalik vs. kolay yenebilecek ama besleyici ve saglikli seyler
eger oglen yumurta ekmek yesen, ara ogunde yogurt meyve yesen gayet saglikli bir beslenme olur ve yemek yapmana gerek kalmaz. haftasonu falan kofte yapip buzluga atabilirsin. ben vaktim oldugunda kofteyi yapip hepsini pisirip buzluga atiyorum, o sekilde cok daha kolay oluyor tekrar pisirmekle ugrasmiyorum, bir kofte mikrodalgada 30 saniyede isiniyor. ya da dolapta aksamdan indirdiginde soguk kofte bile yiyebilirsin gun icinde ekmek arasi, yaninda domates.
aksama da ille sicak yemek istiyorsaniz esine direktifle makarna yaptirabilirsin (bilmiyorsa), yanina da onceden yapilmis kofte, yogurt. ya da sadece makarna ustune beyaz peynir.
arasira da disaridan soylenen aksam yemegi yersiniz.




sedavesila

Anneler, su yazdiklariniz benim de cok isime yarayacak. buyuk bir kismini yapmaya calisiyorum ama ayni seyleri yemekten de sikinti geliyor. Pratik, guzel tarif arayisindayim hep.


kuzum, benim kizim 2 yasinda nerdeyse, ben calisiyorum ama hala bu yemek isini tam cozmus degiliz, icin rahat olsun :)

Ben dogum yaptigimda annem yanimdaydi, ancak kizim kolik oldugu ve cok agladigi icin ikimiz zor yetisiyorduk, ve ac kaliyorduk gunune gore. Annem cevizli ekmek/pogaca yapip buzluga atiyordu. ebn aciktikca elma suyu ile iciyordum. Emzirirken iyi geliyordu.

Diger annelerin yazdiklari ustune, peynirli pogacalar yapip, pismis halde buzdolabina atip, yiyecegin zaman cikarabilirsin. En fazla 15 dakikada yenecek kivama geliyorlar. Yanina meyve suyu, sut,ayran ne istersen.

Cok kolay gelsin.


kuzum

Hepinize çok teşekkür ederim.


iremyavuzisik

kuzum,
 bizden de bir kaç şey:
ben ilk oğlumda soğanları, havuçları, biberleri, vs, yani yemeğe lezzet verici baz sebzeleri robottan geçirip buzdolabı poşetlerinde buzluğa atıyordum ki en azından akşam işten gelince bir de doğramayla uğraşmayayım. sebze vs. yıkanacaksa da oğlumun bakıcısından rica ediyordum hazırlıyordu.
şimdi ikinci bebeğimde ücretsiz izin aldım:
evdeyim. Hah çoook daha zor! Hem ev, hem bebek, hem de yapmayı sevdiğim yazı, suluboya, tez hepsini birden yapmak amma şöyle yol buldum yemekeleri haftalık programlıyorum.
Ona göre geceden hazırlık yapıyorum mesela gece uyuduklarında hemen bir pırasa atıyorum düdüklüye, ya da bir çorba ertesi güne hazır. ya da malzemelri geceden check ediyorum. eksik var mı, yapacaklarımı kafamdan önceden yapıyorum.  ertesi gün de önceden doğranmış soğana biraz kıyma, ve malzemeyi ekleyip büyük oğlumun sulu köftesini yapıyorum. Ve yanına bir de pilav. Mesela.

Mutfağa bir pano koydum. Herhangi bir eksik varsa evde ya da yapmayı düşündüğüm bir yemek  hemen yazıyorum, güncel listelere göre eşim haftada 2-3 temin ediyor.Haftalık menü programımızı da oraya asıyorum.  

Çorbayı çok yaptım dün akşamüstü kocaman tencerelerde. Hemen bir kısmını plastik saklama kabında dondurdum.

Mantı ve pazı dolması yaptırıp buzluğa atıyorum.

Et veya organik tavuk atıyorum düdüklüye. 40 dk.sonra açıp suyundan pilav,  çorba vs çabucak yapıveriyorum. Etleri de şöyle biraz sarmısak ya da baharatla sote ya da fırınlama yapıyorum. Hazır.

Yemek hazırlıklarını günün saatlerine bölüyorum. 

Çorbaları yeşil mercimekle ya da farklı sebzelerle çeşitlendirip evde MUTLAKA çorba bulunduruyorum ki öğlen saatinde yemek yetişmese bile bol çorbayla sağlıklı beslenebileyim. 

Çorba gibi bulgur pilavı da devamlı hazır, ya da beyaz pilav. Bulgur hem süt için de besleyici.

Bol ıspanaklı ya da pazılı börek yapıyorum. Hem çabuk hem de çok besleyici. Ispanak ya da pazıyı çiğden koyuyorum.

Haftada 1-2 ocağa bir sütlaç atıyorum o kaynıyor, kaynadıkça prinçten dolayı kıvamlanıyor,. Kaselere koyup akşamüstleri atıştırmalık yapmış oluyorum.

Ispanakları önceden temzilik yapan yardımcımıza yıkatıp, kurutup buzdolabına koyuyorum.
 
Haşalnmış nohut, mercimek, vs. buzlukta bulundurmak da çok iyi oluyor. Bir ara nohutlu pilava sarmıştım.

Vakit olunca haftalık menülerimizden yazayım.
Bana yazıp plan yapmak metodu iyi geliyor. Mesela yarın için bu gece tekrar planımı gözden geçireceğim. İlk oğlumda bu kadar pratik değildim hatırladığım kadarıyla.  İki çocuk olunca can havlinden biraz daha programlı olduk gibi.

Selamlar,
iremyavuzisik



Cevaplamak için Üye ol